Έξοδος από το αδιέξοδο և κατάλληλο κλίμα: … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Ιανουάριος είναι ζωτικής σημασίας για την τύχη της προσπάθειας του Αντόνιο Γκουτέρες να επαναλάβει τις συνομιλίες για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, καθώς αφενός ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου του και των προθέσεων και των δύο πλευρών θα φανεί πίσω από τα παρασκήνια. Ο Γενικός Γραμματέας, καθώς και οι επαφές του με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω βήματα.

Ο Antonio Guterres στις περιστασιακές ομιλίες του για το Κυπριακό υπογραμμίζει δύο σημαντικά βήματα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να έχει αυτές τις εγγυήσεις και να αναπτυχθεί θετικά. Πρώτον, για τον τερματισμό της μονομερούς δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο · δεύτερον, για τη χρήση του γνωστού μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσει αυτήν την κοινότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία θα επιτρέψει την επανάληψη ενός έντιμου διαλόγου.

Οδικός χάρτης
Από την άποψη αυτή, ο ΟΗΕ έχει προετοιμάσει έναν χάρτη πορείας, ο οποίος θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις πληροφορίες που θα λάβει ο Ειδικός Απεσταλμένος του για την Κύπρο προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όχι επ ‘αόριστον, αλλά αντίθετα, σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας, η Jane Ein Hall Luth αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αμέσως τις επόμενες ημέρες για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τον εκτοπισμένο ηγέτη.

Συγκεκριμένα, η κα Luth αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες και με τις δύο πλευρές στις 15 Ιανουαρίου, με κύριο στόχο τις προσωπικές της συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και την Έρσιν Τατάρ να κλείσουν την ανεπίσημη πώληση Pentamer για τον Φεβρουάριο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να ανατρέψει το ζήτημα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέλος, οι ασκήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη σε χαρτί για να σφίξουν τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στο τέλος του άτυπου πενταγώνου, δεδομένης της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό.

Αν και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν καλά ότι η εξελισσόμενη διαδικασία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ειδικά λόγω της ανάγκης τους να μεταμορφώσουν την τουρκική θέση και να διερευνήσουν μια νέα λύση βασισμένη στις δύο χώρες, και όχι σε μια διμερή δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Antonio Guterres φαίνεται αποφασισμένος να δώσει σε αυτόν τον αγώνα έναν αγώνα.

Αυτό που φαίνεται να είπε ο Antonio Guterres σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο είναι ότι για μια ουσιαστική επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν κοινές βάσεις ή κάποια προοπτική επιτυχίας. Αυτό απαιτεί μεγάλη προετοιμασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών և Συμμετόχων և, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω των αποστολών που σχεδιάζει η Jane Ein Hall Luth.

Νέο πακέτο προτάσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, θα τεθεί ένα ειδικό ζήτημα, χωρίς να εξαιρούνται οι συναντήσεις των Αναστασιάδη και Τατάρ τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την εφαρμογή του νέου SC.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει σενάρια που αφορούν την πολιορκημένη πόλη της Αμμοχώστου στο παράνομο αεροδρόμιο του Timvos. Αυτό το σενάριο θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προτείνει την έναρξη απευθείας πτήσεων από το παράνομο αεροδρόμιο του Τίμβου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ ում Διακοπή των τουρκικών προγραμμάτων που σχετίζονται με το Βάρο.

Φυσικά, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το ψεύτικο κράτος. Στην πραγματικότητα, το ψεύτικο θέμα, ο Taksin Ertugrogloglu, απάντησε ότι υποστηρίζουν το ζήτημα από τον Τύπο και ότι δεν του είχε συμβεί τίποτα. «Αν έχει συμβεί κάτι στον« πρόεδρο », δεν έχει καμία πληροφορία», είπε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είπε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα τίποτα για ένα τέτοιο πακέτο, πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «ακόμα κι αν έρθει, δεν πρέπει να παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. “

Ωστόσο, όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός από το προηγούμενο πακέτο 28 PG, σκοπεύει να στείλει επιστολή στον Antonio Guterres εντός μιας εβδομάδας, προτείνοντας ένα νέο πακέτο προτάσεων που θα σπάσει για να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα.

Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αποστολή καλών υπηρεσιών της UNFICYP, όπως αναμενόταν, θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Ιανουαρίου. Πριν από αυτό, η Ειδική Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχάρ αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Τελικά, το Hall’s Hall Luth αναμένεται να πέσει στη δεύτερη δεκαετία του Ιανουαρίου και η ανεπίσημη πενταήμερη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Source