Αγώνας για να σώσετε τα κοράλλια της Κύπρου από την κλιματική αλλαγή, τον μαζικό τουρισμό

Που εκδόθηκε στις:

Αγία Νάπα (Κύπρος) (AFP)

Πολλοί πιστεύουν ότι η Κύπρος δεν έχει κοράλλια, λέει ο θαλάσσιος οικολόγος Louis Hadjiannou. Εάν η κλιματική αλλαγή και η παράκτια ανάπτυξη συνεχίσουν αμείωτα, φοβάται, μπορεί σύντομα να έχουν δίκιο.

Ο γιος ενός ψαρά που κατάγεται από το νησί της Μεσογείου, ο Χατζιάννου λατρεύει να φοράει τη στολή, τα πτερύγια και τη μάσκα και να βυθίζει τους δραματικούς βράχους στα γαλαζοπράσινα νερά για να βυθιστεί στον εύθραυστο υποβρύχιο κόσμο.

«Είναι πάντα μια εξερεύνηση», ενθουσιάζει ο 38χρονος ερευνητής, κοιτάζοντας τα κρυστάλλινα νερά του Γλυκού Νερό κοντά στο θέρετρο της Αγίας Νάπας στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού.

“Ακόμα κι αν πηδείς στο ίδιο σημείο εκατομμύριο φορές, κάθε φορά που βλέπεις κάτι νέο, κάτι συναρπαστικό, αρκεί να έχεις το ανοιχτό μυαλό να βλέπεις τα πράγματα με τον σωστό τρόπο.”

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται κοράλλια, μπορεί να φανταστούν τους πολύχρωμους και πλούσιους σε είδη υφάλους της Ερυθράς Θάλασσας από την Αίγυπτο, παρά τους λιγότερο τεχνικούς χρωματισμένους υποβρύχιοι βιότοπους.

«Όταν μιλάω για τα κοράλλια της Κύπρου, οι περισσότεροι λένε:« Έχουμε κοράλλια στην Κύπρο; »» χαμογελάει ο Χατζιάννου, ο οποίος συνεργάζεται με το Κυπριακό Ινστιτούτο Ναυτιλίας και Ναυτιλίας.

“Ναι, είναι αλήθεια: Έχουμε κοράλλια – και εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε νέα είδη … Είναι τόσο εμβληματικά, είναι τόσο σημαντικά, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα. Αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλον.”

– Επόμενη γενιά –

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συγκαταλέγονται στα πλουσιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη και μερικές φορές ονομάζονται τροπικά δάση των ωκεανών, παρέχοντας καταφύγιο για αμέτρητα είδη ψαριών, χελωνών και άλλων θαλάσσιων ζωών.

Αλλά ακόμη και όταν μελετώνται ακόμη τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Κύπρου, λέει ο Hadjiannou, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από τον μαζικό τουρισμό, την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και μαρινών, καθώς και τη γεωργική απορροή.

Για την τελευταία δεκαετία, ο Hadjiannou παρακολουθεί τα κοράλλια και μελετά πώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας της θάλασσας επηρεάζουν την υγεία τους.

“Όποτε υπάρχει ανώμαλη χρονιά, υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική, παρατηρούμε ότι ένα υψηλό ποσοστό κοραλλιών πεθαίνουν”, είπε στο AFP.

Αύξηση περίπου ενός βαθμού Κελσίου το 2015 σκότωσε 20 έως 30 τοις εκατό των κοραλλιών, είπε, προσθέτοντας ότι “μερικά από αυτά επέστρεψαν και ανέκαμψαν, αλλά πολλά όχι.”

“Ακόμη και η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας … μπορεί να τους επηρεάσει σοβαρά και νομίζω ότι η πρόβλεψη δείχνει ότι πρόκειται να είναι πολύ περισσότερο μέσα στα επόμενα 30, 40 χρόνια.”

Ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν τοπικά, δήλωσε ο Χατζιάννου.

Προέτρεψε ένα πιο βιώσιμο είδος παράκτιας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και μεγαλύτερων προστατευόμενων περιοχών με απαγορεύσεις επιβλαβών πρακτικών, όπως κολυμβητές που πατούν κοράλλια ή ρίχνουν αγκυροβόλια.

Η άλλη προτεραιότητα, λέει ο Hadjiannou, που έγινε πατέρας τον περασμένο μήνα, είναι η εκπαίδευση παιδιών.

“Είναι το μέλλον”, είπε. “Αυτοί θα γίνουν οι μελλοντικοί συντηρητές, η μελλοντική κυβέρνηση, οι μελλοντικοί χρήστες αυτού του νησιού.”

Source