Αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιανουαρίου

Δάνειο: pxfuel.com

Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit, όπως στις 31 Δεκεμβρίου 2020, εκατομμύρια Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία, πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα την 1η Ιανουαρίου 2021.

Λονδίνο – Οι Βρυξέλλες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις 24 Δεκεμβρίου, η οποία θα μειώσει τις ταραχές μεταξύ των δύο πλευρών του αγγλικού καναλιού.

Ωστόσο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει πλήρως ανεξάρτητο και δεν συνδέεται πλέον με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά θα αλλάξουν, επηρεάζοντας τους Έλληνες πολίτες.

κίνηση:

Πρώτα απ ‘όλα, η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνει.

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες, όπως όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δεν θα μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να συνταξιοδοτηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο και μόνο επειδή είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Εάν κάποιος θέλει να το κάνει αυτό, πρέπει να υποβάλει αίτηση για βίζα, ικανοποιώντας ορισμένα από τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε το Λονδίνο.

Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς προβλήματα, αλλά αν κάποιος σκοπεύει να μείνει περισσότερο από 90 ημέρες, πρέπει να υποβάλει αίτηση για βίζα.

Φοιτητές:

Έλληνες μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στη Βρετανία θα δουν σημαντικές αλλαγές.

Πρώτον, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν πολύ υψηλότερα τέλη, καθώς θα ταξινομηθούν ως “διεθνείς” φοιτητές και όχι ως “κατ ‘οίκον” φοιτητές, οι οποίοι δικαιούνται πολύ χαμηλότερα δίδακτρα.

Επιπλέον, δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα προγράμματα δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα, κάθε πολίτης της ΕΕ που σπουδάζει στη Βρετανία είχε το δικαίωμα να μελετά δημόσια δάνεια. Τώρα πρέπει να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την εκπαίδευσή τους.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον μέρος ενός πολύ δημοφιλούς προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών που ονομάζεται Erasmus. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές της ΕΕ δεν θα μπορούν να σπουδάσουν μέρος του Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίθετα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί φοιτητές δεν θα μπορούν να το κάνουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν θα ισχύουν για άλλους πολίτες της Ελλάδας – της Ευρώπης που προηγουμένως έχουν υποβάλει αίτηση για τη διευθέτηση ή τον διακανονισμό του Κανονιστικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ζουν στη Βρετανία περίπου 150.000 Ελληνοκύπριοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαθητές.

Όποιος είναι μόνιμος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου και έλαβε ένα από αυτά τα δύο προγράμματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με πριν.

επιχείρηση

Φυσικά, πολλές αλλαγές θα ισχύουν για όσους διαπραγματεύονται με τη Βρετανία όταν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα έχουν μια πρόσθετη αίτηση για να συμπληρώσουν τα έντυπα και τις τελωνειακές τους δηλώσεις για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με εταιρείες στο κανάλι.

Ορισμένες άλλες πιθανές ήσσονος σημασίας αλλαγές θα επηρεάσουν σχεδόν όλες τις πτυχές της οικονομικής και επαγγελματικής ζωής όσων εμπλέκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο Brexit που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση εδώ

Source