Έλληνες μαθητές φοβάται την εκτεταμένη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία – EURACTIV.com

Οι αρχές στην Αθήνα σχεδιάζουν έναν νέο νόμο τον Μάιο για την παράταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής εθνικής θητείας από 9 σε 12 μήνες, μια κίνηση που δυσαρέσκειται από τους ενδιαφερόμενους νέους. Αναφορές EURACTIV Greece.

Με εξαίρεση εκείνους που θα υπηρετήσουν στα σύνορα με την Τουρκία, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Αιγαίου, των οποίων η υπηρεσία θα συνεχίσει να διαρκεί 9 μήνες, οι υπόλοιποι στρατιώτες θα πρέπει να υπηρετήσουν για ένα ολόκληρο έτος.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το σχέδιο, προφανώς λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με μια πηγή, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να αποφευχθούν στρατολογητές που επιδιώκουν να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.

Ο ελληνικός στρατός χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και επομένως η απόφαση χαιρετίζεται από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ενώ μαθητές και νεαροί ενήλικες που ζουν (ή σχεδιάζουν να ζήσουν) στο εξωτερικό, οι οποίοι θα πρέπει να αναβάλουν τις σπουδές τους για να υπηρετήσουν στο στρατό, έχουν διαφορετική άποψη.

«Είναι ένα εμπόδιο για φοιτητές και νέους εργαζόμενους που ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πώς υποτίθεται ότι αυτή η απόφαση αντιστρέφει τη διαρροή εγκεφάλων; Ο Κωνσταντίνος Βογιατζόγλου, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Wageningen, δήλωσε στο EURACTIV.gr.

Αυτός πρόσθεσε ότι «Η ελληνική νεολαία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτήν την εμπειρία.

Στην Ελλάδα, το το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 24 ετών αυξήθηκε σε ένα ανησυχητικό 33% τελευταίος Σεπτέμβριος, σύμφωνα με Ελληνικό γραφείο στατιστικών δεδομένα.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας και το χρέος της χώρας προβλέπεται να φτάσει το 200% του ΑΕΠ.

Ο Φάνης Φρίντερικος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο King’s College University, ανησυχεί κυρίως για τη μαζική ανεργία και το πιστεύει αυτό «Ήταν η χειρότερη δυνατή στιγμή για την κυβέρνηση να ανακοινώσει μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τον Φάνη, «Τώρα, οι νέοι πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον περιττό φορτίο που μπορεί να αναστείλει τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η Αθήνα προσπαθεί να πείσει τους νέους να υπηρετήσουν στο στρατό πριν συνεχίσουν τις σπουδές τους. Έλληνες αξιωματούχοι σχεδιάζουν επίσης μια λύση για περίπου 23.000 νέους Έλληνες που αποφεύγουν τη στρατολόγηση ζώντας στο εξωτερικό.

Λίγες άλλες χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία) εξακολουθούν να διαθέτουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Στην Ελλάδα, η διχαστική συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον απαιτείται το σχέδιο συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές προτείνουν ότι η κατάργησή της θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη της υπαίθρου, δεδομένου ότι η παρουσία στρατιωτών βοηθά τις τοπικές οικονομίες.

Αντιθέτως, οι επικριτές επισημαίνουν ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη στρατιωτική θητεία ως μέσο για να «κρύψουν» τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων.

[Edited by Sarantis Michalopoulos and Georgi Gotev| EURACTIV.com]

Source