Ένα κατηγορητήριο εναντίον του Demirtaş από τον Kobani μετά την απόφαση «άμεσης απελευθέρωσης» του Μεγάλου Επιμελητηρίου της ΕΣΑΔ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ολοκλήρωσε το κατηγορητήριο εναντίον 108 υπόπτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Selahattin Demirtaş και ο Figen Yüksekda the, στο πλαίσιο της έρευνας για τις διαμαρτυρίες εναντίον του Kobani στις 6-8 Οκτωβρίου 2014.

Στο κατηγορητήριο, το οποίο προετοιμάστηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας του Γραφείου Έρευνας για τα Εγκλήματα Τρομοκρατίας και εστάλη στο 22ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν 108 ύποπτοι, 27 εκ των οποίων συνελήφθησαν, 6 ελέγχθηκαν δικαστικά και 75 συνελήφθησαν.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι υπάρχουν 2.000 676 καταγγέλλοντες θυμάτων.

Στο κατηγορητήριο, όλοι οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για διάφορα εγκλήματα, όπως “παραβίαση της ενότητας και ακεραιότητας του κράτους”, “37 δολοφονία” και “απόπειρα δολοφονίας 31 φορές”.

Ζητήθηκε επίσης από τους υπόπτους να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα της «καύσης της σημαίας» και της αντίθεσης στον «Νόμο για την Προστασία του Ατατούρκ».

Ιστορικό της έρευνας του Kobani

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντολή κράτησης σε 82 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών και στελεχών του HDP, στις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Στη γραπτή δήλωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα εκείνη την ημέρα, “Στις 6, 7, 8 Οκτωβρίου 2014, τα λεγόμενα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / KCK της τρομοκρατικής οργάνωσης, η δομή της νεολαίας της οργάνωσης, η δομή των γυναικών και η ένοπλη δομή της πόλης, και τα μέλη του HDP MYK και των συμπροέδρων του, των λογαριασμών κοινωνικών μέσων και ορισμένων οργάνων Τύπου της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / KCK, μέσω του οργανισμού ειδήσεων Fırat και της οργάνωσης νέων, της γυναικείας οργάνωσης κ.λπ.

Στη δήλωση, σε 35 επαρχίες, 96 επαρχίες και 131 οικισμούς, ειδικά στις περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ανατολίας, οι δρόμοι μπλοκαρίστηκαν με την κατασκευή οδοφράξεων στις 7, 8, 9 Οκτωβρίου 2014, ξεκινώντας από τις 6 Οκτωβρίου 2014, μακρύ βαρέλι όπλο, κοκτέιλ Molotov, πυροτεχνήματα Αναφέρθηκε ότι 37 πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών περιστατικών που έπληξαν δημόσια κτίρια και οχήματα, κατοικίες, χώρους εργασίας και οχήματα με πέτρες και ραβδιά και τραυματίστηκαν πολλοί πολίτες και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου.

Οι πρώην συμπροέδροι του HDP Selahattin Demirtaş και ο Figen Yüksekdağ Şenoğlu κρατούνται επίσης στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας.

Η αντίδραση των Ερντογάν και Σόγλου στην ΕΣΔΑ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ ήταν πολιτική και είπε: “Ουσιαστικά, το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να αποφασίσει να αντικαταστήσει τα δικαστήρια μας. Μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ αξιολογούνται από τα δικαστήρια μας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu είπε, “Ο Demirtaş είναι τρομοκράτης. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, ανεξάρτητα από τον λόγο, είναι απόφαση υπό κενό, δεν έχει νόημα”.

Source