Έπαιξαν … για το σκάνδαλο του επόμενου αιώνα. Ευθύνες … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιεύει την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογείρου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία έχει αποκαλυφθεί για τη διεξαγωγή μιας πολύ δόλιας υπόθεσης για την εξαιρετικά επαινόμενη υπόθεση του Jo Ho Lowe.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στο παράρτημα σχετικά με την πολιτογράφηση του Joo Lowe, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η αίτησή του, η οποία υποβλήθηκε το 2014. Στις 19 Μαρτίου, ήταν προβληματικό, καθώς δεν διέθετε τα πρωτότυπα έγγραφα που είχε ζητήσει ρητά από τον αιτούντα να υποβάλει. Επιπλέον, τα έγγραφα πώλησης επενδύσεων δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια, ενώ ορισμένα από τα υποβληθέντα έντυπα δεν έχουν υπογραφεί.

Ο Χο Χο Λόου δήλωσε στην αίτησή του ότι είχε επενδύσει 2,55 εκατομμύρια στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο, καθώς και μόνιμη κατοικία αξίας μισού εκατομμυρίου.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η αίτησή του υποβλήθηκε αρχικά ως μέρος μιας συλλογικής επένδυσης, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε ότι η αίτησή του χρειάστηκε περαιτέρω έρευνα λόγω του γεγονότος ότι ήταν γνωστός στη MOKAS για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από το 2009.

Η αίτηση του επενδυτή υποβλήθηκε μέσω μιας συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία είναι ουσιαστικά εγγεγραμμένη, καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες της παρέχονται από μια ειδική νομική υπηρεσία, η οποία δεν δημοσιεύεται στη δημοσιευμένη έκδοση της έκθεσης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναλύει τα εμβάσματα της εταιρείας Jho Low, η οποία διευθύνεται από μια ειδική δικηγορική εταιρεία, ενώ δεν είναι σαφές εάν τα χρήματα κατατέθηκαν σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Κύπρο πριν από την πληρωμή. Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν δόθηκε η δέουσα προσοχή στην προέλευση των χρημάτων προτού πιστωθούν στον λογαριασμό της εταιρείας.

Κόκκινες διαφημίσεις κατά
Υπάρχει ένα αντίγραφο εγγράφου του Υπουργείου Εξωτερικών στην υπόθεση Χο Χο Λόου, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο επενδυτής δεν έχει δυσοίωνο αρχείο, ενώ η αστυνομία παρέχει επίσης σαφές ποινικό μητρώο.

Μια αναζήτηση των βάσεων δεδομένων της Ιντερπόλ, καθώς και του αστυνομικού συστήματος, αποκάλυψε ότι είχαν εκδοθεί δύο κόκκινες διαφημίσεις εναντίον του Joe Lowe. Ωστόσο, ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απάντηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε τα πάντα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στον φάκελό του, υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες κατά την περίοδο που αφορούσε την αίτηση, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει το Υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο είχε πληροφορίες ότι ήταν το πρόσωπο που είχε αρνητικές αναφορές και διερευνήθηκε για οικονομικά εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε μια δημοσίευση στην οποία ο επενδυτής συμμετείχε στο οικονομικό σκάνδαλο του Ταμείου. Το 2015, αποδείχθηκε ότι το Ταμείο είχε χάσει τα αποθεματικά του, συγκέντρωσε τεράστια χρέη, ενώ οι αναφορές αφορούσαν τον Joe Lowe.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών έλαβε επιστολή που ενημέρωσε ότι ο επενδυτής θα συνεχίσει να επενδύει, επομένως, η απαίτηση για πολιτογράφηση θα υποβληθεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών.

Σύμφωνα με τη δήλωση, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε τη διακριτική ευχέρεια να αποκηρύξει την πολιτογράφηση, προτίμησε να διατηρήσει την επίσημη επιστολή του νόμου ան, αγνοώντας τις σοβαρές αρνητικές αναφορές, προχώρησε στην έγκρισή του.

Το Υπουργείο δεν ενημερώνεται
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση στο Συμβούλιο Υπουργών δεν περιλάμβανε την επιστολή ή τις σχετικές δημοσιεύσεις, οι οποίες ανάγκασαν τον επενδυτή να εμπλακεί στο οικονομικό σκάνδαλο.

“Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Υπουργών ότι ο επενδυτής εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο. Τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να επιβεβαιωθούν από την έρευνα τόσο του Υπουργείου όσο και του συστήματος διαχείρισης του WordCheck. “

Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτογράφηση του Χο Χο Λόου προήλθε από ψευδείς παραστάσεις ή απόκρυψη βασικών γεγονότων ως προς τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Υπενθυμίζουν ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον του.

Σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Χο Χο Λόου είναι ο κύριος ύποπτος για το οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα, όπως περιγράφηκε, το οποίο συγκλόνισε τη Μαλαισία για σχεδόν δέκα χρόνια με δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες, και ο κύριος ρόλος έπαιξε ο πρώην πρόεδρος Najib Razak, ο σκιώδης σύμβουλος του. που ήταν πολιτογραφημένος Κύπριος.

Ο Πρόεδρος της Μαλαισίας Ραζάκ ανακοίνωσε το 2009 τη δημιουργία του 1Malaysia Debelopment Berhard (1MDB). Εξήγησε ότι θα είναι ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το 2009 όταν εξελέγη το 2013, όταν διεξήχθησαν οι επόμενες εκλογές στη χώρα, το ίδρυμα λειτούργησε κανονικά, με επένδυση αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σκάνδαλο δεν ήταν ακόμη γνωστό, οπότε στις εκλογές της 5ης Μαΐου 2013, ο Ραζάκ επανεκλέχθηκε.

Η σύνδεση του Najib Razak և ho ho Lowe φαίνεται να είναι η Riza Aziz, ανιψιός του Razak. Η Ρίζα Αζίζ εμφανίζεται ως πολύ στενός φίλος του Χο Χο Λόου, φαίνεται ότι μεσολαβεί στη γνωριμία δύο ανδρών, οι οποίοι έτρωγαν τότε το κρατικό ταμείο του 1MDB.

Το Χο Χο Λόου είναι απόγονος μιας αρκετά πλούσιας οικογένειας Μαλαισίας-Κίνας. Σε αντίθεση με τους παππούδες του, οι οποίοι διατηρούσαν τα οικονομικά τους χαμηλά, ο Lowe αρχικά αγαπούσε τον πλούτο και τη μεγάλη ζωή. Από το 2009 είναι ο σκιώδης σύμβουλος του πρωθυπουργού της Μαλαισίας σχετικά με τα κρατικά ταμεία της 1MDB.

Μετά την ανακοίνωση του Razak για το επενδυτικό ταμείο, ο Lowe πήρε το τιμόνι του underground, χωρίς να ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή του.

Το 2014, η πρώτη δημοσίευση εμφανίστηκε κατηγορώντας τον Lowe Razak για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων από αυτό το ταμείο. Μερικά από τα χρήματα, σύμφωνα με έρευνα των ΗΠΑ, φαίνεται να έχουν επενδυθεί σε ακίνητα του Μανχάταν, πολυτελή σκάφη αναψυχής, σπάνια κοσμήματα, πίνακες του Πικάσο και αγαλματίδια του Όσκαρ.

Διάσημοι άνθρωποι όπως οι Paris Hilton, Rem Jeremy Fox, Lindsay Lohan, Miranda Kerr, οι οποίοι έλαβαν επίσης κοσμήματα, φιλοξένησαν τα πάρτι που φιλοξένησε ο γιος που υιοθετήθηκε από τον γιο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας.

Το Χο Χο Λόου κυβερνά αναμφισβήτητα το συνδυαστικό μυαλό. Με απλά λόγια, ο Lowe μεσολάβησε μεταξύ των δύο αρχηγών κυβερνήσεων της Goldman Sachs στη Μαλαισία, για να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κρατικό ταμείο.

Μέσω εταιρειών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά του Καμερούν, ο Λόουτ ξεπλένει χρήματα και τα διανέμει σε διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μαλαισίας. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε για χρόνια όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν χαρούμενοι. Τα δύο στελέχη της Goldman Sachs, που έχουν ήδη ομολογήσει ένοχο, έχουν δεσμεύσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, εκ των οποίων 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επιστραφεί στον Lowe, την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού.

Η πρώτη αποκάλυψη του σκάνδαλου Mammoth δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο από τη δημοσιογράφο Claire Rockasl Brown τον Μάιο του 2014, δύο μήνες μετά την εφαρμογή της πολιτογράφησης. Εκατοντάδες μηνύματα έχουν σταλεί από τότε. Ο Najib Razak επανεκλέχθηκε το 2015. Η απάτη, ωστόσο, εμφανίστηκε σύντομα με αναλλοίωτα στοιχεία.

Source