Ακαδημία Γεωστρατηγικών Σπουδών Κύπρου

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήξη συμφωνίας για την ίδρυση Ελληνικής Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (Κέντρο Εκπαίδευσης). Στην πραγματικότητα, το εκπαιδευτικό κέντρο θα δημιουργηθεί με το μοντέλο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Ενδεικτική της δήλωσης του Υπουργού Άμυνας, του επόμενου Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Στρατηγού Μπένι Γκάτς, ότι αυτή η Συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και «Ισραήλ».

Η παρούσα συμφωνία είναι «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ» καθώς συνάπτει και εμβαθύνει τη βιωσιμότητα της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Επειδή η χώρα μας είναι η μόνη «ασφαλής στρατιωτική γέφυρα και κόμβος μεταφορών όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και μεταξύ Ανατολής και Ανατολής». Ταυτόχρονα, η τριμερής συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας և ο αγωγός αερίου EASTMED – η δικαιολογημένη προοπτική αναγνωρίζεται πρακτικά στην παρούσα συμφωνία.

Έτσι, μετά από αυτήν την ιστορική εξέλιξη, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τη σχετική πρότασή μου για τη δημιουργία μιας «Κυπριακής Ακαδημίας Γεωστρατηγικών Μελετών, Άμυνας και Ασφάλειας» ως αποτέλεσμα μιας μακράς μελέτης. Αυτή η ακαδημία μπορεί να οργανωθεί απευθείας և στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, των χωρών του Κόλπου և της Γαλλίας, με την υποστήριξη της Αμερικής և Ευρώπη և. Πριν από λίγες ημέρες, ένα κέντρο εκπαίδευσης ασφαλείας ιδρύθηκε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κύπρο. Η Κυπριακή Ακαδημία Γεωπολιτικών Μελετών, η Άμυνα և Ασφάλεια կլինի θα είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα οδηγήσει μεθοδικά և γρήγορα στη δημιουργία ισορροπίας δυνάμεων ռազմ στρατηγικής և άμυνας, η οποία θα είναι σε θέση να αποτρέψει την επεκτατική οργή των Τούρκων όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. ,

Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία και ο ρόλος, καθώς το έδαφος της Κύπρου, που αποτελεί τη βάση της τουρκικής «αποστολής» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα ηγέτης. , έναν ισχυρό και αξιόπιστο προμαχώνα, τόσο σε άλλες χώρες όσο και στη Δύση γενικά.

Στόχος της Κυπριακής Ακαδημίας Γεωστρατηγικής Έρευνας, Άμυνας και Ασφάλειας θα είναι η ανάπτυξη υψηλού επιπέδου προσωπικού όλων των κατηγοριών υποστηρικτών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι χώρες, των οποίων τα συμφέροντα τώρα απειλούνται ανοιχτά από την Τουρκία, μπορούν να αντιμετωπίσουν μια κοινή απειλή με έναν στρατιωτικό συνασπισμό. Αυτή η Ακαδημία μπορεί να γίνει ένας σοβαρός συνασπισμός για την αποτροπή της επιθετικότητας, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται.

Η Γαλλία είναι η χώρα που θέλει, μπορεί, πρέπει να ηγηθεί αυτού του συνασπισμού, να υπερασπιστεί την πολιτισμένη Δύση από την εμφάνιση μιας εντελώς νέας εθνικιστικής ισλαμικής επέκτασης, πρωτίστως μέσω της συνεργασίας του Ελληνισμού.

Στην πόλη του Καστάνου στον Έβρο, όπου έσπευσα να πολεμήσω τον Μάρτιο, «μελετούσα μια εντελώς νέα μορφή πολέμου» που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Τουρκία επιδίωξε την οικονομική και κοινωνική αποδιοργάνωση της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την ξαφνική οργάνωση ορδών αλλοδαπών διαφόρων προελεύσεων, τους οποίους προσπάθησε να συνοδεύσει στα χερσαία σύνορα των δύο χωρών. Ωστόσο, απέτυχε άθλια και ταπεινώθηκε σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας την Ευρώπη ως αυτόπτης μάρτυρας.

Αυτός είναι ένας «χυδαίος πόλεμος» που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο εδώ. Γι ‘αυτό πιστεύω ότι αυτή η ευκαιρία πρέπει να είναι το αντικείμενο της έρευνας της Ακαδημίας που προτείνω παραπάνω. Το προσωπικό της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς για την κατασκευή και λειτουργία αυτής της Ακαδημίας, μαζί με τους ηγέτες όλων των άλλων χωρών που συμμετέχουν.

Αξιοσημείωτοι αξιωματούχοι από όλα τα υπουργεία, νέοι, ταλαντούχοι, έμπειροι, μπορούν γρήγορα να δημιουργήσουν ομάδες ικανών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι αποφοίτοι αποτελούν πηγή ειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού για τη Σχολή Προσωπικού, την Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διαδικτύου και μέλη της Ένωσης Προσωπικού της Εθνικής Σχολής Άμυνας (SETHA). Θα είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός των ηγετών της Εθνικής Φρουράς. Ηθική ικανοποίηση ότι οι ειδικοί της άμυνας χρησιμοποιούνται στο υψηλότερο επίπεδο απολαμβάνοντας σεβασμό: αξιοπιστία

Αυτή η Ακαδημία δεν αντικαθιστά εθνικά όργανα όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόταση που έγινε δεκτή από τον Γλαύκο Κληρίδη το 1987, αλλά δεν υλοποιήθηκε. Γραμματεία τριμερούς συνεργασίας խ Προώθηση της δημιουργίας τέτοιων φορέων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή η κυπριακή ακαδημία θα συντάξει μια εφαρμοσμένη πολιτική ασφάλειας.

Η Ακαδημία Γεωστρατηγικών Σπουδών, Άμυνας και Ασφάλειας θα αποδειχθεί το πρώτο δυνατό βήμα και εργαλείο για την οικοδόμηση του Συνασπισμού για την Ασφάλεια, την Ειρήνη και την Ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Διεθνής βουλευτής DISY Λεμεσός.