Ανακαλύψτε τις γεύσεις της Κύπρου – Νέα

Το Χαλλούμι είναι συνώνυμο με την Κύπρο. Η καταγωγή του μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία ιστορία. Το χαλούμι (φρέσκο ​​και ώριμο) είναι ένα τυρί που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα ή από ένα μείγμα των δύο, με ή χωρίς αγελαδινό γάλα. Είναι λευκό, ελαστικό και σχετικά μαλακό τυρί που σκληραίνει καθώς ωριμάζει. Το τυρί συνήθως διπλώνεται πάνω του και παρουσιάζεται σε ημικυκλικά ή ορθογώνια σχήματα. Προστίθενται φύλλα φρέσκιας ή αποξηραμένης μέντας. Η αξία και οι ποσότητες χαλούμι που αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο αυξάνονται ετησίως και προς το παρόν εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Γαστρονομία: Η ιδιαιτερότητα του Χαλλούμι να μην λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες το επιτρέπει να καταναλώνεται τόσο ως έχει, όσο και τηγανητό και ψητό. Επιπλέον, το Χαλλούμι καταναλώνεται σε σούπες, συμπληρώνει καρπούζι ή τρίβεται σε ζυμαρικά. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε διάφορα ψημένα προϊόντα (π.χ. πίτες).

Πιστοποίηση: Το Halloumi είναι καταχωρισμένο με δύο εμπορικά σήματα πιστοποίησης στην Κύπρο μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Halloumi είναι επίσης καταχωρημένο ως συλλογικό σήμα της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο τα εμπορικά σήματα πιστοποίησης όσο και το συλλογικό σήμα της ΕΕ χρησιμοποιούνται μόνο σε σχέση με το τυρί που κατασκευάζεται στην Κύπρο σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ορισμένων κανονισμών. Η Κύπρος διατηρεί επίσης το εμπορικό σήμα σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιορδανίας.

Κόκκινη πατάτα εδάφους της Κύπρου
Οι πατάτες κόκκινου εδάφους της Κύπρου είναι διάσημες για την εξαιρετική γεύση και τη στιβαρή υφή τους. Διακρίνονται εύκολα από το κοκκινωπό δέρμα τους, που λαμβάνεται από το εύφορο κόκκινο έδαφος των Κοκκινοχωρίων (κόκκινα χωριά) στην ανατολική περιοχή της Κύπρου, όπου καλλιεργούνται. Καλλιεργούνται επίσης στην περιοχή δυτικά της Λευκωσίας (Ακάκι, Περιστερώνα και Αστρομερίτης). Οι πατάτες της Κύπρου μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, όπως ψητά σε φούρνο, βραστά, τηγανητά, γεμιστά και πουρέ. Χρησιμοποιούνται επίσης ως συστατικό σε πολλά άλλα πιάτα.

Φρούτα και λαχανικά
Η Κύπρος έχει δικαιολογημένα αποκτήσει φήμη στις διεθνείς αγορές ως “Ο Κήπος της Μεσογείου”. Η Κύπρος συλλέγει μια πλήρη γκάμα εσπεριδοειδών και φρούτων όπως πεπόνια και σύκα, καθώς και υποτροπικά είδη όπως αβοκάντο. Απίστευτες ποικιλίες λαχανικών ευδοκιμούν στην Κύπρο και επίσης προτιμούνται με μεγάλη εποχιακή διαθεσιμότητα. Οι περισσότερες είναι διαθέσιμες σε διάφορες ποικιλίες και περιλαμβάνουν αγκινάρες, μελιτζάνες, πράσινα φασόλια, γλυκές πιπεριές, τσίλι, κολοκυθάκια και πατάτες.

Χυμοί φρούτων
Φρεσκοκομμένα μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ροδάκινα, σταφύλια και γκρέιπφρουτ μπαίνουν στους κυπριακούς χυμούς φρούτων, smoothies και συμπυκνώματα που διατίθενται στην εξαγωγική αγορά. Τα ποτά χυμού χωρίς πρόσθετα πωλούνται σε διάφορα μεγέθη σε χαρτοκιβώτια Tetra-Pak με ελκυστικό σχεδιασμό.

Επιτραπέζια ελιά Κύπρου
Η επιτραπέζια ελιά της Κύπρου παράγεται από την επεξεργασία της κυπριακής τοπικής ποικιλίας που καλλιεργείται σε όλο το νησί. Σερβίρεται ως μέρος του πρωινού, ως συνοδευτικό, ως συστατικό σε σαλάτες, ορεκτικά και ντιπ. Χρησιμοποιείται επίσης σε ζαχαροπλαστική και ζαχαροπλαστική.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κύπρου
Το Κυπριακό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό παρθένο έλαιο που παράγεται από την επεξεργασία της κυπριακής τοπικής ποικιλίας. Χρησιμοποιείται σε ορεκτικά, σαλάτες, ως επάλειψη σε ψωμί, για τηγάνισμα και επίσης για μαρινάρισμα κρέατος. Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα τρόφιμα και γλυκά.

Μέλι χαρουπιού
Το μέλι χαρουπιού παράγεται από χαρουπιές (“Μαύρος χρυσός της Κύπρου”). Είναι ιξώδες με βαθύ κόκκινο χρώμα. Το μέλι χαρουπιού χρησιμοποιείται για την παραγωγή σουσάμι και άλλα παραδοσιακά φαγητά, καθώς και πουρέ αλεσμένου σουσαμιού με μέλι χαρουπιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επάλειψη σε ψωμί ή αναμειγνύεται με ελαιόλαδο και τρώγεται με ζεστό ψωμί.


Source