Αδύναμες προοπτικές 2021 στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η πρόκληση είναι παράλληλη με την πανδημία σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας το 2020,
πέρασε μια περίοδο. Γαλλία και Ελλάδα Της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Atina’yl για να ζήσει την ένταση, “οι εντάσεις ΕΕ-Τουρκίας λόγω” αντίστροφων προσπαθειών, ίσως η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σχέση βίωσε τη χειρότερη περίοδο από το 2005.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μεγάλες συζητήσεις μέσα της λόγω των δύσκολων σχέσεων με την Αμερική, την Κίνα και τη Ρωσία, μπήκε στο 2020 με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και την κρίση των μεταναστών, η οποία δεν έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το διαζύγιο με τη Βρετανία μετά τις συνομιλίες με τα δάκρυα ορισμένων βουλευτών. Οι διαπραγματεύσεις διαχωρισμού που διαπραγματεύθηκαν με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον ήταν τουλάχιστον εξίσου οδυνηρές με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Ο ιός της κορώνας ένωσε την ΕΕ

Λόγω του ανοίγματος της πόρτας της Τουρκίας τον Μάρτιο, που συρρέουν στην Ελλάδα
οι μετανάστες προκάλεσαν αντίδραση στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Υποστηρίζοντας την Ελλάδα, η ΕΕ απέτρεψε την άφιξη των μεταναστών συγκεντρώνοντας την αστυνομία του Frontex στα σύνορα της χώρας.

Η πανδημία που προκαλείται από τον ιό Corona, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, παρέλυσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen και πολλοί υπάλληλοι θεσμικών οργάνων έπιασαν το Covid-19. Λόγω της περιόδου καραντίνας και των επακόλουθων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, τα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες παρέμειναν κενά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, ο αγώνας κατά του Covid χρησίμευσε επίσης ως σημαντικό τσιμέντο που ενώνει την ΕΕ.

Η σύγκρουση μεταξύ Βόρειας και Νότιας χώρας, επικρίσεις για ανισότητες μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών χωρών και διαφορές απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας παρέμειναν στο πλαίσιο της κοινής καταπολέμησης του ιού της Κορώνας. Η Επιτροπή της ΕΕ δανείστηκε για λογαριασμό των μελών για πρώτη φορά στην ιστορία της, το πακέτο βοήθειας των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Οι συζητήσεις μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών που ονομάστηκαν “λιτή” και των χωρών που ερμηνεύθηκαν ως “τεμπέληδες” από τον Βορρά και όπου ο ιός έπληξε τις οικονομίες τους σκληρά, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της προεδρικής θητείας της ΕΕ Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ των “στερεοστατικών νότιων χωρών”.

Σημειώθηκε από εντάσεις με την Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ

Η Covidien ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η κρίση, η Τουρκία, ιδίως επειδή ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ από διμερή πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης της Αθήνας και του Παρισιού και της Τουρκίας, έπεφταν από την ατζέντα των ηγετών της ΕΕ.

