Ένα νέο στέλεχος κοραναϊού βρέθηκε σε 12 άτομα που ήρθαν στην Κύπρο από τη Βρετανία [ΒΙΝΤΕΟ]

Η εξέταση δειγμάτων κοραναϊού από άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε την παρουσία ενός νέου στελέχους των δεκαεννέα έως έντεκα δοκιμασμένων στελεχών.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Χριστοδούλου, Διευθύντρια Μοριακής ιολογίας στο ING, “αντικατοπτρίζει σχεδόν το γεγονός ότι, ναι, είναι αρκετά κοινό στην Αγγλία σήμερα. Ταξιδεύει, φεύγει, γνωρίζουμε ήδη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.”

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο βρέθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δείγματα ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν θετικά για τον ιό.

“Δεκαεννέα δείγματα, δεκατρία θετικά από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και πέντε θετικά από το αεροδρόμιο της Πάφου, στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής με εντολή του υπουργείου”, δήλωσε ο Χριστοδούλου.

Η επιθεώρηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται από την ημέρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ύπαρξη νέου εκτελεστικού υποκαταστήματος στη χώρα τους, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου.

Η μετάλλαξη εξαπλώνεται

Το νεοσύστατο στέλεχος του κοροναϊού, που προκαλεί το CoViD-19, θεωρείται ότι συνέβαλε κάπως στην αύξηση των περιπτώσεων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στις νοσηλείες.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μεταλλάξεων του βρετανικού κορανοϊού σε τουλάχιστον 33 χώρες.

Ο τροποποιημένος և πιο μεταδοτικός ιός έχει πλέον καθιερωθεί εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ներից εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κίνα, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ινδία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Ιταλία, την Ιταλία. Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία և Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τώρα στην Κύπρο.

Έγινε γνωστό απόψε ότι η μετάλλαξη βρέθηκε επίσης στην Ελλάδα.

Το νέο στέλεχος του ιού λέγεται ότι σχετίζεται με υψηλότερα φορτία ιών, ταχύτερη εξάπλωση και υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης έως και 70%.

“Δεν έχουμε επιστημονικά δημοσιευμένα δεδομένα που να μας λένε ότι έχει γίνει πιο παθογόνο, δηλαδή δίνει σοβαρά κλινικά συμπτώματα. «Η κλινική του σημασία δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα, τουλάχιστον όπως μιλάμε», είπε η κ. Χριστοδούλου.

Οι σχετικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Ελέγχου Λοιμώξεων επικεντρώνονται ιδίως στην ενεργοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω της αυστηρής τήρησης εξοπλισμού ατομικής προστασίας, εργαστηριακών δοκιμών.

Source