Άνοια και αλαζονεία.

Μεταξύ μας, δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο ΟΗΕ θα είναι σε θέση να πείσει όσους εμπλέκονται άμεσα στο Κυπριακό να αναζητήσουν μια κοινή γλώσσα στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Το ραντεβού αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, και ο Antonio Guterres, εάν αποφασίσει να είναι σοβαρός, θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Επειδή η αποφασιστικότητα των μερών να βρουν ένα πλεονέκτημα δεν μπορεί να κάνει πολλά. Δεν εξαρτάται από αυτόν. Αλλά αν ο Γενικός Γραμματέας θέλει πραγματικά τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν τη δουλειά τους, μπορεί να στείλει στο συνέδριο άτομα που πραγματικά καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Κύπρο σήμερα.

Για πολλά χρόνια στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής εργασίας, συμμετείχα στενά, παρακολουθώντας αρκετές προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Έχω πολλά να πω για τους μεσολαβητές και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Οι πολιτικοί ηγέτες χειραγωγούν τους πολίτες με την πάροδο του χρόνου, λέγοντας απίστευτες ανακρίβειες και ψέματα. Πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδία, τα συνθήματά τους αναφέρονται σε ένα κράτος της ελληνοκυπριακής πλευράς, δύο κράτη ή μια ομοσπονδία στα κατεχόμενα εδάφη. Λίγοι εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα. Είμαστε συνηθισμένοι να βάζουμε το βάρος της άλυτης λύσης στην Τουρκία χωρίς συμβιβασμούς. Αλλά σε ποιο βαθμό προσπάθησαν οι διαφορετικοί Κύπριοι συνομιλητές να βρουν μια κοινή γλώσσα; Αναπτύξτε ένα κοινό όραμα για τη θέση τους խնդ Ζητήστε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την εφαρμογή του. Η Τουρκία σίγουρα φταίει. Αλλά του το δώσαμε, του δίνουμε ακόμα την ευκαιρία να απαιτήσει, με αιτήματα, να παραμείνει αβλαβής στο νησί.

Υπάρχουν πολλά επιτεύγματα διαμεσολαβητών. Δεν εννοώ την ομάδα του ΟΗΕ που ζει στην Κύπρο κατά τη στιγμή των συνομιλιών και διευκολύνει τις συναντήσεις. Ως επί το πλείστον, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά την κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ορισμένοι απεσταλμένοι ή ειδικοί σύμβουλοι, στενοί συνεργάτες. Άτομα τα οποία ο αντίστοιχος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στέλνει στην Κύπρο time κατά καιρούς για διασκέψεις για να τις φέρει στο τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο Κυπριακό, γνώρισα και μίλησα με τους ανθρώπους του Γενικού Γραμματέα, οι οποίοι έχουν μια πολύ παραμορφωμένη εικόνα της ζωής και της πραγματικότητας των δύο κοινοτήτων. Μια υπόθεση που πέρασε ήταν ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος περιέγραψε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ρατσιστικό. Απέφυγε ακόμη και να δώσει εξηγήσεις, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος είχε κάνει ένα σοβαρό ρατσιστικό σχόλιο στην παρουσία του և περισσότερα. Λίγα χρόνια αργότερα, με την παρότρυνση ενός συναδέλφου, ο υπό συζήτηση απεσταλμένος αποκάλυψε ένα ελάττωμα που πίστευε ότι είχε πει από τον τότε Ελληνοκύπριο συνομιλητή του. Η συνομιλία περιστράφηκε γύρω από τους εποίκους, քանի πόσους πρέπει να μείνουν, և πόσους πρέπει να φύγουν. Ο πρόεδρος επιμένει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν όσο οι έποικοι (κυρίως Ανατολοί Τούρκοι) γεννούν ο ένας μετά τον άλλο, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στη δημογραφική ισορροπία του νησιού. Ο απεσταλμένος χαρακτήρισε το σχόλιο ως ρατσιστικό σε συζητήσεις με διπλωμάτες, αξιωματούχους και δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, περιέγραψε τον ρατσισμό ως πραγματικότητα που σίγουρα θα επηρέαζε (αν όχι σωστά) την ομοσπονδιακή λύση στο πρόβλημα. Και εάν αυτός που διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν το καταλάβει, τότε δεν κατανοεί την κατάσταση στη χώρα στην οποία θέλει να προωθήσει συμβιβασμό και συμφιλίωση.

Πριν από λίγα χρόνια, ένας άλλος πρέσβης της GG με κάλεσε να δείπνο με Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Μόλις είχε φτάσει στο νησί. Ωστόσο, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι του, διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να χειριστεί τους ηγέτες της κοινότητας. Σκέφτηκε ότι ήταν χωρικοί στους οποίους μπορούσε εύκολα να μεταφέρει τις ιδέες του όπως νόμιζαν. Αποτυχία, φυσικά, επειδή όταν υποτιμάτε τους συνομιλητές σας, όχι μόνο δεν τους βοηθάτε να προχωρήσουν, αλλά μένετε πίσω. Ας δούμε λοιπόν τον Antonio Guterres, τον επόμενο ειδικό σύμβουλό του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον ΟΗΕ που πρέπει να αποφεύγονται.

Source