Αδειοδοτημένες εταιρείες δεσμεύθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου παρά την πανδημία

Οι αδειοδοτημένες εταιρείες ενέργειας για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) παραμένουν δεσμευμένες στο πρόγραμμά τους παρά την εγκατάλειψη πολλών έργων παγκοσμίως λόγω των συνεπειών της πανδημίας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πιλήδης.

Ο Πιλήδης ενημέρωσε την επιτροπή ενέργειας της Βουλής για τα σχέδια του υπουργείου της για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, τη συνέχιση του προγράμματος γεωτρήσεων της Κύπρου και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, καθώς και τις ενέργειες της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οι δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει πολλά εξερευνητικά μπλοκ.

«Το γεγονός ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται έως το 2021 και οι συζητήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες αυξάνονται για εμάς είναι πολύ θετικό», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και εξέφρασε την ελπίδα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διερευνητικών δραστηριοτήτων.

Απαντώντας σε μια ερώτηση, είπε ότι η αναβολή των ασκήσεων κατά τη διάρκεια του 2020 δεν επηρέασε ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα και ότι ο προγραμματισμός ήταν ακόμη σε ισχύ για να έχει η Κύπρος το πρώτο φυσικό αέριο το 2025-2026. Σε αυτό το στάδιο, είπε, δεν υπάρχει καθυστέρηση, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, ελπίζουν να τηρήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι οι εταιρείες δεν έχουν θέσει κανένα θέμα αναβολής λόγω της Τουρκίας. Ερωτηθείς για το πόσες γεωτρήσεις αναμένονταν τους επόμενους μήνες, ο Πιλήδης είπε ότι η γεώτρηση αναμένεται από όλους τους κατόχους αδειών και διεξήχθησαν συζητήσεις με όλες τις κοινοπραξίες με άδεια στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Source