Έχει συμφωνηθεί η απαραίτητη εκπροσώπηση της ΕΕ σε πέντε χώρες … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen το Σάββατο απόγευμα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Ι. Σύμφωνα με τον Kusiu, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό που σχετίζονται με τον ΟΗΕ. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συγκαλέσει μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο με σκοπό την επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών, όπου παρέμειναν στο Crans Montana, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αξίες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, Αρχές της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κ. Von der Leyen “συμφώνησαν για την ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ σε αυτή τη διάσκεψη, αλλά και για την ουσιαστική συμμετοχή της στο Κυπριακό, μεταξύ άλλων, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει σε ισχύ έως πιθανή διευθέτηση της Κύπρου. “Σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα λειτουργικό και αξιόπιστο κράτος μέλος της ΕΕ.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΟΗΕ ενημέρωσε τα μέρη για τις ακριβείς ημερομηνίες των ανεπίσημων πενταετών τυπικών ημερομηνιών την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Antonio Guterres, όταν ρωτήθηκε για αυτό το ζήτημα, εκτιμά ότι η ανακοίνωση της άτυπης πενταμελούς συνάντησης θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα, έσπευσε να χαμηλώσει το προσδοκίο, σημειώνοντας ότι «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να ανακαλύψει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό». «

Όσον αφορά τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία, η Λευκωσία τονίζει ότι ο ρόλος του δεν θα είναι αυθαίρετος, δεν θα δεχτεί διαιτησίες ή δυσκολίες.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κα von Layen αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. “Ο Πρόεδρος είπε ότι μέσω συγκεκριμένων δράσεων, η Τουρκία πρέπει να δείξει δημόσια τη θέση της για την ενίσχυση των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας, η οποία δεν υπερβαίνει το πλαίσιο διεθνούς-ευρωπαϊκής νομιμότητας, ταυτόχρονα συνέπεια και συνέπεια”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κόζιος σημείωσε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα von der Leyen, αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που σχετίζεται με την επιδημία του κοροναϊού. “Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ρόλο και την υποστήριξή της, και ιδίως τον Πρόεδρό της, την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυρακίδου, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την επίτευξη του στόχου εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών”, η δήλωση ολοκληρώθηκε.

Πηγή: KYPE

Source