Ωστόσο, η Τουρκία, η Γερμανία, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου προεδρική διαδικασία με στόχο την πρόοδο στις σχέσεις με την ΕΕ. Σχεδόν όλα τα μηνύματα από την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας του Βερολίνου υπογράμμισαν προσδοκίες όπως ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, απελευθέρωση βίζα για Τούρκους πολίτες ή αναβίωση των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, τους πρώτους μήνες της επιδημίας, οι ελπίδες της Άγκυρας δεν έφτασαν σε τίποτα, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα, βοηθώντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη. Οι εκθέσεις AP στην Τουρκία ή στην έκθεση προόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ειδικά το σκεπτικό «κράτος δικαίου, ελευθερία έκφρασης και δημοκρατικοί θεσμοί» ήταν ακόμη χαμηλό. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανασυγκρότηση της λατρείας της απόφασης της Αγίας Σοφίας που ελήφθη στις 11 Ιουλίου, ήταν ακόμη πιο νευρικές. Η Τουρκία ανέφερε τις πρώτες πλήρεις διαπραγματεύσεις για ένταξη καθώς και “πρέπει να αναπτυχθούν νέες μορφές σχέσεων με την Τουρκία”. Η Ανατολική Μεσόγειος της Τουρκίας προκάλεσε ένταση στο πλαίσιο των άλλων ισχυρών παραγόντων της ΕΕ να είναι αμφιλεγόμενη, ειδικά με τη Γαλλία, ήταν επίσης μια πίεση της καγκελάριου Μέρκελ. Οι ηγέτες στη σκιά των αυξανόμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, μίλησαν για τις κυρώσεις της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 έως 18 Ιουλίου. Ωστόσο, η διαίρεση εντός της ΕΕ και ιδιαίτερα η επιμονή του «διαλόγου πρώτα» από τον όρο Πρόεδρο Γερμανία
οι αποφάσεις κυρώσεων αναβλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Όταν εμφανίστηκε το Ημερολόγιο 11 Αυγούστου, η Ελλάδα κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ επειδή η Τουρκία. Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και έστειλε το πολεμικό πλοίο Charles de Gaulle στην Κύπρο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συγκλήθηκαν στις 14 Αυγούστου με την ημερήσια διάταξη της Ανατολικής Μεσογείου. Μόλις η παρέμβαση της Τουρκίας στη συνάντηση, έγινε ακόμη η Μέρκελ, κλήση «πτώσης τάσης».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ, ανακοίνωσε στις 19 Αυγούστου ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει το θέμα της Τουρκίας. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, οι απόψεις σχετικά με την Τουρκία το καλοκαίρι συναντήθηκε με το κάστρο Μέρκελ Μπρέγκον σηματοδοτήθηκε από την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Η Μέρκελ πίεσε για συμβιβασμό, ο Μάκρον για κύρωση. Τονίζοντας ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της διπλωματίας, η Μέρκελ και το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία εξέφρασαν ότι οι εταίροι της ΕΕ τόσο για τους μετανάστες όσο και για τη Γαλλία προσπάθησαν να πάρουν τη φωτιά.

Το μήνυμα “Η ΕΕ είναι πίσω από την Ελλάδα”

Ανίκανος να βρει την υποστήριξη που περίμενε από τη Μέρκελ, ο Μακρόν συγκέντρωσε τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, MED 7, στο νησί της Κορσικής. Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα υποστήριξαν τις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης της θητείας του Προέδρου της Γερμανίας και ζήτησαν να «παρουσιαστεί ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κριγιάκος Μικοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μιλούν εδώ και πολύ καιρό στα παρασκήνια και ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συχνές συνεδρίες λόγω αυτών των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις συναντήσεις, «Το ΕΚ, τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος είναι πίσω
ότι, αν πρόκειται για το σημείο καμπής στις σχέσεις με την Τουρκία “, τόνισε.

Η Τουρκία ανέμενε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 έως 11 Δεκεμβρίου, ενέκρινε το πακέτο βοήθειας Covidien-19. οι κυρώσεις στην Τουρκία παρέμειναν ελάχιστες. Η Ελλάδα, μια πρόταση που πρέπει να ληφθεί σκληρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, της Κύπρου και της Γαλλίας δεν έγινε ακόμη αποδεκτή, οι κυρώσεις παραμένουν “στην επόμενη σύνοδο κορυφής” αναβλήθηκε. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις για την εκπόνηση έκθεσης για τις σχέσεις με την Τουρκία έφτασε στο σημείο όπου η έκθεση αυτή συμφωνήθηκε από τον Josep Borrell και συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Αφού ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τη διοίκηση, τόνισε επίσης την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων στην Τουρκία καθώς και σε πολλές άλλες κατοικίες.

Προοπτική του 2021: η ΕΕ-Τουρκία στο σταυροδρόμι

Ο Josep Borrell, το τέλος του 2020, λόγω εκτεταμένου άρθρου που δημοσιεύθηκε για την Τουρκία, δίνει σημαντικές ενδείξεις για το πώς να συνεχίσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Μπόρελ είναι μια σημαντική προειδοποίηση στο άρθρο “Τουρκία και όσο βρίσκει τη σωστή ισορροπία στις σχέσεις της με τη Ρωσία, δεν μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα στην ήπειρο”, αναφέρει η έκθεση. Προειδοποιώντας ότι οι αμυντικές και αποτρεπτικές συμπεριφορές δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμες λύσεις, λέει ο Borell, “Η ευθύνη μου είναι να μετατρέψω τη δυναμική της δυσπιστίας, του ανταγωνισμού ή της σύγκρουσης σε κοινά συμφέροντα και σχέσεις συνεργασίας”. Η Τουρκία, όχι οι εθνικές τους απόψεις, στο άρθρο Borrell θα πρέπει να αξιολογηθεί από την επισκόπηση της ΕΕ, “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την πολιτική ουσία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Στην πραγματικότητα, II. Μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, για μια σύντομη περίοδο δεκατριών ετών, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Η Ένωση ένωσε τους πρώην εχθρούς της σε μια κοινή ατζέντα συνεργασίας και ολοκλήρωσης.
ένα μάθημα που καθοδηγεί την πολιτική μας “.

