Ένα άλμπουμ του Levent Soyer που περιόδευσε στο οθωμανικό παλάτι με μουσική. “Serai Jazz”

πανό8

Μουράτ OBENLER

Το άλμπουμ Serai Jazz, το οποίο αποτελείται από 6 τραγούδια, είναι επίσης το πρώτο άλμπουμ στη χώρα μας με τίτλους εθνοτικής – fusion / έθνικ – τζαζ, που μεταφέρει τους λάτρεις της μουσικής στους κήπους των οθωμανικών ανακτόρων, μερικές φορές στα ιδιωτικά δωμάτια, τους διαδρόμους, την κουζίνα και χαρέμ των οθωμανικών ανακτόρων. Κάναμε μια πολύ ευχάριστη συνέντευξη επικοινωνώντας ουσιαστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλοί τύποι μουσικής που εκτελέστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο, όπως η μουσική του Σούφι, η μουσική του Σούφι, η μουσική της Λεβαντίνης, η μουσική των παλατιών, η μπαρόκ μουσική, η λαϊκή μουσική, η κλασική τουρκική μουσική. Ποια είναι η σύνδεσή σας με αυτήν τη μουσική ως μουσικός;
Σόγια:
Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε τις ιδέες και τη μουσική μου.

Ως Τουρκοκύπριος, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι έχουμε οργανικούς δεσμούς με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ανατολίας και της Οθωμανίας. Αν εξετάσουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια κοσμοπολίτικη, ενοποιητική και ενοποιημένη άποψη, επηρεασμένη από τις βυζαντινές μελωδίες εκείνης της περιόδου και της προηγούμενης περιόδου, τροπική μουσική που προέρχεται από ανατολικούς τρόπους, και μελωδικές δομές των Φαρσί και της Μεσοποταμίας , συνδυάζοντάς τα για να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική γλώσσα.

Η Ανατολία, από την άλλη πλευρά, είχε ρυθμό και κίνηση στις γλώσσες των σαμάνων, του Dedekorkut, των λαϊκών ποιητών, των Τούρκων συζύγων και των δερβίσηδων. Θυμάμαι ότι εμπνεύστηκα από αυτά ως παιδί ακούγοντας τους είτε σε ραδιόφωνα TRT είτε στην τηλεόραση. Όταν μπήκα στα γυμνάσια μου, δεν με εντυπωσίασε ακούγοντας το ποπ άλμπουλ των Ανατολικών των Μογγόλων, και επίσης βρίσκοντας τα έργα του Σούφι-φλαμένκο του πλοιάρχου Kudsi Ergüner ενίσχυσε μερικές από τις σκέψεις μου και την καλλιτεχνική φιλοσοφία. Είχα πάντα την ιδέα να είμαι πειραματικός και συνεκτικός στο στυλ. Πέρα από μια προσωπική προτίμηση, μπορώ να πω ότι φόρτωσα το άγχος της δημιουργίας ταυτότητας στον εαυτό μου με τη μουσική. Κατάλαβα να συνδυάσω όχι μόνο τη μουσική αλλά και την επιρροή της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των εικαστικών τεχνών με αυτόν τον τρόπο.

«Ήταν η ελευθερία και ο αυτοσχεδιασμός που με έφεραν πιο κοντά στην τζαζ».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς καταλήξατε στην ιδέα να ερμηνεύσετε εκ νέου τις καλλιτεχνικές παραγωγές της Οθωμανικής περιόδου (ειδικά τη μουσική) σε στυλ τζαζ;

Σόγια: Η τζαζ είναι στην πραγματικότητα ένας τίτλος που περιέχει ελευθερία και το εκφράζει σε εμάς. Αν και δεν μου αρέσει να χωρίζω τη μουσική σε είδη, οι μάζες προκαλούν την εμφάνιση ορισμένων mainstreams με τα δικά τους κοινωνικοπολιτιστικά μάτια. Ο αυτοσχεδιασμός, η θεμελιώδης δυναμική της τζαζ, δίνει έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης αλλά ενθαρρύνει την εφαρμογή της σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ήταν το άγνωστο που με έφερε πιο κοντά στην τζαζ, την ελευθερία και τον αυτοσχεδιασμό. Στην πραγματικότητα, οι ήχοι που προέρχονταν από το ραδιόφωνο που άκουγε ο πατέρας μου ή ενεργοποίησαν τη γιαγιά μου όταν μεγάλωνα στο σπίτι μας με πολλά μουσικά είδη εγκαταστάθηκαν στο μυαλό με την πάροδο του χρόνου και έγιναν οι εντυπώσεις σε αυτό το άλμπουμ στο μέλλον.

