Ένας από τους θεμελιώδεις ηγέτες του ΟΗΕ, ο Brian Urquhart, πέθανε στα 101 του

Ο Brian Urquhart πεθαίνει

Ο Sir Brian Urquhart, ένας θεμελιώδης ηγέτης των Ηνωμένων Εθνών που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, η ναυαρχίδα του παγκόσμιου σώματος, πέθανε, σε ηλικία 101 ετών.

Εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του Ούρκχαρτ, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες οδήγησε τα αφιερώματα στον «θρυλικό μακρόχρονο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών», λέγοντας ότι η «αποτύπωσή του στα Ηνωμένα Έθνη ήταν τόσο βαθιά όσο αυτή στην ιστορία του Οργανισμού».

Ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών του Πακιστάν, Munir Akram, προσχώρησε στα αφιερώματα, αποκαλώντας τον «έναν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές» των αρχών και των σκοπών του ΟΗΕ, έναν αφοσιωμένο διεθνή δημόσιο υπάλληλο, προσθέτοντας, «το παράδειγμά του πρέπει να είναι το πρότυπο για την αναβίωση της θετικής πολυμέρειας»

Διαβάστε περισσότερα: Πρέσβης Munir Akram: Εξωτερική πολιτική του Πακιστάν – Αναδυόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες

Ο Urquhart, Βρετανός υπήκοος, ήταν παρών στη γέννηση του ΟΗΕ το 1945 και ήταν μάρτυρας πολλών από τις πιο ιστορικές στιγμές του Οργανισμού – και του κόσμου – του 20ου αιώνα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών υπηρεσίας του στον ΟΗΕ, ξεκινώντας ως ένα από τα πρώτα μέλη του προσωπικού του και τελείωσε ως Γενικός Γραμματέας Ειδικών Πολιτικών Υποθέσεων, βοήθησε επίσης να διαμορφωθεί η ιστορία του.

Ως Γενικός Γραμματέας – αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1986 – οι κύριες λειτουργίες του Urquhart ήταν η κατεύθυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, και διαπραγματεύσεις σε αυτούς τους δύο τομείς. Μεταξύ άλλων, οι συνεισφορές του περιελάμβαναν επίσης εργασίες για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με έναν ειρηνευτικό διακανονισμό της Ναμίμπια, τις διαπραγματεύσεις στο Κασμίρ, τον Λίβανο και τις εργασίες για ειρηνικές χρήσεις για την πυρηνική ενέργεια.

Μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1986, ο επί μακρόν αξιωματούχος εργαζόταν ως κύριος σύμβουλος πέντε γενικών γραμματέων του ΟΗΕ, διευθύνει 13 ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στρατολόγησε 10.000 στρατεύματα από 23 χώρες και καθιέρωσε τη διατήρηση της ειρήνης ως μία από τις βασικές αρχές του Οργανισμού.

«Έθεσε τα πρότυπα για τη διεθνή δημόσια διοίκηση: αφοσιωμένη και αμερόληπτη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη δήλωσή του.

«Ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα Dag Hammarskjold, βοήθησε στον καθορισμό του πεδίου δράσης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ένοπλων συγκρούσεων και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Και ως στενός συνεργάτης του Ralph Bunche, του διάσημου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών και του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο Sir Brian βοήθησε στην καθιέρωση και στη συνέχεια την προώθηση της διεθνούς διατήρησης της ειρήνης σε ευρεία χρήση », πρόσθεσε ο Guterres.

Διαβάστε περισσότερα: Η Ινδία διορίστηκε μέλος της UNSC για 8η φορά. «Τα αληθινά του χρώματα θα αποκαλυφθούν», ο Amb Akram

Στο απομνημονεύμα του, A Life in Peace and War, για τις πρώτες μέρες του ΟΗΕ, ο Urquhart έγραψε: «Ήμασταν όλοι αισιόδοξοι… που πίστευαν στη δυνατότητα οργάνωσης ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου» .;

«Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σε υπηρεσία σε αρκετούς από τους προκατόχους μου, ο Sir Brian (s)… η συμμετοχή στις παγκόσμιες υποθέσεις συνεχίστηκε πολύ μετά το τέλος της καριέρας του στον ΟΗΕ μέσω εκτεταμένων κειμένων που περιελάμβαναν οριστικές βιογραφίες των Hammarskjöld και Bunche», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ .;

Και ο Urquhart διατήρησε αυτή την αισιοδοξία σε όλη του τη ζωή, διαμορφώνοντας τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ιστορία.

«Ήταν επίσης μέντορας για το προσωπικό του ΟΗΕ και αμέτρητοι νέοι καθώς συνέχισαν την καριέρα τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. «Είμαστε ευγνώμονες για τις λαμπρές και ασύγκριτες συνεισφορές του ως ένδοξος υπηρέτης του« εμείς οι λαοί »».

Διαβάστε περισσότερα: Αρχηγός δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά της θανατικής ποινής για βιαστές

Ο Urquhart εντάχθηκε στο Ford Foundation αφού αποχώρησε και έγραψε βιβλία και συχνά σχόλια για το The New York Review of Books και άλλες εκδόσεις. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν μια αυτοβιογραφία του 1987, «Μια ζωή στην ειρήνη και τον πόλεμο», καθώς και βιβλία για τους ηγέτες και τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γιος του Ουρκάρτ, Τόμας, είπε σε δημοσιογράφους ότι πέθανε στο σπίτι του στο Τάιργχαμ της Μασαχουσέτης το Σάββατο αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένη αιτία. Επιβίωσε από τη σύζυγό του, τα πέντε παιδιά του, έναν γιού, 14 εγγόνια και 10 εγγόνια.

Ευγενική προσφορά: APP

κενό

Source