Άγνωστα στοιχεία για τα φάρμακα Covid-19 που αποκαλύφθηκαν

Ο αγώνας ενάντια στον νέο τύπο Covid-19, ο οποίος μετατράπηκε σε μια θανατηφόρα παγκόσμια πανδημία μετά την εμφάνισή του στο Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, συνεχίζεται αμείωτο. Στη διαδικασία, που αναπτύχθηκε πρόσφατα και εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα ξεκινήσει το εμβόλιο Covidien-19, θεωρείται ως μια λάμψη ελπίδας για τον τερματισμό της επιδημίας.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου θεραπείας Covid-19 που εφαρμόζεται σε ασθενείς σύμφωνα με τις οδηγίες που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας, στα άτομα που θα περάσουν αυτή τη διαδικασία στο σπίτι παρέχονται φάρμακα και παρέχεται πρόσβαση στη θεραπεία.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς συχνά προβάλλεται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Κοραναϊού και Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (KLİMİK). Δρ. Ο Alpay Azap απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με Covid-19 ως εξής:

Υπάρχει 100% αποτελεσματικό φάρμακο κατά του Covid-19;

Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη 100% αποτελεσματικό φάρμακο κατά αυτού του ιού. Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν για άλλους ιούς ή άλλες ασθένειες έχουν δοκιμαστεί να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία. Μερικά από αυτά έδειξαν επίσης επίδραση στον ιό στο εργαστηριακό περιβάλλον.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί όσο στο εργαστήριο.

Τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ανδρών στον κόσμο και την Τουρκία; Εάν υπάρχουν διαφορές, ποιοι είναι οι λόγοι;

Η ασθένεια είναι μια ασθένεια 2 σταδίων που διαρκεί 2 εβδομάδες. Ενώ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας την πρώτη εβδομάδα, κάθε χώρα έχει παρόμοια προσέγγιση με τη θεραπεία τη δεύτερη εβδομάδα. Οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης και η Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν μόνο φάρμακα όπως αντιπυρετικά και παυσίπονα στο πρώτο στάδιο, όπου ο ιός αναπαράγεται στα αναπνευστικά κύτταρα αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν υπάρχει βλάβη στους πνεύμονες. Ορισμένες χώρες εφαρμόζουν το φάρμακο Remdesivir σε όσους έχουν αυτήν τη φάση πολύ σοβαρά.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είπε, “Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το Remdesivir είναι χρήσιμο.” λέει.

Στη χώρα μας και σε ορισμένες άλλες χώρες, φάρμακα όπως το Favipiravir και το Arbidol χρησιμοποιούνται επιπλέον την πρώτη εβδομάδα λόγω των πιθανών επιδράσεών τους στον ιό. Αυτή η διαφορά μεταξύ των χωρών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η ασθένεια είναι νέα και οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη θεραπεία δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα. Ο πιο σημαντικός λόγος για τα αντικρουόμενα αποτελέσματα είναι ότι οι ασθενείς που περιλαμβάνονται στις μελέτες και τα πρωτόκολλα μελέτης διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί αλλαγές στην εφαρμογή.

Μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη φάση είναι πιο τυπική. Σε σχεδόν κάθε χώρα, θεραπεία με οξυγόνο και κορτιζόνη, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιο έντονα χορηγούνται σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται. Ακόμα κι αν οι πνεύμονες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους επαρκώς, το μηχάνημα υποστηρίζεται. Σε αυτό το στάδιο, παράγωγα ασπιρίνης και άλλα αραιωτικά αίματος χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη της πήξης του αίματος και της απόφραξης των αγγείων.

Έχετε πρόσβαση από φαρμακεία χωρίς συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covidien-19 στην Τουρκία;

Αντιπυρετικά και αναλγητικά είναι διαθέσιμα για τη μείωση των καταγγελιών. Ωστόσο, τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι διαθέσιμα.

Μόνο ιατρική Covid-19 Δίνεται σε όσους δοκιμάζουν θετικά;

Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που εντοπίζονται με τομογραφία του πνεύμονα; Άτομα των οποίων η τομογραφία του πνεύμονα είναι συμβατή και δεν μπορεί να βρεθεί κανένας άλλος λόγος, ειδικά εάν έχουν επαφές Covid-19 θεωρείται ασθενής. Αντιμετωπίζεται σαν ασθενείς με συγκεκριμένη διάγνωση.

