Αναβοσβήνει με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα

Φωτογραφία AP / Carolyn Kaster, Αρχείο:

Το θέμα της Μεσογείου θα περιληφθεί στη λίστα της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken με ευρωπαίους εταίρους τη Δευτέρα, καθώς θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα προσχωρήσει στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα για περίπου δύο ώρες. Μετά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις και των δύο πλευρών, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής ΕΕ-ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Τότε θα μιλήσουν οι 27 υπουργοί, καθένας από αυτούς θα θέσει τα θέματα που είναι σημαντικά για αυτόν. Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, είναι πεπεισμένος ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου և Τουρκίας, το οποίο οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν στο σύστημα ΕΕ-ΗΠΑ στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τη γενική ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο διπλωμάτης είπε ότι «όλα είναι πιο ήρεμα, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Εξωτερικών», τονίζοντας ότι «τώρα λειτουργεί η διπλωματία εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάπτυξη

Ωστόσο, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επέκταση της λεγόμενης λίστας «κυπριακών κυρώσεων», η οποία αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για παράνομη γεώτρηση στην ΚΑΚ της Κύπρου, «δεν είχε κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στη Ρωσία τη Δευτέρα εξετάζοντας τα επακόλουθα της επίσκεψης του Μπόρελ στη Μόσχα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων παραμένει ανοιχτή, ιδίως στο πλαίσιο νέων ευκαιριών για κυρώσεις της ΕΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΕ, οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμπεράσματα, τονίζοντας ότι “το ρωσικό καθεστώς κινείται προς τον αυταρχισμό”, σημειώνοντας τη διαθεσιμότητα νομοθετικών τάσεων, εκ των οποίων η υπόθεση του Ναβάλν είναι απλώς το αποκορύφωμα.

Ειδικά για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες arrest Για να συλλάβουν τον Ναβάλι, οι υπουργοί θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε ιδιώτες. Σημείωσε ότι υπάρχουν προτάσεις από τα κράτη μέλη για το θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο σκοπός των κυρώσεων είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά των κρατών που θα υποφέρουν.

“Η Ρωσία αποχωρεί από την ΕΕ επειδή φοβάται τις ευρωπαϊκές αξίες που υποστηρίζουν τα κράτη μέλη”, είπε. “Οι Ρώσοι απέρριψαν κάθε πρόσκληση για διάλογο. «Μας φοβούνται εξαιτίας της υπόθεσης του Ναβάλνι και αντιδρούν επιθετικά», είπε.

Για την υπόλοιπη ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί θα μελετήσουν την κατάσταση στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, για το οποίο οι υπουργοί θα δώσουν συμπεράσματα.

Αυτό θα ακολουθήσει έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαάβιστο σχετικά με την επίσκεψή του στο Σουδάν και την Αιθιοπία, καθώς και ένα σημείο πληροφόρησης για το Σαχέλ, τη Νότια Γειτονιά και τη Λευκορωσία.

Η συζήτηση για τη Ρωσία θα ακολουθηθεί από συζήτηση για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ – τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ, ένα θέμα που επίσης θα απασχολεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Παρασκευή, με βάση τις υπηρεσίες που ετοίμασε η κρατική ασφάλεια και Υπηρεσίες πληροφοριών. Ειδικά για το Χονγκ Κονγκ, οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης πιθανές επιλογές αντίδρασης στην ΕΕ.

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών Blinken.

,Source