Ένα δισεκατομμύριο λιγότερες διεθνείς αφίξεις καθιστούν το 2020 το χειρότερο έτος στην τουριστική βιομηχανία

Η σκληρή επιτυχία που υπέστη ο τουριστικός τομέας παγκοσμίως το 2020 ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων των χειρότερων σεναρίων που φανταζόταν ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Μια μείωση κατά 74% στον αριθμό των διεθνών αφίξεων ή ένα δισεκατομμύριο λιγότερες διεθνείς αφίξεις κατά το τελευταίο έτος, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, ήταν όλες συνέπειες της ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας Coronavirus και των νέων στελεχών της που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία , και τη Νότια Αφρική και έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες μέχρι τώρα.

Υπολογίζεται ότι χάθηκαν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδα από τις εξαγωγές, στα διεθνή ταξίδια κατά το προηγούμενο έτος, πάνω από 11 φορές την απώλεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).

Λόγω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον ιό, έχουν τεθεί σε κίνδυνο περίπου 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει η SchengenVisaInfo.com.

Όταν το ξέσπασμα του Coronavirus άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες κυβερνήσεις επέλεξαν απαγορεύσεις εισόδου, κανόνες καραντίνας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως επαρκή προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, αυτές οι απαντήσεις έφεραν μια καταστροφική οικονομική κατάσταση για τον τουριστικό τομέα, μεταξύ πολλών άλλων βιομηχανιών που επηρεάστηκαν.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του 2020, 174 άτομα θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους εάν οι χώρες παγκοσμίως δεν άρσουν τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Zurab Pololikashvili είπε ότι παρόλο που έχουν γίνει πολλά για την ανάκτηση των διεθνών ταξιδιών, επισημαίνοντας ότι “γνωρίζουν ότι η κρίση έχει τελειώσει

«Η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων μείωσης του κινδύνου που σχετίζονται με το ταξίδι COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών δοκιμών, ανίχνευσης και εμβολιασμού, είναι βασικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και την προετοιμασία για την ανάκαμψη του τουρισμού, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες», Ο Πολολικασβίλι επεσήμανε.

Παρόλο που ο τουρισμός στις ευρωπαϊκές χώρες αναζωογονήθηκε λίγο το καλοκαίρι του 2020, συνολικά μείωση κατά 70% σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων. Επιπλέον, η ήπειρος υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση πέρυσι, όταν ο αριθμός των διεθνών τουριστών ήταν 500 εκατομμύρια λιγότεροι.

Ο αριθμός των συνολικών διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 98% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με τα στοιχεία του ίδιου μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Statista. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία Coronavirus επηρέασε τα περισσότερα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις των χωρών οδηγούν σε βαθιά μείωση του αριθμού των αφίξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη μειώθηκε συνολικά κατά 85%.

Οικονομικές απώλειες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO έφερε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη φετινή τουριστική κατάσταση. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων προέβλεψε καλύτερη προοπτική για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, 25 τοις εκατό από αυτούς προέβλεπε παρόμοια απόδοση και το 30 τοις εκατό προβλέπει επιδείνωση του αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του 2021.

Οι προοπτικές ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021 επιδεινώθηκαν, με βάση την έρευνα του UNWTO.

Συνολικά, το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη μόνο το 2022, σε σύγκριση με το 21% τον Οκτώβριο του 2020. Το άλλο μισό των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπει μια πιθανή ανάκαμψη το 2021, παρόλο που είναι κάτω από τις προσδοκίες που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2020 έρευνα, στην οποία το 79% των ερωτηθέντων ανέμεναν ανάκαμψη το 2021.

«Οι περισσότεροι ειδικοί δεν βλέπουν επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας να συμβαίνουν πριν από το 2023. Στην πραγματικότητα, το 43% των ερωτηθέντων δείχνουν το 2023, ενώ το 41% ​​αναμένει ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα συμβεί μόνο το 2024 ή αργότερα». Η έκθεση του UNWTO αποκαλύπτει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, μέσω εκτεταμένων σεναρίων για το 2021-2024, έχει δείξει ότι ο διεθνής τουρισμός θα χρειαστεί δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει στην προ-πανδημική κατάσταση.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Τουρισμού, Luis Araujo, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο, για να σώσει τα προς το ζην όλων των ατόμων που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία “Και εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να ανακαλύψετε εκ νέου τον τουρισμό στην Ευρώπη.”

Το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) δημοσίευσε προηγουμένως στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές απώλειες ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ισπανία

Η WTTC τόνισε ότι η Ισπανία θα μπορούσε να χάσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του περασμένου έτους λόγω της πανδημικής κατάστασης του Coronavirus.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ο αριθμός των αφίξεων στην Ισπανία μειώθηκε στα 19 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με 84 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.

Το Ινστιτούτο τόνισε ότι το διεθνές τουριστικό εισόδημα ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ, μείωση 79 τοις εκατό σε σύγκριση με 92 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε το 2019.

