Έκθεση: Πάνω από τις μισές χρυσές βίζες της Κύπρου που πωλήθηκαν ήταν παράνομες | Κύπρος, οικονομία

ΝΙΚΩΣΙΑ – Το σκάνδαλο γύρω από την πώληση της Κύπρου σε πλούσιους αλλοδαπούς της λεγόμενης Χρυσής Βίζας – άδειες παραμονής που συνοδεύουν διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ήταν πολύ χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, μια ειδική ομάδα που διαπίστωσε ότι το 51,81% δεν ήταν νόμιμη.

Το διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Νίκο Αναστασιάδη – του οποίου το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας είχε μεσολάβηση διευθετήσεων για τις θεωρήσεις – δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 αλλοδαποί εγκρίθηκαν μεταξύ 2013-19, δήλωσε το Reuters.

Οι περισσότερες από τις θεωρήσεις πήγαν σε πλούσιους Ρώσους, Ουκρανούς, Κινέζους και Καμπότζους, ενώ ακόμη και Κύπριοι της Διασποράς έπρεπε να περάσουν από στεφάνες για να λάβουν άδειες παραμονής παρά την κληρονομιά και τους δεσμούς τους με τη νησιωτική χώρα.

Το πρόγραμμα, υπό έντονη κριτική, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών, οι θεωρήσεις πωλήθηκαν εν γνώσει τους σε εγκληματίες και δεν είχαν ελεγχθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ολοκληρώθηκε απρόθυμα τον Νοέμβριο του 2020, αφού ο Anastasiades το υπερασπίστηκε έντονα.

“Η ενδιάμεση έκθεσή μας παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παράνομες πολιτογραφίες – εκείνα τα οποία, κατά την άποψη της επιτροπής, εκδόθηκαν υπερβαίνοντας τα όρια του νόμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Μύρων Νικολάτος.

Είπε ότι ορισμένοι άλλοι βρίσκονταν εντός του κατάλληλου νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούσαν κάποια νομικά κριτήρια που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή, ενώ σε “δεκάδες” υποθέσεις, η επιτροπή συνέστησε την κατάργηση της ιθαγένειας, χωρίς αναφορά εάν ήταν.

Η έκθεσή του έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και δεν έχει δημοσιοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί τα ευρήματα ενώ αγωνίζεται για τη φήμη της Κύπρου ως καταφυγίου για την απόκρυψη βρώμικων χρημάτων.

“Η ενδιάμεση έκθεση σημειώνει πιθανές ποινικές, πειθαρχικές ή διοικητικές ευθύνες που θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές”, δήλωσε ο Νικολάτος, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι να αποσυρθεί το 2020.

Το σχέδιο τελείωσε απότομα αφού το νέο δίκτυο της Al Jazeera μαγνητοσκόπησε κρυφά έναν πρώην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και άλλους που φέρονται να προσφέρουν βοήθεια σε ένα άτομο με ποινικό μητρώο να αποκτήσει διαβατήριο, αλλά κανείς δεν έχει ακόμη διωχθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για την πώληση των θεωρήσεων σε άτομα χωρίς συνδέσμους με το νησί, διαφορετικά αν και άλλες χώρες κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι ερευνητές διερεύνησαν 2.478 διαβατήρια που εκδόθηκαν από το 2007 έως το 2016, και άλλα 417, που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου, έως το 2020, δήλωσε το Reuters, το οποίο είχε επίσης αποκαλύψει και άλλα προβλήματα στο σχέδιο στο παρελθόν.

.Source