Έπαινος για τον Naci Ağbal από το Reuters: «Αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική»

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδιαφέρεται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από τη σκληρή απόφαση να διατηρήσει το 17% του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας Naji, δημοσίευσε ένα άρθρο ανάλυσης για τον Ağbal.

Το άρθρο περιελάμβανε την άποψη ότι ο Ağbal, χάρη στους δεσμούς του με τον Ερντογάν, θα μπορούσε να διατηρήσει το ενδιαφέρον υψηλό “χωρίς πολιτική παρέμβαση” και δεν θα μπορούσε να απορριφθεί από τον Ερντογάν όπως οι προκάτοχοί του.

Τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν διόρισε την Ağbal, το επιτόκιο, το οποίο ήταν 10,25%, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών με 17%. Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό στο 17%.

Στην ανάλυσή του, το Reuters σχολίασε ότι παρόλο που ο Ερντογάν διαμαρτύρεται για υψηλά επιτόκια στις δημόσιες ομιλίες του και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό οδήγησε σε πληθωρισμό, θα μπορούσε να προσφέρει στον Άμπαλ έναν χώρο ανεξαρτησίας.

Το πρακτορείο συμπεριέλαβε επίσης τις απόψεις των ατόμων που ήταν κοντά στο Ağbal. Κατά συνέπεια, ένα άτομο που δεν ήθελε να δημοσιευτεί το όνομά του δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της Ağbal λειτούργησε σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία και είπε ότι οι δεσμοί της Ağbal με τον Ερντογάν θα επιτρέψουν στην Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια «αρκετά υψηλά» χωρίς πολιτική παρέμβαση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος που συνεργάστηκε με τον Ağbal όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, είπε στο Reuters ότι ο Naci Ağbal “θα κάνει ό, τι πιστεύει ότι είναι σωστό” και είπε, “Εάν είναι απαραίτητο ένα βήμα που δεν του αρέσει ο Ερντογάν, θα πάει στο Παλάτι και πες, “Κύριε Πρέπει να γίνει” και εξηγήστε γιατί “, πρόσθεσε.

Ένας άλλος αξιωματούχος που συνεργάστηκε με τον Ağbal στο παρελθόν είπε στο Reuters, “Μπορεί να υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι πολιτικοί δεν θα τους αρέσουν. Πιστεύω ότι έχει αυτήν την εξουσία”, είπε.

Ο αναλυτής της Commerzbank Tatha Ghose σχολίασε, “Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσο καιρό ο Ερντογάν θα επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες νομισματικής πολιτικής να κάνουν τη δουλειά τους και να διατηρήσουν την υπομονή του με υψηλά επιτόκια”.

Στο άρθρο, υπενθυμίστηκε ότι ο Naci Ağbal άρχισε να εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών το 1989, εργάστηκε ως Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ 2015-2017 και ήταν πρώην αναπληρωτής του AKP.

Το Reuters υποστήριξε επίσης ότι η «επιτυχία» του Ağbal οφείλεται στον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε πτώση των δημοσκοπήσεων, αναγνωρίζοντας προσωπικά ότι δεν έχει εναλλακτική αλλά υψηλά επιτόκια εάν ελπίζει να ηρεμήσει την ανταπόκριση του κοινού λόγω του κόστους ζωής και της ανεργίας.

Στο άρθρο, σχολιάστηκε ότι μια σημαντική δοκιμασία της επιρροής του Ağbal στην κυβέρνηση θα είναι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται φέτος.

.Source