«ΙΙ. Mahmut και III. Προσπάθησα να επιλέξω από τα έργα του Selim “

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς επιλέξατε τους σουλτάνους που συμμετείχαν στο CD; Αν ρωτήσω εκτός από την κυριαρχία τους, παρατηρούμε ένα (πολλά) καλλιτεχνικό ταλέντο και ενδιαφέρον και παραγωγή στη μουσική / ποίηση / ζωγραφική σε όλους αυτούς τους σουλτάνους.

Σόγια: Στην πραγματικότητα έκανα μια επιλογή με βάση τη μουσική, μελωδική μου γεύση. Επιπλέον, ειδικά το II, που είχε αντίκτυπο στην Κύπρο. Mahmut, III. Σπούδασα σουλτάνους όπως ο Selim και προσπάθησα να επιλέξω ανάμεσα στα έργα τους που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τζαζ και νέα μουσική. Έχω προσθέσει τα έργα του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ και του IV Μουράτ για να καλύψω κάθε περίοδο και περίοδο σε ένα ευρύ φάσμα. Μεταξύ αυτών, εγώ κυρίως III. Οι μελωδίες και τα θέματα του Selim επηρεάστηκαν. Θυμάμαι ότι η ατμόσφαιρα του Hizaz Dairy του Sultan Aziz προκάλεσε μια αίσθηση προσαρμογής του Funk και με ενέπνευσε με αυτόν τον τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είδους έρευνα, ανασύνθεση και ηχογράφηση έχετε βιώσει στις τζαζ ερμηνείες των έργων των σουλτάνων των οποίων η καλλιτεχνική προσωπικότητα έφερε πολλές συνθέσεις και τραγούδια στην ιστορία της οθωμανικής μουσικής; Ακούμε επίσης ήχους οικείους στα αυτιά των Κυπρίων στο CD. Αυτό πιθανώς προσθέτει τη μοναδικότητα (χαρακτήρας) του CD και ξεχωρίζει το CD από τα υπόλοιπα;

πανό134

Σόγια: Η διαδικασία επανασύνθεσης και ηχογράφησης προχώρησε πολύ αργά και υπομονετικά. Ολοκλήρωσα τις ηχογραφήσεις με τον δικό μου εξοπλισμό και πιάνα στο μικρό μου στούντιο που έστησα στο σπίτι με τα δικά μου μέσα. Έλαβα κινδύνους για αυτό που πίστευα, έκανα ηχητικά πειράματα με ήχους, δεν δίστασα να κάνω λάθη, ήταν η καλλιτεχνική κατανόηση που ξεκίνησε από αυτό το θάρρος που έκανε αυτό το άλμπουμ μοναδικό. Συνειδητοποίηση του άγχους να μην είσαι σαν κανένας άλλος με ένα ειλικρινές κίνητρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος συνέβαλε σε εσάς σε αυτήν τη διαδικασία παραγωγής και προϊόντος;

Σόγια: Έχω πολύ πολύτιμους φίλους … Πρώτα απ ‘όλα, ο Atakan Sarı, ο οποίος είναι βιρτουόζος πιάνου, πολυ-ορχηστρικός, φίλος μου από το κολέγιο, συνέβαλε στο άλμπουμ παίζοντας βιολί μου. Η μουσική και η προοπτική του Atakan με εντυπωσίαζε πάντα και με ενθάρρυνε να κάνω προηγμένα πράγματα. Ένας άλλος φίλος μου, ο αγαπητός μου φίλος Hüsnü Doğacan, βοήθησε να αποκαλύψει την έννοια αυτού του άλμπουμ τραβώντας ένα βίντεο κλιπ (διαθέσιμο στο Youtube) με τον σκηνοθέτη του Uygar Erdim, χωρίς να θυσιάσει τις προσπάθειες και τα ταλέντα του κατά τη λήψη των κλιπ. Το σχέδιο και τα σχέδια ανέλαβαν ο αγαπητός μου πατέρας, η καλλιτεχνική μου έμπνευση Veysi Soyer. Επιπλέον, ο Gürhan Nuray στο τσέλο στο inç Kelam, μια πρωτότυπη σύνθεση Levent Soyer και ο Χασάν Ö στα τύμπανα του Hicaz Kalender. Οι φίλοι μου τόνου με συνόδευαν. Επιπλέον, το Evkaf με βοήθησε να συναντήσω τα στάδια όπως η ηχογράφηση-μίξη-mastering αυτού του άλμπουμ με οικονομική βοήθεια σε αυτό το άλμπουμ, το οποίο είναι ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο.

