Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας Μηνιαία Πρόβλεψη, Ιανουάριος 2021 – Μάλι

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η Τυνησία έχει την προεδρία τον Ιανουάριο. Επέλεξε να διεξαγάγει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε εύθραυστα πλαίσια, ιδίως στην αφρικανική ήπειρο. Πιθανές συνεντεύξεις περιλαμβάνουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Επιτροπής ΑΕ Μούσα Φάκη Μαχαμάτ και την πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλεφ.

Η Τυνησία διοργανώνει επίσης μια συζήτηση σχετικά με τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που προκαλούνται από τρομοκρατικές πράξεις, εστιάζοντας στη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για να τιμήσει 20 χρόνια από την έγκριση του ψηφίσματος 1373 το 2001. Οι αναμενόμενες ενημερώσεις είναι ο Γενικός Γραμματέας του Μετρητή – Τρομοκρατία Vladimir Voronkov και εκτελεστικός διευθυντής CTED Michèle Coninsx.

Τα δύο άλλα συμβάντα υπογραφής της Τυνησίας αναμένεται να είναι ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος 2532, το οποίο απαίτησε την παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις καταστάσεις στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, με τους γενικούς γραμματείς πολιτικών, ειρηνευτικών και ανθρωπιστικές υποθέσεις όπως αναμενόταν ενημερωτικά δελτία · καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS) με τους Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών και της LAS ως πιθανά ενημερωτικά.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, θα διεξαχθούν οι τακτικά προγραμματισμένες συναντήσεις για τη Συρία, η μηνιαία συνάντηση για τις εξελίξεις στην Υεμένη και η τριμηνιαία συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής ερώτησης. Στη Συρία, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση που θα καλύπτει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές καταστάσεις καθώς και τη χρήση χημικών όπλων.

Όσον αφορά τα θέματα της Αφρικής, θα υπάρξουν ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των UNSMIL (Λιβύη) και MINUSMA (Μάλι). Το Συμβούλιο μπορεί επίσης να εκδώσει ψήφισμα που να υποστηρίζει τη συμμόρφωση όλων των εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων με τη συμφωνία εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 μεταξύ των μερών της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Συναντήσεις για καταστάσεις στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη αναμένονται επίσης τον Ιανουάριο. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για την 90ήμερη έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την αποστολή επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία.

Όσον αφορά την Κύπρο, τα μέλη του Συμβουλίου θα ενημερωθούν για την τελευταία έκθεση για την UNFICYP και το Συμβούλιο αναμένεται να ανανεώσει την εντολή της αποστολής έως το τέλος του μήνα.

Το Συμβούλιο αναμένεται να λάβει ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες δύο περιφερειακών γραφείων του ΟΗΕ:
UNOWAS (Δυτική Αφρική) και UNRCCA (Κεντρική Ασία).

Τα μέλη του Συμβουλίου πιθανότατα θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,
Αιθιοπία και Νότιο Σουδάν, αν και δεν είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις για αυτά τα ζητήματα την ώρα του Τύπου.

Source