“Το ποσοστό θανάτου, το οποίο ήταν 4 τοις εκατό παγκοσμίως στην αρχή της επιδημίας, μειώθηκε κάτω από το 1 τοις εκατό” Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας που εφαρμόζεται;

Έχουμε πει ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Ωστόσο, μπορεί να ειπωθεί ότι οι εφαρμοζόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις αυξάνουν την πιθανότητα ανάρρωσης των ασθενών, αποτρέπουν καλύτερα τους θανάτους και είναι αποτελεσματικές υπό αυτήν την έννοια σε σύγκριση με την αρχή της επιδημίας. Η συχνότητα του θανάτου, η οποία ήταν περίπου 4% παγκοσμίως στις αρχές της επιδημίας, έχει πέσει κάτω από το 1% σήμερα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά και εκείνων που δεν το κάνουν, όσον αφορά την πορεία της νόσου; Για ποιες ασθένειες χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως τα φάρμακα στη θεραπεία;

Και οι δύο συγκριτικές μελέτες για να βρουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία συνεχίζονται. Για παράδειγμα; Μελέτες για το φάρμακο ελονοσίας που ονομάζεται χλωροκίνη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε πολλές χώρες στην αρχή της επιδημίας, αποκάλυψε ότι αυτό το φάρμακο, το οποίο δοκιμάστηκε σε διάφορες ομάδες ασθενών, δεν ήταν αποτελεσματικό. Γι ‘αυτό δεν χρησιμοποιούμε πια χλωροκίνη. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν για εμάς να δώσουμε μια σαφή απάντηση χωρίς να δούμε τα αποτελέσματα των τρεχουσών μελετών σχετικά με το Favipiravir. Μελέτες παρατήρησης που δεν παρέχουν πολύ ισχυρά στοιχεία και η καθημερινή μας πρακτική δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο έχει μερική επίδραση.

Το Favipiravir είναι φάρμακο εγκεκριμένο στην Ιαπωνία για τη θεραπεία της γρίπης. Το φάρμακο που ονομάζεται Lopinavir / Ritonavir, το οποίο σπάνια χρησιμοποιούμε σε έγκυες ασθενείς, χρησιμοποιείται στη θεραπεία του HIV-AIDS. Η ριμπαβιρίνη, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιείται για την ηπατίτιδα C και τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας Κονγκό.

“Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών τους” Μερικοί ασθενείς φοβούνται τις παρενέργειες. Covid-19 δεν θέλει να πάρει το φάρμακό του. Πώς μπορούν οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες εάν δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών τους. (Favipiravir) Την πρώτη ημέρα, 8 δισκία το πρωί και το βράδυ χορηγούνται τις επόμενες ημέρες, 3 δισκία το πρωί και το βράδυ. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά δισκία, θεωρείται ως υψηλή δόση, στην πραγματικότητα, αυτή είναι η χαμηλότερη δόση που χρησιμοποιείται. Το Favipiravir είναι εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία του ιού της γρίπης. Είναι αποτελεσματικό κατά των ιών της γρίπης και αυτή είναι η δόση στη θεραπεία της γρίπης.

Πολύ υψηλότερη δοσολογία μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη οριστικά στοιχεία ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι σε ποια ομάδα ασθενών, σε ποιο στάδιο της νόσου. Οι μελέτες συνεχίζονται. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική θεραπεία, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείται από ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να πάσχουν από την ασθένεια, ακόμα κι αν είναι ήπια στην αρχή.

Υπάρχει αναφορά σοβαρών παρενεργειών σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία;

Ένας μικρός αριθμός ασθενών μπορεί να εμφανίσει μη σοβαρές παρενέργειες. Το Favipiravir σπάνια μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία-έμετο και ηπατικές εξετάσεις που απαιτούν να σταματήσουμε τη λήψη του φαρμάκου. Τα αραιωτικά αίματος σπάνια προκαλούν αιμορραγία, γι ‘αυτό το δίνουμε σε ασθενείς που δεν διατρέχουν κίνδυνο αιμορραγίας και αναμένουμε οφέλη.

Τα φάρμακα της ομάδας κορτιζόνης μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς. “Έχουμε παρατηρήσεις ότι οι προσεγγίσεις θεραπείας που χρησιμοποιούμε συντομεύουν τη διαδικασία επούλωσης” Είναι ο ισχυρισμός ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία προκαλούν καρδιακή προσβολή;

Η απάντησή μου στα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οχι. Δεν είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του Kovid-19, αντίθετα, η ίδια η ασθένεια μπορεί να αυξήσει την πήξη στο σώμα και να προκαλέσει ασθένειες όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι ‘αυτό δίνουμε αραιωτικά αίματος σε ασθενείς με σοβαρή πρόγνωση.

Η χρήση φαρμάκων επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας και εξαλείφει τη μόλυνση;

Έχουμε παρατηρήσεις και μελέτες ότι οι προσεγγίσεις θεραπείας που χρησιμοποιούμε συντομεύουν τη διαδικασία επούλωσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να εξαλείφουν τη μόλυνση, δυστυχώς. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου με ή χωρίς θεραπεία μειώνεται τις ημέρες μετά τα συμπτώματα και εξαφανίζεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας.

Αναφέρεται ότι τα νύχια των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα φαίνεται να λάμπουν όταν παρατηρούνται με μωβ φως, είναι σωστό αυτό το επιστημονικό;

Ναι, φάρμακα όπως το Favipiravir και το Chloroquine που δεν χρησιμοποιούμε πλέον στη θεραπεία μπορούν να συσσωρευτούν στο κρεβάτι των νυχιών και στα νύχια. Τα μέρη όπου συσσωρεύεται φαίνονται φωτεινά σε υπεριώδες φως. Αυτή είναι μια ακίνδυνη ιδιότητα του φαρμάκου.

.Source