Έκθεση: Το Ισραήλ απογοητευμένο στις ΗΠΑ “Πτυσσόμενα” στο Ιράν Πυρηνικές συνομιλίες

ΓΕΡΟΥΣΑΛΑΪΙΜ

Μια ιρανική σημαία κυματίζει μπροστά από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Βιέννη της Αυστρίας. (Reuters / Leonhard Foeger / Φωτογραφία αρχείου)

Το Ισραήλ είναι πολύ απογοητευμένο από το τι πολιτικές πηγές ορίζουν ως «πλήρης αναδίπλωση της Αμερικής» στις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν στη Βιέννη, Yisrael Hayom ανέφερε την Κυριακή το πρωί.

Σε αντίθεση με την έντονη αντιπαράθεση που είχε η κυβέρνηση Ομπάμα με το Ισραήλ το 2015, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει εκπλήξεις και ενημερώνει το Ισραήλ σχετικά με τις κινήσεις του. Ωστόσο, η διαφορά συμπεριφοράς μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από το Ισραήλ, οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν πλησιάζουν πράγματι την υπογραφή συμφωνίας που θα ορίζει ότι τα μέρη θα επιστρέψουν στην αρχική πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015, από την οποία αποχώρησε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ δεν θα τιμωρήσουν το Ιράν για τις παραβιάσεις που διέπραξε κατά της αρχικής συμφωνίας.

Ακόμη και οι παραβιάσεις που είναι τεχνικά δύσκολο να αντιστραφούν φαίνεται να αγνοούνται από τις χώρες που διαπραγματεύονται με το Ιράν. Οι Αμερικανοί αποδέχτηκαν επίσης κατ ‘αρχήν το ιρανικό αίτημα αποζημίωσης για την οικονομική ζημία που τους υπέστησαν ως αποτέλεσμα της απόφασης του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία και να επιβάλει παραβατικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη μηχανισμός αποζημίωσης. Είναι πιθανό ότι αυτό θα γίνει έμμεσα. Ωστόσο, τα μέρη συμφώνησαν καταρχήν να επιστρέψουν στην αρχική συμφωνία σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τις κυρώσεις.

Το Ισραήλ συμφωνεί με το γεγονός ότι η συμφωνία του 2015 με το Ιράν είναι πιθανό να αποκατασταθεί παρά τις αδυναμίες του, την αποτυχία να αντιμετωπίσει τις άλλες κακοήθεις συμπεριφορές του Ιράν και ρήτρες λήξης ισχύος που θα τερματίσουν πολλούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε την Παρασκευή σε συνάντηση στην Κύπρο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και εκπροσώπου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι «το Ιράν και οι χορηγοί του προκαλούν αστάθεια στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη».

«Το Ιράν φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτά θα αποτελέσουν σημαντική απειλή για το Ισραήλ και τους γείτονές του. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα βλάβης της κυριαρχίας και των πολιτών του. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτό το εξτρεμιστικό και αντισημιτικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ».

Πολιτικές πηγές πρόσθεσαν ότι η υπόσχεση των ΗΠΑ για επίτευξη «ισχυρότερης και πιο μακροπρόθεσμης πυρηνικής συμφωνίας» στο μέλλον δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, «οι Αμερικανοί μπορεί να θέλουν να πιστεύουν ότι θα καταλήξουν σε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον, αλλά μόλις επιστρέψουν στην αρχική συμφωνία χάνουν τη δύναμη τους εναντίον του Ιράν, το οποίο δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει την τρέχουσα συμφωνία. Αυτή η υπόσχεση είναι ψέμα ή αφελής ».

Το Υπουργικό Συμβούλιο Πολιτικής Ασφάλειας αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή υπό το φως της ιρανικής ανακοίνωσης ότι έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%.

Source