Αλλαγές Brexit για τους Ευρωπαίους

Μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, εκατομμύρια Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα την 1η Ιανουαρίου 2021.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίρει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit Michel Barnier για την επιτυχία της συμφωνίας Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λονδίνο – Οι Βρυξέλλες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις 24 Δεκεμβρίου, η οποία θα μειώσει τις ταραχές μεταξύ των δύο πλευρών του αγγλικού καναλιού.

Ωστόσο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει πλήρως ανεξάρτητο και δεν συνδέεται πλέον με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά θα αλλάξουν, επηρεάζοντας τους Έλληνες πολίτες.

Πρώτα απ ‘όλα, η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνει.

Οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, δεν μπορούσαν να ζήσουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να συνταξιοδοτηθούν στη Βρετανία μόνο και μόνο επειδή ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.

Εάν ένα άτομο το επιθυμεί, πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση, ικανοποιώντας συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Λονδίνο.

Οι τουρίστες θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς προβλήματα.

Εάν κάποιος σκοπεύει να παραμείνει για περισσότερες από 90 ημέρες, πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση.

Φοιτητές:

Οι Έλληνες φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν σημαντική αλλαγή.

Πρώτον, τώρα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα. Επιπλέον, δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα προγράμματα δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Κάθε πολίτης της ΕΕ που έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον επιλέξιμος για φοιτητικά δάνεια στην ΕΕ και θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή τους.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον μέρος ενός πολύ δημοφιλούς προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών που ονομάζεται Erasmus. Οι φοιτητές της ΕΕ δεν θα ξοδεύουν πλέον μέρος των σπουδών τους σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίθετα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί φοιτητές δεν θα το κάνουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα ισχύουν για άλλους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης που προηγουμένως έχουν υποβάλει αίτηση για διακανονισμό ή διακανονισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του συστήματος EUSS.

Υπάρχουν περίπου 150.000 Ελληνοκύπριοι που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαθητές.

Εταιρείες:

Φυσικά, πολλές από τις αλλαγές θα επηρεάσουν επίσης εκείνες που διαπραγματεύονται με τη Βρετανία όταν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση.

Μια άλλη πρόκληση για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι να συμπληρώσουν τις προσαρμοσμένες φορολογικές δηλώσεις τους για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο Brexit που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση εδώ.

* Διαβάστε περισσότερα: Brexit. Στην Ελλάδα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου members τα μέλη της οικογένειας θα λάβουν μόνιμες άδειες διαμονής

Ετικέτες:
Brexit, Βρυξέλλες, Υπουργείο Πολιτικής Άμυνας, Erasmus, ταξιδιωτική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Ελλάδα Ειδήσεις, ελληνικές ειδήσεις, ελληνικές ειδήσεις σήμερα, Λονδίνο, οι τουρίστες, οι Η.Β., πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, Ταξιδιωτική συμφωνία

Source