Αλληλεγγύη στο Von der Leyen, προτάσεις στον Michel … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του Συμβουλίου της Ευρώπης που απευθύνθηκαν στους Προέδρους της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Διάσκεψης του KYPE των Προέδρων του CoE, ιδίως σχετικά με τη συζήτηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECC) Charles Michel, αναφέρεται ότι “ο Πρόεδρος της EUCO τόνισε ότι εκφράζει τη λύπη του “Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής βρισκόταν στην Άγκυρα, ζητά συγγνώμη από οποιαδήποτε γυναίκα που αισθάνθηκε προσβεβλημένη.”

Στο μέλλον, πρόσθεσε, “θα αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, καθώς όλες οι ρυθμίσεις θα επανεξεταστούν από την υπηρεσία πρωτοκόλλου του πολύ νωρίτερα, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.” Τόνισε ότι η Ένωση Θεσμικών οργάνων της ΕΕ μπορεί να έχει εκφράσει τη λύπη της για το ότι υπέφερε από αυτήν την εικόνα. “

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτήν την αποστολή.

Περιέγραψε τα συνολικά του επιτεύγματα ως Πρόεδρος της EUCO (Brexit, Συμφωνία για το Κλίμα, Ανασυγκρότηση κ.λπ.) και στη συνέχεια τόνισε το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο (τελωνειακή ένωση, μετανάστευση, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κλιματική αλλαγή, Λιβύη, Ελλάδα, θαλάσσιες διαφορές) , κράτος δικαίου), Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ελευθερία του τύπου κ.λπ.).

Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον τρόπο συνεργασίας με χώρες που δεν έχουν τις ίδιες αξίες. Κάθε θεσμικό όργανο πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του, պետք Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ομαδικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι τα άρθρα 15 և 17 της Συνθήκης ΕΕ ορίζουν σαφώς ότι το Συμβούλιο ը η Επιτροπή θα είναι ισότιμα ​​όσον αφορά την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ, ότι δεν υπάρχει ιεραρχία, αλλά ότι κάθε Πρόεδρος θα έχει διαφορετικές πτυχές να καλύψω.

Όσον αφορά το φύλο, επέκρινε έντονα την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στον Πρόεδρο Ερντογάν. Και παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε ότι η τουρκική νομοθεσία θα εξακολουθούσε να καλύπτει όλες τις πτυχές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της επιτροπής αντιτάχθηκε στην έλλειψη υποστήριξης για την ψυχολογική βία.

Αμφισβήτησε έντονα το κράτος δικαίου στην Τουρκία, λέγοντας ότι το επόμενο EUCO θα πρέπει να αναζητήσει ισχυρά μηνύματα από την Τουρκία.

Τόνισε ότι στο μέλλον η Τελετουργική Υπηρεσία της Επιτροπής θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Τελετουργική Υπηρεσία του Συμβουλίου για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση.

Σημείωσε ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Ρωσία θα ήταν λανθασμένη, δεν το αποδέχεται. Ως Ευρωπαία γυναίκα, είπε ότι αισθάνθηκε μοναξιά κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά της συμφέροντα από κοινού. Η κα von der Leyen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εφαρμόσουν μια ατζέντα για την ισότητα στις διάφορες υπηρεσίες τους, να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική ευρωπαϊκή ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του EPC Manfred Weber εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους δύο προέδρους, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η αποστολή ήταν διπλωματική καταστροφή. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Μόσχα, είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΕΕ άφησε μια κακή εντύπωση στην ξένη αποστολή. Η ισορροπία των φύλων θα είναι σημαντική, οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου πρέπει να συνεργάζονται.

Αναγνώρισε ότι η ΕΕ έχει έναν μακρύ κατάλογο θεμάτων με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των συμφερόντων της Κύπρου, της Ελλάδας, του κράτους δικαίου, της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, των μειονοτήτων και της απειλής εκβιασμού στη μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ομάδας S&D Iratche Garcia Perez είδε την «προφανή διπλωματική αποτυχία» του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια της αποστολής και ανυπομονούσε να συζητήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ως μέρος της έκθεσης AFET για τη σύνοδο ολομέλειας του Μαΐου. Αποδέχθηκε τη συγγνώμη του κ. Michel και ζήτησε να μιλήσει στην ολομέλεια. Η ατζέντα της ΕΕ για την ισότητα των φύλων πρέπει να παραμείνει στην κορυφή, πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω, είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο.

Συμφώνησε πλήρως ότι το περιστατικό επηρέασε τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα και αντιμετώπισε τον κίνδυνο να το διαταράξει. Η επανάληψη μιας τέτοιας κατάστασης θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό για την ΕΕ να δείξει ενότητα.

Η φιλελεύθερη πλευρά (ανανεωμένη) θεώρησε δυνατή την εξωτερική εικόνα της ΕΕ, αλλά είπε ότι πρέπει επίσης να συζητηθεί το περιεχόμενο που θα συζητηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Ρωσία ως παράδειγμα παραπλανητικής εκπροσώπησης από την ΕΕ. Είπε ότι το άρθρο 15 της Συνθήκης ΕΕ ορίζει την ιεραρχία της εξωτερικής εκπροσώπησης της ΕΕ. Πρότεινε ότι η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης βελτιστοποιεί την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ. Ο ρόλος του προέδρου της COYA ήταν να εκπροσωπεί την ΕΕ, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ο πρόεδρος της επιτροπής. Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ζήτησε περαιτέρω προοπτικές παρέμβασης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, σημειώνοντας την ανάγκη συζήτησης για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ.

Η GUE θεώρησε ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε σκόπιμα ως τέτοια για να προκαλέσει αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, όπως στη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΚ / Τουρκίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας παρά στη γεωπολιτική ατζέντα της προκειμένου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη μόχλευση της. Στην επόμενη EUCO τον Ιούνιο, η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, τουλάχιστον να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, ο Πράσινος Ηγέτης δήλωσε ότι πίστευε ότι η ΕΕ ταπεινώθηκε στη Ρωσία και τώρα στην Τουρκία. Η Τουρκία υπήρξε δυνητικός εμπορικός εταίρος στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου και η ΕΕ πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πιο θετική σχέση. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει μεγάλη επιρροή στην Τουρκία. Το κράτος δικαίου ելը ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει επίσης να είναι θεμελιώδης և στο επίκεντρο της συζήτησης. Εξέφρασε τη συμπάθειά του στον Πρόεδρο της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας εντός και εκτός της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο ως ομαδικός παίκτης και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται το ένα το άλλο. ,

Source