Αναθεώρηση ANT1. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι επαναπατρίστηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων τον Μάρτιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Όταν η Κύπρος προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών όπου η επιδημία εξαπλώθηκε τον Μάρτιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της για λόγους δημόσιας υγείας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

Χιλιάδες Κύπριοι ταξιδιώτες και μαθητές έχουν απαγορευτεί να πετούν σε όλο τον κόσμο από τις 21 Μαρτίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε αμέσως το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και εφάρμοσε πρόγραμμα επαναπατρισμού σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταφορών, Υγείας και Δικαιοσύνης.

Η πρώτη πτήση με επιστροφή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 21 Μαρτίου στις 3 π.μ. Συνολικά 432 άτομα έφτασαν στο Λονδίνο από το Λονδίνο την ίδια ημέρα, μεταφέροντας συνολικά 432 άτομα.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε ότι “η πρώτη πτήση επαναπατρισμού Κυπρίων που ήταν στο εξωτερικό, έλαβε πιστοποιητικά, ήταν σε χώρες, δεν μπόρεσε να βρει μια απευθείας πτήση για να επιστρέψει στην Κύπρο έχει τελειώσει.”

Τις επόμενες εβδομάδες, το πρόγραμμα επαναπατρισμού έγινε πιο ενεργό. Το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα του Connect2cy, καλώντας τους Κύπριους στο εξωτερικό να εγγραφούν έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκονται.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα για όλους τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επαναπατρίσουν».

Σε διάστημα άνω των τριών μηνών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 126 πτήσεις, 63 από τις οποίες εδρεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολικά 11.233 επιβάτες. Η τελευταία πτήση με επιστροφή πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου.

Προτιμήθηκε στους Κύπριους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου που είχαν προηγουμένως ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας ή αναψυχής, οι οποίοι είχαν απελαθεί στο εξωτερικό. Ακολούθησαν μαθητές և κυρίως εκείνοι που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες, προσωρινοί εργαζόμενοι στο εξωτερικό և και, τέλος, άτομα για οικογενειακή επανένωση.

“Όπου δεν υπήρχε άμεση πτώση, ψάξαμε και βρήκαμε τα αεροδρόμια που λειτουργούσαν ακόμη”, δήλωσε ο Cornelius Corneliu, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών. Τους πήγαμε εκεί και τους μεταφέραμε στην Κύπρο, κυρίως μέσω της Φρανκφούρτης, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, του Κατάρ και της Ντόχα. ”

Συνολικά, οι πολίτες έχουν επαναπατριστεί από περισσότερες από εκατό χώρες.

Υπήρξαν απευθείας πτήσεις προς Κύπρο από Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ και Νότια Αφρική.

Πολίτες από αεροδρόμια σε 25 διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν και επαναπατρίστηκαν. Αυτές περιλαμβάνουν την Κίνα, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μαρόκο, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Γουατεμάλα και τη Νέα Ζηλανδία.

Χιλιάδες κρεβάτια παρασχέθηκαν στις δωρεάν κυπριακές ξενοδοχειακές μονάδες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας για να καλυφθεί η 14χρονη καραντίνα που απαιτείται για να φιλοξενήσει όλους εκείνους που επιστρέφουν στην Κύπρο.

Source