Ένας άλλος τρόπος Liberal.gr

Καθώς ο Φεβρουάριος έπεσε κατακόρυφα, αφήνοντας την Ευρώπη σε μια επιδημία, և τα γεγονότα γύρω από τη Μεσόγειο κλιμακώνονταν ραγδαία, με τα ελληνικά διπλωματικά ραντεβού να πλησιάζουν την ιστορία, λαμβάνοντας κινδύνους և εξελίξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ευρύτερη κατάσταση.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών έως το τέλος του έτους δείχνουν ότι το ζήτημα του “τουρκοτουρκικού μνημονίου” δεν θα λυθεί εύκολα.

Ο ρόλος του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν Στέφανι Γουίλιαμς στη δυτική, ανατολική και νότια Λιβύη είναι σαφώς σημαντικός.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σφήνα που έθεσε τις βάσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της ρωμαϊκής περιοχής λίγο πριν από την εκλογή της νέας μεταβατικής ηγεσίας της Λιβύης, παρουσιάζοντας επίσημα προτάσεις που επηρεάζουν τις συμφωνίες Ιταλίας-Λιβύης-Μάλτας-Πενταγώνου. – Ελλάδα

Αλλά είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει το παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Debaybah, ο οποίος συνδέεται με την φιλο-τουρκική Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα είναι σε θέση να μιλήσει τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο, όταν θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι τότε προγραμματισμένες εκλογές (εάν υπάρχουν).

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός σε αυτές τις συνθήκες είναι η μελέτη με την οποία ο Ερντογάν (έκτακτης ανάγκης) πραγματοποίησε τηλεοπτική συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χθες. Τον διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ένα «θετικό πνεύμα» στις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς ζήτησε ευρωπαϊκή-τουρκική σύνοδο κορυφής πριν από το τέλος της πορτογαλικής Προεδρίας (γιατί;).

Προσπαθεί να αποτρέψει κάτι βλέποντας το κλίμα να επιδεινώνεται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις ευρωπαϊκές σχέσεις μετά το «φιάσκο» της επίσκεψης του Μπόρελ στη Μόσχα, ή απλά «ανοίγει» στη Δύση επενδύοντας στο Βερολίνο για να πείσει τους άλλους συνεργάτες του, οι οποίοι “ανοιχτό” στρατηγικά, όχι τακτικά;

Σε κάθε περίπτωση, είναι επείγον να αποφύγει η ελληνική διπλωματία τον πόλεμο της ηρεμίας της Αθήνας, τον πόλεμο απόρριψης της Λευκωσίας, τον πόλεμο της υποταγής της Λευκωσίας και να κινηθεί πιο αποφασιστικά προς μια μεσογειακή δικτατορία που προωθεί τους Έλληνες ιστορικούς. Το κεφάλι του δόρυ είναι Κύπριο.

Όχι μόνο λόγω της εκτροπής του στρατηγικού αντιπάλου της, η οποία, όπως φαίνεται από όλες τις επαναλαμβανόμενες θέσεις των ηγετών της, θα παραμείνει μέχρι νεότερης Τουρκίας. Αλλά και για δύο ακόμη λόγους.

Το πρώτο είναι να αποφύγετε τον κίνδυνο να περιτριγυριστείτε από την τουρκική γοητεία στο σκληρό έδαφος.

Δεύτερον, να παίξουμε ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, ξεκινώντας από τη Λιβύη, πέρα ​​από τα σύνορα που απαιτεί το διεθνές δίκαιο և την αυθόρμητη προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ωστόσο, για να μην προχωρήσουμε περισσότερο, ο ρόλος που δόθηκε στην Ελλάδα (δυστυχώς, χωρίς την κατάλληλη χρήση του), όταν η Κύπρος ήταν ένας «βυθισμένος αερομεταφορέας» στη Μεσόγειο, όλοι οι διεθνείς παράγοντες έλεγξαν τη στρατηγική θέση που κατείχε κατά τη μετάβασή της από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή. ն Η συντριπτική επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων ήταν η «Ένωση» με την «πατρίδα» της Ελλάδας.

Εάν είχε επιτευχθεί αυτή η επιθυμία, η Ελλάδα θα είχε σήμερα μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα συνόρων με την Τουρκία, αλλά με πολύ λιγότερα προβλήματα οριοθέτησης των συνόρων.

Δεν εννοώ. Στο θεό. – ούτε τη μεγάλη ιδέα της αναγέννησης, ούτε την επιδίωξη της ελληνικής ένωσης με την Κύπρο. Επιπλέον, κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον ούτε η «παθιασμένη επιθυμία» των Κυπρίων αδελφών. Ενώ μια «αναθεώρηση της συμφωνίας Ζυρίχης-Λονδίνου» θα ισοδυναμούσε με grosso modo o αναλογικά νομιμοποίηση της «αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης» που ζήτησε ανοιχτά ο Ερντογάν.

Εννοώ, ωστόσο, ότι επιστρέφοντας το Κυπριακό στο προσκήνιο των διεθνών συμφερόντων για την επίλυση του άτυπου Πενταγώνου, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσουμε μια άλλη προσέγγιση προτού η διπλωματική βάση φτάσει σε ένα νέο αδιέξοδο. ευχάριστες συνέπειες.

Αντ ‘αυτού, για παράδειγμα, η ελληνική διπλωματία παίζει το διαπραγματευτικό παιχνίδι της Άγκυρας απλώς απορρίπτοντας το αίτημά της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, την οποία πιθανώς σκοπεύει να συμβιβάσει αργότερα, υποχωρώντας σε μια ομοσπονδιακή ή ομοσπονδιακή λύση. Οι ανταλλαγές που θα απαιτήσει, απαιτώντας τη συμμετοχή του στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου – μπορούν να ληφθούν ως βάση για συζήτηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει το πρώτο προτεκτοράτο της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αν οι Γερμανοί θέλουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις τους με την Τουρκία, την Ελλάδα μαζί τους.

Αρκεί να συζητήσουμε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής εάν τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης συμφωνούν με την ιδέα δημιουργίας τουρκικού προτεκτοράτου στους κόλπους τους, και το δεύτερο με τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου βρίσκεται η Λιβύη.

Διότι αν περιμένουμε να καταλάβουμε τι είναι ο νεο-οθωμανικός ορθολογισμός / επεκτατισμός από τα αποτελέσματα της ελληνοτουρκικής νοημοσύνης, σώζουμε. Μέχρι τότε, μπορεί να μην υπάρχει καν ΕΕ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, το οποίο θα το διαιωνίσει απλώς ως πρόβλημα με όλα όσα θα σήμαινε για αποσταθεροποίηση στη λεκάνη της Μεσογείου.

Διότι, φυσικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το απόλυτο προβλέψιμο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων που ενδιαφέρονται άμεσα για τη διευθέτησή της θα είναι το «τελικό μέρος» της δικοινοτικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με άλλα λόγια, θα είναι μια λύση που θα κάνει την τελική διαίρεση μια αυτοανακηρυγμένη προφητεία.

Source