Αίσθημα άγχους και ήπια κατάθλιψη … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι Κύπριοι βιώνουν περισσότερο άγχος και άγχος από ποτέ, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κύπρο, καθώς τα συνεχιζόμενα μέτρα για τον τερματισμό της επιδημίας επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία των πολιτών, δημιουργώντας ένα φαινόμενο κοινωνικής μοναξιάς αυξάνοντας παράλληλα το άγχος και τον φόβο.

Οι πολίτες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές που επήλθαν από την επιδημία, ενώ το κλειδωμένο σπίτι τους τους στερεί την προσωπική τους ελευθερία. Σε άλλες περιπτώσεις, η φυλάκιση επιδεινώνει τις εντάσεις στο σπίτι, μερικές φορές οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται ψυχολογική υποστήριξη για καλύτερη διαχείριση οποιουδήποτε προβλήματος. Στο πλαίσιο της επιδημίας, μια φυσική επίσκεψη σε ψυχολόγο έγινε σχεδόν αδύνατη, ταυτόχρονα με τις παραπάνω περιπτώσεις. Η γραμμή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης του 1471 δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους πολίτες ως πρωτοβουλία του Κέντρου Φροντίδας και Συμβουλευτικής Ιεράς Μονής Κύκκου.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της γραμμής 1471, το 2020. Την άνοιξη, μετά το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας, οι σε απευθείας σύνδεση επαγγελματίες ψυχολόγοι έλαβαν 243 κλήσεις, διαχειρίζοντας 187 από αυτές, και 15 άλλες υπηρεσίες όπως το Γραφείο Πρόνοιας. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις σχετίζονται με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Τοπικές και διεθνείς μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδημίας στην ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού δείχνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών συμπτωμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Σχετίζονται κυρίως με διαταραχή άγχους, ήπια κατάθλιψη σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι άγχος, φόβος, ανασφάλεια, άγχος, νευρικότητα, θυμός και αποδιοργάνωση.

Όπως εξήγησε ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, Ο 71 pogi Pogiatsis, ο επικεφαλής ψυχολόγος της γραμμής 1471, απαντά κατά μέσο όρο σε περισσότερες από είκοσι κλήσεις την ημέρα, οι περισσότερες από γυναίκες από μεγάλες αστικές περιοχές. Τα περισσότερα από τα ζητήματα αφορούσαν αιτήματα συναισθηματικής υποστήριξης λόγω συσσωρευμένου στρες και δυσκολιών διαχείρισης. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έψαχναν λύσεις στα συναισθηματικά αδιέξοδα և δίνοντας συμβουλές για μια καλύτερη και λειτουργική προσέγγιση στα παιδιά τους.

Από τις αρχές του 1471 έγινε γνωστό ότι οι πολίτες απάντησαν αμέσως, όπως είπε ο κ. Πογιατσής.

“Δεν υπήρχε χρόνος χωρίς κλήσεις, ενώ παρατηρήσαμε ότι καθώς ενισχύθηκαν οι λεπτομέρειες της γραμμής, λάβαμε όλο και πιο στοχευμένες κλήσεις. Λάβαμε κλήσεις ακόμη και όταν η γραμμή ήταν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης οικονομικής ικανότητας. “Όταν άνοιξε ξανά τον Ιανουάριο, οι κλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ το αντίστοιχο ψηφιακό συμβάν μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου την πρώτη εβδομάδα τον Μάιο, το οποίο έλαβε περίπου 100 κλήσεις, ενώ από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2021, λάβαμε περισσότερες από 120 κλήσεις. “

Η συντριπτική πλειοψηφία, όπως εξηγεί ο κ. Πογιατσής, ικανοποιεί τα αιτήματα των πελατών τους μέσω της γραμμής, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου έπρεπε να επικοινωνήσουν με άλλους πιο αρμόδιους φορείς, όπως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του κράτους ή επικίνδυνα περιστατικά.

Σε μια τέτοια υπηρεσία, οι ψυχολόγοι καλούνται να επιλύουν πολλές και δύσκολες περιπτώσεις κάθε μέρα. Τα πιο δύσκολα περιστατικά διαχείρισης περιλαμβάνουν κλήσεις που, σε ακραίες περιπτώσεις, απαιτούν άμεση βοήθεια για κινητοποίηση, συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών. «Αν και όλοι ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε την επιδημία, τον περιορισμό της κίνησης κ.λπ., καθένας από εμάς καλείται, ταυτόχρονα, να διαχειριστεί τα ειδικά γεγονότα της καθημερινής του ζωής».

Από την ίδρυση της γραμμής, έχουν εργαστεί συνολικά οκτώ επαγγελματίες ψυχολόγοι με εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, κάτι που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο, αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τα δεδομένα τους. Ο κ. Πογιατσής εξήγησε ότι ένας επαγγελματίας ψυχολόγος δεν εκφράζει προσωπική γνώμη για το θέμα που ακούγεται, ούτε δίνει τυφλά γενικές συμβουλές, αλλά βοηθά ένα άτομο να γίνει πιο λειτουργικό όταν ασχολείται με τη δική του πραγματικότητα. Μετά από όλα, ένα άτομο μπορεί να καλέσει το 1471, ή μία ή περισσότερες φορές, χωρίς περιορισμούς.

Ιδιωτικοί φορείς όπως η Cyta և Hellenic Bank συμμετείχαν στη δημιουργία και υλοποίηση της γραμμής, διότι, όπως ανέφερε ο κ. Ωστόσο, εάν η γραμμή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, οι ζωτικές υπηρεσίες που προσφέρει θα πρέπει να διακοπεί, όπως ήταν η προηγούμενη φορά.

Η γραμμή 1471 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 για δύο μήνες ως απάντηση στο έντονο άγχος της πρώτης φάσης της επιδημίας και η χρήση της ορίστηκε ως γραμμή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για επείγουσα ψυχολογική περίθαλψη. Έκλεισε και άνοιξε ξανά τον Ιανουάριο. Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 09. 00-21: 00 και τα σαββατοκύριακα – 10. 00-14: 00:

Source