Έτος 2020: Το Covid-19 έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών της Khulna

Γαρίδες αξίας 17.200.000 USD εξήχθησαν από την περιοχή Khulna τον Ιούνιο

Η εξαγωγή κατεψυγμένων γαρίδων από την Khulna στην Ευρώπη μειώθηκε δραστικά το 2020 λόγω της μείωσης της ζήτησης στις βασικές χώρες κατανάλωσης θαλασσινών της ηπείρου μετά το Covid-19 και το επακόλουθο κλείσιμο.

Τον Μάρτιο-Απρίλιο, το κλείδωμα ήρθε ως ένα μεγάλο σοκ για τη βιομηχανία. Ένα μήνα αργότερα, ο κυκλώνας Amphan κατέστρεψε τον τομέα, καταστρέφοντας πάνω από 4.500 γαρίδες σε Shyamnagar, Ashashuni και Koira, προκαλώντας απώλειες ύψους 148 εκατομμυρίων Tk στον τομέα.

Ωστόσο, μετά το ξεκλείδωμα μέχρι τον Νοέμβριο, περίπου 58 εταιρείες κατεψυγμένων θαλασσινών της Greater Khulna είδαν κάπως μια ανάκαμψη, με αναζωπύρωση της ζήτησης στις ιαπωνικές αγορές και 14 άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προώθησης Εξαγωγών, γαρίδες αξίας 17.200.000 USD εξήχθησαν από την περιοχή Khulna τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία και την Ευρώπη αυξήθηκαν στα 1.649.000 δολάρια ΗΠΑ και 393.694 ευρώ, αντίστοιχα, το Νοέμβριο, με τις αποστολές να διέρχονται μέσω των λιμένων Chittagong και Mongla.

Η Ιαπωνία ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας κατεψυγμένων γαρίδων από το Μπαγκλαντές, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελβετία.

Ο Fakir Mahitul Islam Shumon, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Γαρίδων της Περιφέρειας Bagerhat δήλωσε, “Οι τιμές των γαρίδων βαθμού 20 μειώθηκαν σε 550-600 Tk από 700 Tk. Καθώς κοστίζει περίπου 500 Tk για την παραγωγή γαρίδων, υφίστανται οι 69.000 αγρότες θαλασσινών στην περιοχή. απώλειες με την πώληση των προϊόντων τους σε τιμές απορριμμάτων. “

Σύμφωνα με τον Prabir Chakraborty, διευθυντή της εταιρείας εξαγωγής κατεψυγμένων γαρίδων της Saint Martin, οι εξαγωγές κατεψυγμένων γαρίδων της Khulna μειώθηκαν στην Ευρώπη αλλά αυξήθηκαν στην Ιαπωνία. “Πριν από την πανδημία, περίπου 20 εμπορευματοκιβώτια από την Khulna εγκαταλείπουν τα λιμάνια του Μπανγκλαντές, τώρα ο αριθμός έχει μειωθεί σε πέντε το μήνα. Οι τιμές ανά λίβρα γαρίδας έχουν επίσης μειωθεί από 7 USD σε 1 USD.”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Frozen Food Exporters Association του Μπαγκλαντές, Kazi Belayet Hossain, αντήχησε παρόμοια φωνή. “Οι γαρίδες είναι ένα ακριβό και πολυτελές προϊόν διατροφής. Η ζήτηση για αυτό το είδος μειώθηκε λόγω του Covid, ακολουθούμενη από ύφεση παγκοσμίως. Από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο, 290 παραγγελίες αγοράς έχουν ακυρωθεί από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αγοραστές. Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι θα έπρεπε να μετρήσουν απώλεια 460 εκατομμυρίων Tk. “

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ένα πακέτο τόνωσης για τον παγωμένο τομέα των θαλασσινών. “Τα πακέτα ερεθίσματος έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά για να βοηθήσουν μια αναξιοπαθούντα οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, οι δικαιούχοι ήταν πάντοτε μεγάλοι βιομηχανικοί”, δήλωσε η Δρ.

.Source