Ένα πρώτο από το Mardin Bar Association: Ίση εκπροσώπηση στη διαχείριση

ΜΑΡΤΙΝ – Επιτυγχάνοντας το πρώτο στην ιστορία των δικηγορικών συλλόγων, το νέο διοικητικό συμβούλιο της 10-ατόμων Mardin Bar Association ιδρύθηκε με ίση εκπροσώπηση. Οι δικηγόροι αξιολόγησαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιτυχία του αγώνα των γυναικών.

Το πρώτο επιτεύχθηκε με ισότιμη εκπροσώπηση στις εκλογές που διεξήγαγε η Mardin Bar Association στις 4 Απριλίου. Ενώ ο mailsmail Elik εξελέγη Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο 10 ατόμων σχηματίστηκε με ίση εκπροσώπηση. Οι γυναίκες δικηγόροι που ήρθαν στη διοίκηση ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως το κέρδος του αγώνα που προτάθηκε από τον αγώνα των γυναικών τα τελευταία χρόνια.

Ο seemse Yeliz Çiftçi, ένας από τους δικηγόρους που εκλέχθηκαν στη νέα διοίκηση, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου İzmir 9 Eylül και εργάζεται ως ανεξάρτητος δικηγόρος στη Mardin για 21 χρόνια. Ο Çiftçi, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Mardin, παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος στο παρελθόν, ήταν επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Δικηγορικού Συλλόγου για ενάμιση χρόνο. Ο Çiftçi αξιολόγησε τις εκλογές ως «κοινωνική εξέγερση και επανάσταση των γυναικών ως αντανάκλαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης». Εφιστώντας την αυξανόμενη αλληλεγγύη των γυναικών τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον Σύνδεσμο Μπαρ Mardin, ο Çiftçi είπε, «Για πρώτη φορά, οι γυναίκες υποστήριξαν η μία την άλλη στις εκλογές αυτές. Καταλάβαμε από τα ψηφοδέλτια σε αυτήν την εκλογική περίοδο ότι? «Οι γυναίκες συνάδελφοί μας εξέφρασαν γνώμη για την υποστήριξη γυναικών υποψηφίων»

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΑΡΟ

Αναφερόμενος στις δυσκολίες να γίνουν αποδεκτοί ως γυναίκα δικηγόρος στη Mardin, η Çiftçi είπε ότι παρόλο που ορισμένοι από τους πελάτες της εξακολουθούν να κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλο, την χαρακτήρισε «δικηγόρο». Σημειώνοντας ότι υπάρχει μια αντίληψη για την κοινωνία που δεν θέλει να δει τις γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, ο Çiftçi δήλωσε ότι ξεκίνησαν το επάγγελμά τους από 1-0 πίσω: «Είναι ήδη δύσκολο να είσαι γυναίκα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα δικηγόρος. Δεν είμαστε αποδεκτοί επειδή είμαστε εκτός κοινωνικών ρόλων, αλλά θα επιβληθούμε σε αυτόν τον αγώνα. “Η παρουσία γυναικών δικηγόρων θα γίνει πιο αποτελεσματική και ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Συλλόγων Mardin θα έχει ίσως μια γυναίκα πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου στο μέλλον.”

Ο Çiftçi ευχήθηκε το αποτέλεσμα να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους δικηγορικούς συλλόγους στη χώρα και δήλωσε ότι σκοπεύουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα στο σύλλογο με τα μάτια μιας γυναίκας. Δηλώνοντας ότι θα έχουν διαφορετικά έργα από τη σκοπιά των γυναικών, ο Çiftçi τόνισε ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν έργα στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των παιδιών και της εκπαίδευσης. Ο Çiftçi πρόσθεσε ότι, μαζί με την τρέχουσα διοίκηση, θα πολεμήσουν περισσότερο ενάντια σε κάθε είδους επιθέσεις εναντίον των γυναικών, ειδικά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ένα άλλο όνομα που εκλέχθηκε στη διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου είναι ο δικηγόρος Ruşen Bingül Binbaş. Ο Bingül Binbaş, ο οποίος έχει δύο παιδιά και συνεργάζεται εθελοντικά με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, είναι δικηγόρος για 7 χρόνια. Εκφράζοντας ότι η ίση εκπροσώπηση είναι η επιτυχία των γυναικών, ο Bingül Binbaş σημείωσε ότι οι εκλογές του μπαρ είναι το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν εγκαταλείπουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να αρνηθούν την επιρροή των ανδρών δικηγόρων στα αποτελέσματα των εκλογών, ο Μπινγκλ Μπινμπς δήλωσε ότι η στάση των ανδρών δικηγόρων έναντι των γυναικών και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Elik ήταν αποτελεσματική σε αυτό. Υπενθυμίζοντας ότι «οι γυναίκες πρέπει να αγγίζουν» προειδοποιήσεις γίνονται πάντοτε για το Δικηγορικό Σύλλογο Diyarbakır, ο Bingül Binbaş δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που το γυναικείο χέρι άγγιξε το Mardin Bar Association πριν και είπε, «Μπορούμε να το περιγράψουμε ως επανάσταση των γυναικών. “Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας σωστά”, είπε.

Επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες και οι μειονεκτούσες ομάδες θα αγωνιστούν για να αναζητήσουν δικαιώματα και να καταστρέψουν τα εμπόδια στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, η Bingül Binbaş είπε ότι πίστευε ότι το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών και των Παιδιών, το οποίο ιδρύθηκε προηγουμένως στο δικηγορικό σύλλογο, έχει πραγματοποιήσει καλά έργα και ότι θα λάβουν πιο επιτυχημένα βήματα μαζί με την τρέχουσα διοίκηση. Τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια διαδικασία και ότι έχουν επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα μέσα από έναν αγώνα που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, ο Bingül Binbaş είπε: «Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλή δουλειά με τις γυναίκες συνάδελφές μου».

Η αποφασιστικότητα που αλλάζει τους άνδρες

Ο Berivan Çelik, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά ως δικηγορικός σύλλογος, γεννήθηκε στο Nusaybin. Έχοντας ζήσει στην Κύπρο για 17 χρόνια, ο Çelik εργάζεται ως δικηγόρος στη Mardin για 7 χρόνια. Ο Çelik, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου στο Nusaybin, δήλωσε ότι ήταν υποψήφιος κατόπιν αιτήματος των γυναικών συναδέλφων του και της προέδρου του δικηγορικού συλλόγου. Αναφερόμενος στη φεουδαρχική κοινωνική δομή που επικρατεί στην περιοχή, ο Çelik είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες κυβερνήτες δεν χωνεύονται. Σημειώνοντας ότι, παρά όλες τις προκαταλήψεις, ο Σύνδεσμος Μπαρ Μάρντιν έχει κάνει σημαντική δουλειά στο Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών και Παιδιών, δήλωσε ο Çelik, «Το γεγονός ότι υπάρχουν 5 γυναίκες στελέχη έχει τεράστια επίδραση στις περιφερειακές δικηγορικές ενώσεις. “Θα κάνουμε καλύτερα με τη δύναμη της εκπροσώπησης”, είπε.

Δηλώνοντας ότι οι γυναίκες δεν ήταν πολλές υποψήφιες στις προηγούμενες εκλογές, ο Çelik δήλωσε ότι η αυτοπεποίθηση και η πίστη της επιτυχούς δουλειάς τους σε αυτή τη διαδικασία αντικατοπτρίζεται σε αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα. Σημειώνοντας ότι οι προοπτικές και οι πεποιθήσεις των ανδρών συναδέλφων απέναντι στον εαυτό τους έχουν επίσης αλλάξει, ο Çelik είπε ότι αυτή η αλλαγή είναι πηγή υπερηφάνειας. Ο Çelik τόνισε ότι από τώρα και στο εξής θα προκύψει μεγαλύτερος αγώνας ενάντια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κατά των γυναικών και των παιδιών στη Mardin, και δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν προσπάθειες για τη διασφάλιση της ισότητας στην εκπαίδευση.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Η Esra Akdağ Karadeniz, ένα άλλο όνομα που εκλέχθηκε στη διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου, είναι δικηγόρος στο Kızıltepe για 10 χρόνια. Ο Karadeniz, με ένα παιδί, είναι από τους πρώτους που εκλέγονται στη διεύθυνση του δικηγορικού συλλόγου. Ο Karadeniz, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τις επαγγελματικές δυσκολίες, δήλωσε ότι εκτός από τους πελάτες του που τους αντιμετωπίζουν ως «δικηγόρους», υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες δικηγόροι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Ο Karadeniz είπε ότι πιστεύει ότι αυτή η αντίληψη θα σπάσει με την εκλογή 5 γυναικών στη διεύθυνση του δικηγορικού συλλόγου. Δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιήσουν εργασίες για την επίλυση των προβλημάτων των γυναικών συναδέλφων τους ειδικότερα, η Karadeniz τόνισε ότι η ακύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ο αγώνας των γυναικών ήταν αποτελεσματικές στα αποτελέσματα των εκλογών. Δηλώνοντας ότι έλαβαν καλές αντιδράσεις, ο Karadeniz συνέχισε ως εξής: «Στις επόμενες εκλογές, μπορεί να έχουμε μια γυναίκα πρόεδρος, γιατί όχι. Μπορεί επίσης να είναι ένα παράδειγμα για άλλους συλλόγους. Το μπαρ μας θα προσελκύσει περισσότερη προσοχή λόγω της γυναικείας του παράστασης. Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα επηρεάσει και άλλους δικηγορικούς συλλόγους. Όλες οι φίλες μας θα είναι πιο δυνατές από αυτό. Θα μας κάνει πάντα να νιώθουμε σαν να είμαστε μαζί τους. Θα προσπαθούμε πάντα να υποστηρίζουμε τα προβλήματά σας. Πιστεύω επίσης ότι θα κάνουμε καλά έργα για τις γυναίκες. Θα τους πούμε ποια δικαιώματα έχουν. Θα είναι ωραίο, το Mardin Bar Association έχει συμβάλει σε κάτι όμορφο, έχουμε δείξει ξανά ότι υπάρχει.

Τα ονόματα που εκλέχθηκαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου είναι τα εξής: Berivan Çelik, Emine Erboğa, Ruşen Bingül Binbaş, Esra Akdağ Karadeniz, Şemse Yeliz Çiftçi and Abdulkadir Güner, Dildar Ektiren, Hakan Geleri, Sezgin Dinlan και Memet Allan.

MA / Ahmet Kanbal

.Source