Έστειλαν ένα μήνυμα ότι “η επαρχία Λάρνακας δεν είναι χώρος υγειονομικής ταφής” (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας από την επιτροπή αγώνων “No Kosis Aradipu Asphalt” το Σάββατο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση μετεγκατάστασης των φυτών ασφάλτου των φυτών Idalio στην περιοχή του Kosi.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας նախագահ Ανδρέας Βίρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, δήλωσε ότι «σήμερα δίνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η επαρχία της Λάρνακας δεν αποτελεί χώρο υγειονομικής ταφής στην Κύπρο».

Ο Δήμαρχος Αραδίπου Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η μετεγκατάσταση φυτών ασφάλτου που υπάρχουν αλλού, θέλουν να το φέρουν σε εμάς».

Ο δήμαρχος της Limpia, Μιχάλης Γεωργίου, δήλωσε ότι «η κοινότητα των Limpia θα βρεθεί ξανά στους δρόμους, χωρίς να επιτρέψει σε αυτήν την ενοχλητική βιομηχανία».

Η επιτροπή αγώνων “Όχι στην άσφαλτο Kosi Aradipu”, ο Ερμής Χριστοδούλου δήλωσε ότι “οι τρεις κοινότητες και οι εννέα κοινότητες στο Kosi αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή. “Φυσικά, είμαστε υπέρ της μετακίνησης από την κατοικημένη περιοχή Idali για καλύτερη δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό υποστηρίζουμε τις κοινότητές μας.”

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης του κέντρου της ρεσεψιόν Cosmiria στο Aradipu, και στη συνέχεια η μοτοσικλέτα μετακινήθηκε στον παρακαμπτήριο δρόμο Rizoelia προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας (Κως), όπου παρέμεινε για 15 λεπτά, σταματώντας την κίνηση.

Στη συνέχεια, η μοτοσικλέτα συνέχισε προς την έξοδο της Κω, καταλήγοντας σε μια διασταύρωση που οδηγούσε στο Χυτήριο Κω, κοντά στο Μνημείο του ΟΗΕ για τους Πτωμένους, όπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση.

Η παρουσία αστυνομικών ήταν ισχυρή σε όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η μοτοσικλέτα.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας նախագահ Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βίρας δήλωσε ότι «σήμερα δίνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η επαρχία της Λάρνακας δεν είναι χώρος υγειονομικής ταφής στην Κύπρο. “Η Λάρνακα δεν μπορεί να είναι μια εύκολη λύση για όλες τις προβληματικές βιομηχανίες.” Πρόσθεσε ότι εδώ και δεκαετίες είχαμε δεξαμενές υγρού καυσίμου LPG που βγαίνουν τώρα, αλλά επιστρέφοντας στην πολιτεία της Λάρνακας, το χυτήριο έπρεπε να βρίσκεται, βρισκόταν στη Λάρνακα, easy η εύκολη λύση της Λάρνακας για όλες τις βαριές βιομηχανίες.
«Σήμερα δίνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο δήμαρχος της Λάρνακας, τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε, η Λάρνακα δεν μπορεί να δεχτεί άλλες βαριές βιομηχανίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των περιφερειών. “

Ο κ. Viras είπε: «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα των λαών του Idali». “Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αυτές οι βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία και κατοικημένες περιοχές”, είπε. “Τα προβλήματα δεν επιλύονται μετακινώντας τα σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά”, είπε. Τα προβλήματα επιλύονται μέσω της σωστής ανάπτυξης, του διαλόγου և ειδικών δράσεων που δεν δημιουργούν προβλήματα σε άλλους τομείς. «Λυπούμαστε που λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό», είπε.

Σημείωσε ότι η περιοχή του Kosi և Kalavasos, που είναι το άλλο μέρος όπου θέλουν να βρουν αυτά τα αντικείμενα, είναι η μόνη περιοχή που απομένει στη Λάρνακα. Από τη μία πλευρά, είναι το αεροδρόμιο, είπε, και από την άλλη πλευρά, οι εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα εμπόδια για την ανάπτυξη της Λάρνακας. Μιλήσαμε, συνέχισε, για τις περιοχές που είναι κατοικημένες, υπάρχουν σχολεία, θα χτιστούν νέα σχολεία, είναι αρκετά κοντά, ακόμη και δίπλα στο χυτήριο, κάτι που είναι μεγάλο βάρος. Αυτοί είναι πόλοι ισχύος. “Θέλουμε να πούμε ότι φτάνει στη Λάρνακα.”

Ο δήμαρχος της Λάρνακας είπε ότι σήμερα είναι το πρώτο βήμα, “βλέπετε τη συμμετοχή των ανθρώπων, τα επόμενα βήματα θα είναι πιο δυναμικά, θα είναι πιο ογκώδη, έτσι όσοι σκέφτονται να το αφαιρέσουν από το μυαλό τους.”

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για να ασκήσει περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση, ο Αντρέας Βίρας είπε: «Εμείς, ως Ένωση Δήμων, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου για την ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών. “Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη βούληση και την επιθυμία μας να καθίσουμε στο τραπέζι και να φιλοξενήσουμε αυτές τις βιομηχανίες, καθώς είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς άσφαλτο, χωρίς καμία βιομηχανία.

Υπάρχουν δρόμοι, υπάρχουν περιοχές που απέχουν πολύ από οικισμούς, μακριά από σχολεία, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν χωρίς προβλήματα.

Ο δήμαρχος της Λάρνακας δήλωσε ότι “αυτή τη φορά στη Λάρνακα είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής, τα κόμματα, όλα τα σώματα της πόλης είναι ενωμένα, δίνουμε ένα σαφές μήνυμα. ” Επανέλαβε ότι θέσαμε το τραπέζι, την προθυμία μας να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι για να βρούμε λύσεις. Όχι μόνο να απορρίψουμε, αλλά και να δούμε πώς βρίσκουμε λύσεις.

Source