“Το Serai Jazz είναι το πρώτο άλμπουμ στη χώρα μας με τίτλους έθνικ-σύντηξης / έθνικ-τζαζ”

ΕΡΩΤΗΣΗ: CD νούμερο ένα εταιρεία που εμφανίστηκε το 2019 στην εθνοτική μουσική από την Kalan Music στην Τουρκία. Τι είδους σχόλια έχετε λάβει τα τελευταία 2 χρόνια; Ποια είναι η σημασία αυτού του CD όσον αφορά την παραγωγή μουσικής τζαζ της χώρας μας;

Σόγια: Ως Τουρκοκύπριος, ήταν περήφανο και ενθαρρυντικό να κυκλοφορήσω το άλμπουμ μου από την Kalan Music. Αφού ήξερα την άποψή τους και τις αξίες που έδωσαν στις πρωτότυπες καλλιτεχνικές ιδέες, ο εκδοτικός οίκος που υπέβαλα αίτηση για την κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν η Kalan Music. Με αυτό, καταλαβαίνω πόσο σωστά κάνω πολύ καλύτερα μετά τη συνάντησή τους και τη συνεργασία μαζί τους. Είναι μια δισκογραφική εταιρεία όπου πολύτιμοι άνθρωποι συναντιούνται, παράγουν και αγκαλιάζουν διαφορές και πρωτότυπες ιδέες ανεξάρτητα από το τι. Με την κυκλοφορία του άλμπουμ, λάβαμε θετικές και σημαντικές απαντήσεις και εντυπώσεις από πολύτιμους συγγραφείς και κριτικούς της μουσικής από καιρό σε καιρό. Επίσης, το άλμπουμ Serai Jazz είναι το πρώτο άλμπουμ στη χώρα μας με τίτλους έθνικ – fusion / έθνικ – τζαζ. Από αυτή την άποψη, μπορώ να πω ότι έχει τη δική του ταυτότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε ζωντανές συναυλίες;

Σόγια: Με την κυκλοφορία του άλμπουμ τον Δεκέμβριο του 2019, ξεκίνησε η επιδημία του coronavirus και το 2020, δυστυχώς, σταματήσαμε τα πάντα, με τις συναυλίες, τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις να αναβάλλονται επ ‘αόριστον. Έχουμε σίγουρα σχέδια σε αυτό το θέμα. Όσον αφορά τις συναυλίες και τα φεστιβάλ … Περιμένουμε τις υγιείς και φωτεινές μέρες να έρθουν. Ελπίζω, ως ανθρωπότητα, να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

“Η μουσική του Οθωμανικού δικαστηρίου – η μουσική maqam είναι μια θάλασσα και μια θάλασσα”

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ταξίδι σας σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο της Οθωμανικής τέχνης θα συνεχιστεί από τώρα και στο εξής ή είναι ένα πρωτότυπο άλμπουμ και τελείωσε;

Σόγια: Σας ευχαριστώ για αυτήν την ερώτηση. Μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη ηχογραφήσει ένα κομμάτι. Πραγματικά οθωμανική μουσική μουσική-maqam μουσική είναι μια θάλασσα και μια θάλασσα. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν πολλά περισσότερα μελωδικά μαργαριτάρια, αρκεί να συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Ωστόσο, υποθέτω ότι το επόμενο έργο μου θα είναι μια μνήμη αρμονικής χρώματος, συλλογή ετών που θα περιλαμβάνει κυρίως τις δικές μου συνθέσεις. Προσπαθώ να κοιτάξω τη μουσική από μια πολύ ευρεία οπτική γωνία, αλλά νομίζω ότι μπορούν να γίνουν αισθητά στοιχεία της παραδοσιακής-εθνοτικής κουλτούρας και μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα μουσική όπως αυτή.

Source