Γερμανία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού υπολόγισε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει 38 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης του αριθμού των διεθνών τουριστών κατά τη διάρκεια του 2020.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι τουριστικές εταιρείες στη Γερμανία προτρέπουν την κυβέρνησή τους να εφαρμόσουν μια στρατηγική ανάκαμψης για να βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει επηρεαστεί βαθιά από την πανδημία Coronavirus.

Γαλλία

Το WTTC έχει εκτιμήσει ότι κατά τη διάρκεια του 2020, ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα προκαλέσει απώλεια 48 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία.

Εκτός αυτού, το ίδιο εκτιμάται ότι περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εδάφη της Γαλλίας που συνδέονται με τον τουριστικό τομέα θα μπορούσαν επίσης να χαθούν.

Ιταλία

Η Ιταλία κινδύνευε να χάσει συνολικά 36,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της έλλειψης διεθνών τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η WTTC, το ποσό που δαπανήθηκε από τους τουρίστες στην Ιταλία προβλέπεται να μειωθεί κατά 82% μέχρι το τέλος του έτους, επηρεάζοντας την οικονομία της Ιταλίας με 700 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Πάνω από 6000 αεροπορικές διαδρομές στην Ευρώπη εξαφανίστηκαν το 2020

Στην έκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο, «Έκθεση σύνδεσης βιομηχανίας αεροδρομίου», το Airport Council International τόνισε ότι πάνω από 6000 αεροπορικές διαδρομές που λειτουργούσαν νωρίτερα από τα αεροδρόμια της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, παρόλο που έχουν περάσει εννέα μήνες από το ξέσπασμα του COVID-19.

Η έκθεση τόνισε ότι τα αεροδρόμια ΕΕ / ΗΒ είχαν πληγεί περισσότερο. Η άμεση συνδεσιμότητα ήταν ανεπαρκής τον Απρίλιο, ανακάμψε λίγο τον Αύγουστο και μειώθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο κατά 62%.

Οι απότομες μειώσεις στην άμεση συνδεσιμότητα μεταξύ των αεροδρομίων Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο στα ακόλουθα αεροδρόμια.

  • Μαδρίτη-Μπαράζας (μείωση 71%)
  • Ρώμη-Φιουμιτσίνο (μείωση 70%)
  • Μόναχο (68 τοις εκατό τοις εκατό)
  • Λονδίνο-Χίθροου (68% μείωση)
  • Φρανκφούρτη (μείωση 67%)

Άλλα περιφερειακά αεροδρόμια επηρεάστηκαν ακόμη περισσότερο από την πανδημία Coronavirus. Το αεροδρόμιο Linz σημείωσε την υψηλότερη πτώση στην άμεση συνδεσιμότητα κατά 96%, ακολουθούμενο από το Treviso (95%), το Vaasa (-91%), το Quimper (87%), το Newquay (86%), το Shannon (83%) ), και Μπουργκάς (82%).

Ο Γενικός Διευθυντής της ACI EUROPE, Olivier Jankovec, σχετικά, τόνισε ότι «η ζημιά είναι τόσο συστημική που δεν βασίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας του αέρα.

Μπορεί να απαιτείται σύντομα πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια στο εξωτερικό

Μια άλλη επιλογή για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να ανακάμψει από την πανδημία Coronavirus ήταν η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας ευκολότερη την κυκλοφορία των προσώπων χωρίς να υποχρεώνει τους ταξιδιώτες να υποβληθούν σε μια διαδικασία δοκιμών.

Ένα τέτοιο κίνημα έχει υποστηριχθεί από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών ( IATA).

Ωστόσο, η ιδέα διαβατηρίου εμβολιασμού δεν υποστηρίζεται ομόφωνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι «ο αντίκτυπος των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης δεν είναι ακόμη γνωστός». Επομένως, σύμφωνα με τον οργανισμό, η ιδέα δεν πρέπει να υποστηρίζεται.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τα πιο υποστηρικτικά άτομα που προωθούσαν τα διαβατήρια εμβολιασμού για να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Απέστειλε ακόμη και μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα von der Leyen, προτρέποντάς της να υποστηρίξει την πρόταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΚ χαιρέτισε την ιδέα. Ωστόσο, είπε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει πρώτα να συζητήσουν το σχέδιο και να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία.

Όσον αφορά την κυκλοφορία διαβατηρίων εμβολιασμού, η ιδέα δεν ήταν εντελώς άγνωστη. Συζητήθηκε ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας του Coronavirus.

Τον Απρίλιο του 2020, ένας αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η διαδικασία δοκιμών και ο εμβολιασμός μετά την έναρξη του εμβολίου θα ήταν δύο βασικές προϋποθέσεις για τους ταξιδιώτες της ΕΕ και του Σένγκεν για να βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν από τις ζημιές που προκαλούνται από την ασθένεια COVID-19 με ασφάλεια.

Source