Ανακαλύφθηκαν 12 νέα ζωντανά είδη

Ζώα φύκια, μαλάκια και κοράλλια δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα λόγω ανεπαρκών μελετών πυθμένα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα είδη που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ενδέχεται να απειλούνται ήδη από την κλιματική αλλαγή.

Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τον ωκεανό αυξάνει τη στάθμη του οξέος στο νερό και προκαλεί τη φθορά των κοραλλιών ειδικότερα.

Οι επιστήμονες πρέπει να προστατεύσουν αυτά τα ειδικά είδη και ενδιαιτήματα. “δεν είναι αργά” τονίζει.

Βασικά ευρήματα από νέες ανακαλύψεις στον Ατλαντικό:

Γνωρίζοντας τα βάθη

Καθηγητής Τζορτζ Γουλφ, “Οι χάρτες της σεληνιακής και της Αριανής επιφάνειας είναι ακόμα καλύτεροι από τους χάρτες μας με βαθύ ωκεανό. Όπου κι αν πάτε στις βαθιές θάλασσες, θα βρείτε κάτι νέο. Μπορείτε να βρείτε όχι μόνο νέα είδη, αλλά και νέα οικοσυστήματα.” κάνει το σχόλιο.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε του προγράμματος Atlas Ο Murray Roberts είπε στο BBC ότι πέντε χρόνια έρευνας αποκάλυψαν επίσης ορισμένες ειδικές περιοχές στον ωκεανό.

Καθηγητής Ο Ρόμπερτς δηλώνει:

Βρήκαμε πόλεις βαθέων υδάτων από σφουγγάρια και κοράλλια ωκεανού. Αυτές οι περιοχές υποστηρίζουν τη ζωή στον ωκεανό. Τα ψάρια γεννούν αυγά σε αυτές τις περιοχές. Εάν αυτές οι πόλεις καταστραφούν από ανθρώπινα χέρια, αυτά τα ψάρια δεν μπορούν να βρουν μέρος για αναπαραγωγή και αυτά τα οικοσυστήματα θα σταματήσουν να λειτουργούν για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με την κατανόηση της σημασίας των τροπικών δασών για τη βιοποικιλότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις βαθιές θάλασσες. Υπάρχει σχέση μεταξύ όλων αυτών των περιοχών που πρέπει να προστατευτούν.

Επιβραδυνόμενα ωκεάνια ρεύματα

Ερευνητές από 13 χώρες γύρω από τον Ατλαντικό Ωκεανό συμμετείχαν στο έργο. Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει πώς έχει αλλάξει το ωκεάνιο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τι προκαλεί τις προσπάθειες των ανθρώπων να επωφεληθούν από τις βαθιές θάλασσες.

Μελέτες για τα ωκεάνια ρεύματα αποκάλυψαν ότι τα ρεύματα μειώνονται σοβαρά στον Βόρειο Ατλαντικό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Καθ. Roberts, “Αυτό έχει πολυδιάστατες συνέπειες. Αλλά βασικά οι δεσμοί μεταξύ των οικοσυστημάτων εξασθενούν. Τα ρεύματα είναι σαν αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν διαφορετικά ενδιαιτήματα στον απέραντο ωκεανό.” λέει.

Δουλεύοντας στον τομέα των οικονομικών φυσικών πόρων από το Πανεπιστήμιο Tromso, καθηγητής Κλερ Άρμστρονγκ “Χάρη σε αυτήν την έρευνα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι θέτουμε σε κίνδυνο” λέει και προσθέτει:

“Τα βάθη του ωκεανού είναι εκτός θέασης. Δεν βλέπουμε τι κάνουμε στο περιβάλλον, ποιες θα είναι οι συνέπειες.”

.Source