Ένας 82χρονος άνδρας ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca στην Κύπρο

“Είμαι περήφανος που μεγάλωσα στην Οξφόρδη”, δήλωσε ο Brian Pinker, ο οποίος βρίσκεται σε αιμοκάθαρση. Ο Ματ Χάνκοκ μιλά για το θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης

Η Βρετανία άρχισε σήμερα να εμβολιάζει τους πολίτες της με εμβόλια AstraZeneca և Oxford covid-19. Δόθηκε για πρώτη φορά στον 82χρονο Brian Pinker, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Churchill στην Οξφόρδη, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το εμβόλιο.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο covid-19 σήμερα. Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη”, δήλωσε ο Pinker, ο οποίος ευχαρίστησε τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο. “Οι νοσοκόμες, οι γιατροί, το προσωπικό σήμερα ήταν καταπληκτικό, τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ για την 48η επέτειο του γάμου μου στη σύζυγό μου Shirley αργότερα φέτος”, πρόσθεσε.

Το εμβόλιο δόθηκε επίσης στον Andrew Pollard, επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και έναν από τους κύριους ερευνητές σε κλινικές δοκιμές του εμβολίου, σύμφωνα με τη Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

“Νίκη της βρετανικής επιστήμης”

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε το λανσάρισμα του εμβολίου AstraZeneca և Oxford κατά του covid-19 «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης», προσθέτοντας ότι θα ήταν ο μόνος μακροπρόθεσμος τρόπος εξόδου από την κρίση υγείας. “Προφανώς έχουμε πολλά θετικά νέα σήμερα το πρωί ότι έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News σήμερα το πρωί. “Είναι ένας θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης που έχουμε επιτύχει εκεί που είμαστε.” “Από την αρχή είδαμε ότι το εμβόλιο ήταν η μόνη διέξοδος μακροπρόθεσμα”, είπε.

Σύμφωνα με τον βρετανό Υπουργό Υγείας, η χώρα έχει ήδη δώσει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Pfizer / BioNTech, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από ό, τι στην Ευρώπη. Ο Χάνκοκ υποστήριξε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, παρά την κλιμάκωση, λέγοντας ότι πίσω από συστάσεις δημόσιας υγείας τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές ήταν ασφαλή.

“Είναι σαφές ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό δεν είναι υψηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό”, δήλωσε ο Χάνκοκ. Σε μια άλλη συνέντευξη με την Times Radio, ο Βρετανός Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή εμβολίων Covid-19 σε ολόκληρο τον πληθυσμό περιορίζονται στην ικανότητα των κατασκευαστών να παρέχουν επαρκείς ποσότητες. “Δεν μπορεί να δοθεί γρηγορότερα από ό, τι μας δίνεται, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα”, εξήγησε ο Χάνκοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source