Αλήθειες και ψέματα για το Σιντζιάνγκ της Κίνας

από την Εξοχότητά του Liu Yantao, Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

Υπήρξε ένας μακρύς κατάλογος αρνητικών αναφορών στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σιντζιάνγκ της Κίνας πρόσφατα, το οποίο συνίστατο σε ψέματα και φήμες. Η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε επανειλημμένα έντονες αντιρρήσεις παρουσιάζοντας γεγονότα και νέα στοιχεία, λέγοντας την αληθινή ιστορία του Σινγιάνγκ με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Αυτό έγινε πρόσφατα στις 21αγ συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση της αυτόνομης περιφέρειας Xinjiang στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στο Πεκίνο. Στην εκδήλωση παρακολούθησαν καλά εκπρόσωποι 24 γνωστών ξένων μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Associated Press, Al Jazeera, BBC κ.λπ., και προσέφερε μια αντικειμενική προοπτική για το τι συνέβη στο έδαφος στο Xinjiang μέσω των αφηγήσεων των κατοίκων του Xinjiang.

«Καταναγκαστική εργασία» ή εθελοντική εργασία;

Μερικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένες διεθνείς μάρκες, όπως η Adidas, η Gap και η Nike, κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις αλυσίδες εφοδιασμού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με την αποκαλούμενη «απόδειξη» να είναι ότι το 2018 τρεις περιοχές με πλειοψηφία των Ουιγούρων στο Xinjiang έστειλαν τουλάχιστον 570.000 άνθρωποι να συγκομίσουν βαμβάκι ως μέρος ενός κρατικού συστήματος καταναγκαστικής μεταφοράς εργασίας.

Στην πραγματικότητα, η λεγόμενη «μαζική καταναγκαστική εργασία» στο Σινγιάνγκ δεν είναι τίποτα άλλο από ψέματα και παραπλανητικές επινοήσεις ορισμένων αντι-Κίνας οργανώσεων και ατόμων. Στην πράξη, οι εργάτες όλων των εθνικοτήτων στο Σινγιάνγκ επιλέγουν να εργαστούν ελεύθερα και να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας και να λάβουν πληρωμές από εταιρείες σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο της Κίνας.

Για πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, λόγω της έλλειψης μηχανημάτων συλλογής βαμβακιού και της καλύτερης ποιότητας και υψηλότερων βαθμών χειροποίητου βαμβακιού (σε σύγκριση με το βαμβάκι που συλλέχθηκε από μηχανήματα), πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως από την εθνικότητα των Χαν, προσλήφθηκαν προσωρινά ως συλλεκτές βαμβακιού από τις γειτονικές επαρχίες Henan, Sichuan, Gansu και ταξίδεψαν μαζί στο Xinjiang με το τρένο. Οι ντόπιοι εργάτες στο Σινγιάνγκ πήγαν επίσης εθελοντικά σε περιοχές παραγωγής βαμβακιού. Η επιλογή του βαμβακιού είναι η ελεύθερη επιλογή των αγροτών και αυτή η δουλειά διάρκειας ενός μήνα μπορεί να τους προσφέρει ελκυστικό εισόδημα περίπου 1.500 $.

Τον Οκτώβριο του 2020, 20 πρέσβεις αραβικών χωρών στην Κίνα επισκέφθηκαν το Σινγιάνγκ και πραγματοποίησαν μια επιτόπια μελέτη στην εταιρεία Aksu Huafu Color Spinning. Όπως είπαν, «η εταιρεία λειτουργεί πολύ καλά, οι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται ευτυχισμένα εδώ, και απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματά τους», και ότι «οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν άνετη και σταθερή ζωή, και διαθέτουν επαρκώς στολές εργασίας, διαμονή, μετακινήσεις και κατάρτιση δεξιοτήτων. “

Προκειμένου να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, οι τοπικές αρχές στο Xinjiang έχουν δημιουργήσει ένα δημόσιο σύστημα υπηρεσιών απασχόλησης τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους, το οποίο είναι καλά συντονισμένο σε όλα τα επίπεδα και καλύπτει κάθε μέρος του Xinjiang. Έχει επεκτείνει περαιτέρω υπηρεσίες σε τομείς όπως συμβουλές πολιτικής, εγγραφή απασχόλησης και ανεργίας, καθοδήγηση και σύσταση σταδιοδρομίας, δεξιότητες και εκπαίδευση για την εκκίνηση επιχειρήσεων. Μόνο το 2019, 144 αγορές ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο νομού και άνω και 8.668 γραφεία εργασίας πρωτοβάθμιου επιπέδου σε ολόκληρη τη Σινγιάνγκ είχαν παράσχει υπηρεσίες απασχόλησης σε περισσότερα από 21,73 εκατομμύρια άτομα.

«Στρατόπεδα συγκέντρωσης» ή σχολεία παραγοντοποίησης;

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατήθηκαν στα λεγόμενα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» ή «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικα νέα που στρεβλώνουν τα γεγονότα.

