Αθήνα, Ελληνοκυπριακή διοίκηση ωθεί την ομοσπονδία

Σε μια συνάντηση τη Δευτέρα, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνέχισαν να πιέζουν για λύση ομοσπονδίας για το νησί, αν και δεν απέδωσε τίποτα σε προσπάθειες μισού αιώνα.

Σε κοινή δήλωση μετά από συνάντηση στη Νότια Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια άτυπη συνάντηση 5 1 για την Κύπρο – με τις δύο πλευρές του νησιού, τις εγγυητικές χώρες και Ο ΟΗΕ – αλλά αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε λύση για την Κύπρο που δεν βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας στην Κύπρο είναι η εύρεση μιας λειτουργικής λύσης που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές του νησιού, και υποστήριξε ότι η επιμονή της τουρκικής πλευράς για μια λύση δύο κρατών απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επανένωση του νησιού θα πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του «ξεπερασμένου» συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, που αναπτύσσονται εκεί για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους από την εθνοτική βία.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν μια ομοσπονδία για την Κύπρο, η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών που αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του νησιού.

Απαιτούνται διαπραγματεύσεις που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Λευκόζα με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Έρσιν Τατάρ.

Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας από το νησί ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

* Γράφοντας από τη Seda Sevencan στην Άγκυρα

Source