Ένα διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την τροχιά της ΕΕ, εισέρχεται στο Brexit άγνωστο

Το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, γυρίζοντας την πλάτη σε μια θυελλώδη 48ετή σύνδεση με το ευρωπαϊκό σχέδιο για ένα αβέβαιο μέλλον Brexit που θα διαμορφώσει την τύχη του λαού του για τις επόμενες γενιές.

Το Brexit, στην ουσία, λαμβάνει χώρα στην απεργία των μεσάνυχτων στις Βρυξέλλες, ή στις 2300 ώρα Λονδίνου (GMT), όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την de-facto ιδιότητα μέλους που συνεχίστηκε αφού εγκατέλειψε επίσημα το μπλοκ στις 31 Ιανουαρίου.

Για πέντε χρόνια, οι φρενίτιες περιστροφές της κρίσης του Brexit κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, στοιχειώνουν τις στερλίνας αγορών και αμαυρώνουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως αυτοπεποίθηση πυλώνα της δυτικής οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Χορηγός από τους υποστηρικτές ως την αυγή μιας πρόσφατα ανεξάρτητης «παγκόσμιας Βρετανίας», το Brexit έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς που ενώνουν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια οικονομία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Το Brexit δεν είναι τέλος αλλά αρχή”, δήλωσε ο Τζόνσον, 56 ετών, στο κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν εγκρίνει την εμπορική συμφωνία της ΕΕ. Χαμόγελα, αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε διαβάσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει.

Ο Τζόνσον είπε ότι δεν θα υπάρξει φωτιά ρύθμισης για την οικοδόμηση ενός «υπόγειου διαπραγματευτικού Dickensian Britain» και διαβεβαίωσε την Ευρώπη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ο «πεμπτουσιακός ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Όμως, το πρόσωπο της εκστρατείας Brexit ήταν σύντομο σχετικά με το τι θέλει να χτίσει με τη νέα «ανεξαρτησία» του Ηνωμένου Βασιλείου – ή πώς να το κάνει, ενώ δανείζεται ρεκόρ για να πληρώσει για την κρίση COVID-19.

Μπρέξι

Στις 23 Ιουνίου 2016, το δημοψήφισμα, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ή 52 τοις εκατό, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, ή 48 τοις εκατό, υποστήριξαν τη διαμονή στο μπλοκ. Λίγοι έχουν αλλάξει γνώμη από τότε. Η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν.

Το δημοψήφισμα έδειξε ότι ένα Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένο πολύ περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τροφοδότησε την ψυχή αναζήτηση για τα πάντα, από την απόσχιση και τη μετανάστευση στον καπιταλισμό, την αυτοκρατορία και τη σύγχρονη βρετανικότητα.

Η αποχώρηση ήταν κάποτε το μακρινό όνειρο ενός ετερόκλητου πληρώματος «ευρωσκεπτικιστών» στις παρυφές της βρετανικής πολιτικής: Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε το 1973 ως «ο άρρωστος της Ευρώπης» και πριν από δύο δεκαετίες Βρετανοί ηγέτες διαφωνούσαν για το αν θα ενταχθούν στο ευρώ.

“Ο Ηνωμένο Βασίλειο το κατεστημένο είχε χάσει βασικά το μοχλό του και μπήκαμε σε μια τότε κοινή αγορά, για λόγους αυτοπροστασίας – νομίζαμε ότι ήταν το καλύτερο μέλλον για εμάς, δεν μπορούσαμε να δούμε έναν άλλο δρόμο προς τα εμπρός “, δήλωσε ο Τζόνσον.

Γρήγορη προώθηση 48 χρόνια.

«Βλέπουμε ένα παγκόσμιο μέλλον για εμάς», δήλωσε ο Τζόνσον που κέρδισε την εξουσία το 2019 και, αντίθετα, κέρδισε μια συνθήκη διαζυγίου Brexit και μια εμπορική συμφωνία, καθώς και τη μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από τη Margaret Thatcher, στις εκλογές του 2019.

Για τους υποστηρικτές, το Brexit είναι μια απόδραση από ένα καταδικασμένο έργο που κυριαρχείται από τη Γερμανία και είχε μείνει πολύ πίσω από τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Οι αντίπαλοι λένε ότι το Brexit είναι μια τρέλα που θα αποδυναμώσει τη Δύση, τορπίλη ό, τι έχει απομείνει από την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας, θα υπονομεύσει την οικονομία της και τελικά θα την αφήσει ένα λιγότερο κοσμοπολίτικο σύνολο νησιών.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ?

Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά ή την Τελωνειακή Ένωση την Πέμπτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια διαταραχή στα σύνορα. Περισσότερη γραφειοκρατία σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για όσους εισάγουν και εξάγουν αγαθά σε ολόκληρη την ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο σύνορο.

Το λιμάνι του Ντόβερ αναμένει μείωση των όγκων στις αρχές Ιανουαρίου. Η πιο ανησυχητική περίοδος, λέει, θα είναι στα μέσα έως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι όγκοι θα αυξηθούν ξανά.

Η απομάκρυνση από σχεδόν μισό αιώνα συμμετοχής σημαίνει αλλαγή σε όλα, από διαβατήρια κατοικίδιων ζώων και κανόνες άδειας οδήγησης για τους Βρετανούς στην Ευρώπη έως κανόνες δεδομένων.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω του Brexit και εν μέρει λόγω της COVID-19, απειλώντας την 300χρονη πολιτική ένωση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

Ο Σκοτσέζος ηγέτης Νίκολα Στρουγκόν δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο προηγούμενο μέρος της επόμενης θητείας του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου, η οποία ξεκινά τον επόμενο χρόνο.

Μετά την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας για την παραμονή των Χριστουγέννων για την εξάλειψη της χειρότερης διαταραχής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανέφερε τόσο τον William Shakespeare όσο και τον TS Eliot.

«Το χωρισμό είναι τόσο γλυκιά θλίψη», είπε. «Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και να κάνεις ένα τέλος είναι να κάνεις μια αρχή. “

(Reuters)

Source