Ένα άδικο κράτος δεν μεταρρυθμίζεται

Ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας πρόσφατα στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε. “Στο παρελθόν, πολλοί ψήφισαν κατά των προϋπολογισμών. “Είναι ένα πράγμα για ένα κόμμα να θέλει να στείλει ένα μήνυμα διαφωνίας, είναι ένα άλλο να διακινδυνεύσει, να παίξει με τη διαίρεση του κράτους”. Αλλά αργότερα κατηγόρησε εκείνους που διαφωνούσαν με τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος διάσωσης του 2021 για στρέβλωση του κράτους.

Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έγιναν αιματηρές θυσίες στο κράτος πρόνοιας, το οποίο προκάλεσε μόνιμη επιδείνωση της κοινωνικής ενοποίησης, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της χώρας μας, προκειμένου να βελτιωθεί η κυπριακή οικονομία. επενδύσεις που στη συνέχεια θα φέρουν οικονομία, θέσεις εργασίας, ευημερία και σταθερότητα.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2020, η οικονομία μας χτυπήθηκε ξανά από το COVID-19. Η σοβαρή οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τα μέτρα κατά του ιού κορανοϊού είναι η απλούστερη υπόθεση, η οποία υποστηρίζει την άποψή μου ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την κατάρρευση των τραπεζών στην Κύπρο το 2013 δεν βασίστηκε σε σταθερά θεμέλια, αλλά σε επιθετική οικονομία. σκάνδαλο

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι το λεγόμενο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, γνωστό ως Πρόγραμμα Χρυσών Διαβατηρίων. Αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών από την άρχουσα οικογένεια. Η αναγκαστική αναστολή του προγράμματος Golden Passports, μετά από διεθνείς αποκαλύψεις που έχουν δυσφημίσει την κυπριακή οικονομία στη διεθνή σκηνή, έχει οδηγήσει σε τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.

Κατά τη δεκαετία 2000-2010, στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά για υπηρεσίες και κτίρια, ως αποτέλεσμα της οποίας δημιουργήθηκε μια φούσκα, η οποία δυστυχώς εξερράγη για την οικονομία και την κοινωνία.

Τερματίζουμε τη δεκαετία που το κοινό έριχνε αίμα από τα σκληρά μέσα του μνημονίου, συγκεντρώθηκαν και πάλι τεράστια χρηματικά ποσά στην Κύπρο, τα οποία από σήμερα επωφελήθηκαν και πάλι από την ολιγαρχία, χωρίς το αντίστοιχο κέρδος της κοινωνίας, την πραγματική οικονομία.

Το «οικονομικό θαύμα» αυτής της κυβέρνησης βασίστηκε σε ρωγμές, λακτίσματα και βίζες.

Και αυτό το «οικονομικό θαύμα», αφού άφησε το αρνητικό του σημάδι στο φυσικό, ανθρωπογενές περιβάλλον, εξερράγη σαν ένα φουσκωτό μπαλόνι, ένα άλλο καταστροφικό μπαλόνι για πολλούς, αλλά χρήσιμο για μερικούς.

Οι πολιτικοί δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Κύπρου, δηλαδή του κράτους της Κύπρου, συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις τιμές και τις θέσεις σε ένα κράτος που, για τον μέσο πολίτη, φαίνεται να ανταμείβει κλέφτες, ληστές, απατεώνες και διεφθαρμένους ανθρώπους. Και μας καλούν περήφανα “Αυτή είναι η Κύπρος.” Αυξάνουν ένα ακριβό ποτήρι και ποτό για την υγεία των πλαστών πολιτών της Κύπρου. Και μας κλείνουν το μάτι.

Αυτό είναι το κράτος που ο Υπουργός Οικονομικών ζητά να μας προστατεύσει με την ψήφο μας; Το κράτος μας δεν είναι κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου. Είναι ένα διεφθαρμένο, εύθραυστο και άδικο κράτος. Και ξέρεις τίποτα; Η αδικία δεν μεταρρυθμίζεται, αποτυγχάνει. Ας μιλήσουμε λοιπόν για σοκ, όχι για μεταρρυθμίσεις. Το κράτος δεν απειλείται από μια ψήφο κατά του προϋπολογισμού. Το κράτος απειλείται από τον καρκίνο της διαφθοράς: εμπλοκή. Τα καρκινώματα πρέπει πραγματικά να αφαιρεθούν – δεν ονομάζεται ακρωτηριασμός, αλλά καθαρισμός.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται με την έγκριση του προϋπολογισμού. Εξάλλου, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης συνδέονται τώρα με την αντίληψη της διαφθοράς από διεθνείς οργανισμούς. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι συντριπτική σε αυτά τα θέματα. Η υπόθεση που σχετίζεται με τα “Χρυσά Διαβατήρια” έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, μέλους του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει το ήμισυ του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, διάφοροι πολιτικοί εμφανίζονται ως “σωτήρες του κράτους”, ως “σωτήρες του κράτους”, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να σώσουν το κράτος, δηλαδή να υποστηρίξουν την κυβέρνηση ενάντια σε κρυφές, εμφανείς ανταλλαγές. Άλλοι προτείνουν “μεταρρυθμίσεις”, άλλοι – “συναίνεση”, άλλοι – “χρόνος”. Άλλοι απλώς λένε, “Πόσα δίνεις, τι θες;”

Η όλη κατάσταση μου θυμίζει τα μεγάλα κινουμένων σχεδίων του Κυανόπουλου. «Ανησυχώ ότι είμαστε συνηθισμένοι».

Φίλοι, το Augeia Stable δεν έχει αναμορφωθεί. Καθαρίζεται ή κατεδαφίζεται.

* Μέλος του Κοινοβουλίου του Περιβαλλοντικού Κινήματος – Συνεργασία Πολιτών.