Στην πραγματικότητα, τα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που ιδρύθηκαν νόμιμα στο Σινγιάνγκ ήταν σχολεία αφιερωμένα στην παραγοντοποίηση, η οποία αποτελεί κοινή ατζέντα χωρών σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα σχολεία κατάρτισης δεν είχαν διαφορετική φύση από το «Κοινοτικό Πρόγραμμα Διορθώσεων» στις ΗΠΑ, το «Πρόγραμμα Αποστάσεως και Αποδέσμευσης» στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα κέντρα παραγοντοποίησης στη Γαλλία. Αυτά είναι όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παραγοντοποίηση, και συμμορφώνονται με τις αρχές και τα πνεύματα της Παγκόσμιας Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών και άλλων αντιτρομοκρατικών ψηφισμάτων.

Όσον αφορά τις φήμες που διαδίδονται από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι «ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατήθηκαν στα Κέντρα», δεν είναι παρά συκοφαντία. Το Grayzone, ένας ανεξάρτητος ιστότοπος ειδήσεων αποκάλυψε πληροφορίες ότι τέτοια γελοία συμπεράσματα κατασκευάστηκαν και διαδόθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζοντας μη κυβερνητικές οργανώσεις και αντι-Κίνας δυνάμεις. Στις 25 Ιουλίου 2020, ο Max Blumenthal, βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μίλησε σε ένα διεθνές συμπόσιο, «Όχι στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο», λέγοντας ότι πολλές αναφορές μέσων που ισχυρίζονται ότι κρατούνται ένα εκατομμύριο Ουιγούροι βασίστηκαν σε αμφισβητήσιμες πηγές πληροφοριών και δεν αντέχουν σε στενή εξέταση.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, όλοι οι εκπαιδευόμενοι που παρακολούθησαν τα μαθήματα στα μανταρίνια, το δίκαιο, τις επαγγελματικές δεξιότητες και την παραγοντοποίηση στο εκπαιδευτικό κέντρο είχαν αποφοιτήσει και αγκαλιάσουν μια νέα ζωή. Μερικοί εκπαιδευόμενοι έχουν εισέλθει σε τεχνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ανώτατα επαγγελματικά κολέγια για περαιτέρω μελέτη. Ορισμένοι βρήκαν θέσεις εργασίας σε τοπικές επιχειρήσεις. Μερικοί ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις και έδωσαν παραδείγματα για να απαλλαγούν από τη φτώχεια. Για παράδειγμα, ο Ablikim Dawut στην κομητεία Hotan της Νομαρχίας Hotan, βρήκε δουλειά σε μια ηλεκτρική εταιρεία λόγω των επαγγελματικών του δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο εκπαιδευτικό κέντρο και τώρα κερδίζει μηνιαίο μισθό περίπου US $ 800, το οποίο φθάνει στο επίπεδο του μεσαίου εισοδήματος στο Σινγιάνγκ. Ο Abaydulla Omur, απόφοιτος εκπαιδευόμενος στο Turpan City, άνοιξε μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου για να πουλήσει τοπικές σπεσιαλιτέ μέσω ζωντανής ροής με τη βοήθεια της τοπικής κυβέρνησης. Πουλάει σταφίδες και κόκκινες τζιτζιπές από τους πρόποδες των φλεγόμενων βουνών σε όλα τα μέρη της Κίνας, γεγονός που αύξησε σημαντικά το εισόδημά του για μια καλύτερη ζωή.

Πολιτική προκατάληψη ή αμερόληπτες εκθέσεις;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι ο Associated Press και άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ανάπτυξη και την επίτευξη του Xinjiang μετά τις 21αγ συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε αληθινά η AP ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Xinjiang, «Στο Xinjiang, 117.000 άνθρωποι έχουν πάει να εργάζονται σε άλλα μέρη της Κίνας από το 2014 μέσω προγραμμάτων που τους επέτρεψαν να αναπτύξουν δεξιότητες και να εγκαταλείψουν αγροκτήματα για εργοστασιακή εργασία με υψηλότερες αμοιβές». «Ο ρυθμός γεννήσεων στο Σινγιάνγκ διατηρεί υψηλότερα από 10 ανά 1.000 άτομα, διατηρώντας σταθερό περίπου στα 15,5 για τα προηγούμενα οκτώ χρόνια». «Η εστίαση της κυβέρνησης μετατοπίζεται περισσότερο στην αντιμετώπιση των ριζών του εξτρεμισμού». «Η περιοχή δεν είχε τρομοκρατική επίθεση για τέσσερα χρόνια». Η AP ανέφερε επίσης τον Elijan Anayat, έναν εθνικό Ουιγούρ, ο οποίος είπε ότι «οι αναφορές για αναγκαστική αποστείρωση για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού των Ουιγούρων ήταν καθαρή κατασκευή από αντι-κινεζικές δυνάμεις».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από το 1978 έως το 2019, ο πληθυσμός των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ αυξήθηκε από 5,55 εκατομμύρια σε σχεδόν 13 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού των Ουιγούρων τα τελευταία 8 χρόνια έφτασε το 25%, δηλαδή υψηλότερος από αυτόν του συνολικού πληθυσμού στο Σινγιάνγκ, που είναι 14%, και πολύ υψηλότερος από αυτόν του πληθυσμού των Χαν, που είναι 2%.

Ως Κινέζος Πρέσβης στην Κύπρο και αξιωματούχος που εργάστηκε στο Σιντζιάνγκ για 3 χρόνια, είμαι έτοιμος να μοιραστώ περισσότερα με τους Κύπριους αναγνώστες στο μέλλον και να προωθήσω την καλύτερη κατανόησή τους για ένα πραγματικό Σιντζιάνγκ και μια πραγματική Κίνα.

Source