Άνοιξε το παράθυρο ευκαιρίας για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, ο Ερντογάν δήλωσε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει τις κυρώσεις και θα άρει τα άδικα εμπόδια στην ευημερία του ιρανικού λαού.

Δηλώνοντας ότι οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το θέμα έχουν ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιριών, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι η πιο λογική πορεία δράσης για όλα τα μέρη να συγκεντρωθούν στο σημείο της σύνταξης του συνολικού κοινού σχεδίου δράσης ( JCPOA) λειτουργικό και ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πόρτα του διαλόγου ανοιχτή παρά όλες τις δυσκολίες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντηση, για την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν, ανέφερε ότι συνέχισαν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες, η οικονομία, οι μεταφορές, η ασφάλεια και άλλοι τομείς για τη βελτίωση της συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν και των περιφερειακών εξελίξεων, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα.

Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα προς την πυρηνική συμφωνία;

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 20 Ιανουαρίου, έδωσε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν, σε δήλωση που έγινε την Πέμπτη.

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δήλωσε για πρώτη φορά ότι το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif δήλωσε ότι η απόφαση των ελεγκτών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να περιορίσει τις δραστηριότητες επιθεώρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν σήμαινε την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Source