Η Γερμανία παρέδωσε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στην Πορτογαλία στις 31 Δεκεμβρίου και η Σλοβενία ​​θα αναλάβει αυτή τη θέση την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Μέρκελ, χωρίς να παραδώσει τη σημαία, συμφώνησε σε ένα τριμηνιαίο τριμερές πρόγραμμα με την Πορτογαλία και τη Σλοβενία ​​και διέδωσε τις ρυθμίσεις, οι οποίες δεν ταίριαζαν σε 6 μήνες, σε μια περίοδο 18 μηνών. Βρυξέλλες, Παρίσι και κοινή ερμηνεία των διπλωματικών πηγών στο Βερολίνο, αν όχι για να καταστήσουμε τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας το 2021 αξιόπιστες και συγκεκριμένες κινήσεις σχετικά με τις προσδοκίες τους από την ΕΕ, θα καταστραφούν ξανά.

Ο mailsmail Ertuğ, μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D), δήλωσε στη VOA Turkish ότι, με βάση τα μηνύματα της Άγκυρας, η ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποτέλεσμα αυτής της προσδοκίας: “Η Γερμανία ανέλαβε επίσης τη θητεία της προεδρίας. Είπα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι τεράστια προσδοκία. Στην πραγματικότητα, η σχέση εδραιώθηκε περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν πέρασα τη λέξη κυρώσεις πριν από έξι μήνες, τώρα οι κυρώσεις καθυστέρησαν μόνο, στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει γίνει χώρα που είναι ο στόχος των αναμενόμενων κυρώσεων τον Μάρτιο. προφανώς πολύ λυπηρό. δεν επέστρεψε η Τουρκία στη δημοκρατία, νομίζω ότι, δυστυχώς, θα συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο. “

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Josep Borrell, 2021 πιστεύει ότι οι σχέσεις θα επαναπροσδιορίσουν την ευκαιρία: “Η ΕΕ προσεγγίζει την Τουρκία και ξεκάθαρη ατζέντα που προσφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ. Για να έχουν όλα αυτά, οι ενέργειες της Τουρκίας μπορούν να θεωρηθούν αντίθετες με τα επιθετικά ή τα συμφέροντα της ΕΕ Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα και την επανέναρξη των συνομιλιών για την Κυπριακή συμφωνία, με την κατανόηση ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, όχι ο φίλος μας. Πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό και ειλικρινές διάλογο για τις περιφερειακές συγκρούσεις και πώς να τις κάνουμε σεβαστές Πρέπει να μιλήσουμε πρέπει να σκεφτούμε. Κάποιοι μπορεί να μην είμαι ονειροπόλος ήμουν και να συνειδητοποιήσω αυτήν την ατζέντα. Σίγουρα δεν θα είμαστε denemedik από. Πέρα από τα βήματα που έγιναν στην Τουρκία και την αλλαγή των αρνητικών ενεργειών και της ρητορικής τους τελευταίους μήνες, ένας τρόπος να επιστρέψουμε σε έναν ειλικρινές και αποτελεσματικό διάλογο και προσπάθειες πρέπει να βρούμε Σαφώς, μπορούμε είτε να προχωρήσουμε προς μια αμοιβαία επωφελής ατζέντα είτε να υποστούν τις συνέπειες των αμοιβαίων παρεξηγήσεών μας. Δεν διστάζω για τη δική μου επιλογή. “

Συνοπτικά, ο Μπόρελ ήθελε να έρθει μαζί και να καταλάβει ο ένας τον άλλον ειλικρινά.
προτείνει. ίσως η μόνη ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων στην Τουρκία και την ΕΕ το 2021. ΕΕ, να ακούσει τις ευαισθησίες της Τουρκίας · Η δημοκρατία της Τουρκίας αναμένεται να λάβει ειλικρινά μέτρα στον τομέα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά όταν ληφθούν αυτά τα βήματα, είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναχτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης στην οποία θα αισθάνονται και οι δύο πλευρές, όπως είπε ο Borrell, “μέλος της οικογένειας”. Διαφορετικά, το 2021 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

.Source