Ένα βήμα μπροστά από το γενικό μπλοκ

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου έστειλε ένα προειδοποιητικό σήμα στο κρατικό ραδιόφωνο λίγο πριν από το τέλος του έτους, προειδοποιώντας για τις κρίσιμες στιγμές που πλησιάζουν την εφαρμογή του νέου γενικού αποκλεισμού, καθώς είναι θέμα ημερών να αποφευχθεί εντελώς η κατάσταση, είπε.

“Τι πρέπει να κάνουμε αν φύγει;” Ας πάμε στο συνολικό αποκλεισμό. Δεν έχουμε άλλα μέσα. Τι ΜΕΝΕΙ? Είμαστε σχεδόν ένα βήμα μπροστά από τον γενικό αποκλεισμό. Δεν το θέλουμε, το αποφεύγουμε. Αυτή είναι η τελευταία λύση, το τελευταίο σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Οι ειδικοί το λένε αυτό, λέμε ότι ο καθένας από εμάς πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει την ατομική και κοινωνική ευθύνη. Και αν δεν το συνειδητοποιήσει, αφήστε τον να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, μιλήστε με τις νοσοκόμες, τους γιατρούς που εργάζονται εκεί, τους μεταφέρετε τις ανησυχίες τους, την κόπωση τους – αυτό που υποφέρουν τους τελευταίους εννέα μήνες. “

Ερωτηθείς γιατί δεν ελήφθη καμία ενέργεια τη στιγμή που καταγράφηκαν οι αριθμοί των τριών πρώτων ψηφίων, είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα δεν δικαιολογούσε τη χρήση τέτοιων μέτρων και ότι οι άνθρωποι δεν θα πειθαρχούσαν.

“Ακόμα κι αν το εφαρμόσαμε τον Νοέμβριο, οι άνθρωποι δεν θα πειθαρχούν. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Διοργανώσαμε τοπικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό aph Πάφος անք Καταγγέλλαμε στην Πάφο ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούσαν τη συμμετοχή τους στον αυστηρότερο αποκλεισμό. Από αναδρομική άποψη, είναι εύκολο να κρίνεις κάποιον λέγοντας ότι πρέπει. Σας μιλώ ειλικρινά. Θα ήταν αποδεκτό εάν είχαμε λάβει αυστηρά μέτρα τον Νοέμβριο που δεν δικαιολογούνταν βάσει επιδημιολογικών δεδομένων σε άλλες περιοχές; Όχι Θα υπάρξουν απαντήσεις; Τεράστια απάντηση. Αλλά δεν το κάναμε, γιατί θα υπάρξει απάντηση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε δεν το δικαιολογούσαν. Δεν μπορείτε να λάβετε απόφαση με κίνδυνο να καταστρέψετε την ψυχολογία της παγκόσμιας οικονομίας, προληπτικά. Λάβαμε προφυλάξεις. “Και χώρες που ανέλαβαν το Νοέμβριο, όπως η Ελλάδα, άρχισαν να μειώνονται την περασμένη εβδομάδα.”

Σημείωσε ότι η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη, μετά η οικονομία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόταση για πλήρη αποκλεισμό από επιδημιολόγους.

“Μπορώ επίσης να πω ότι κάλεσα μερικούς ανθρώπους τον Νοέμβριο. Ισχύουν; Υπάρχουν λεπτά, τα έχω. “Ας μείνουμε εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχω ακούσει μια δήλωση από έναν επιδημιολόγο που να το λέει”.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών, είπε.

“Δεν έχει σημασία τι κάνουμε, λένε πάντα ότι είναι λάθος. Εάν λάβουμε αυστηρά μέτρα, ακούμε αυτούς που δεν θέλουν να λάβουν αυστηρά μέτρα. Εάν δεν το πάρουμε, ακούτε το άλλο στρατόπεδο. Κλείνουμε τα αυτιά μας, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό », είπε ο κ. Ιωάννου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον μεγάλο αριθμό εξετάσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά και τόνισε ότι ο λόγος για τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο. Όσον αφορά τους θανάτους που οφείλονται στον κοροναϊό, είπε: «Προς το παρόν στην Κύπρο, τονίζω αυτή τη στιγμή, επειδή βλέπουμε μια πρόσφατη αύξηση, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ορισμένους που λένε ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους, οπότε γιατί αναλαμβάνετε δράση; “Δεν έχουμε πολλούς θανάτους λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει και των φαρμάκων που έχουμε λάβει”.

Κάποτε κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν και να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Source