Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του οικογενειακού σκέλους UMK-NEU “Προστατεύουμε τα παιδιά μας από τον εικονικό εχθρό” – BRTK

Τα αποτελέσματα των πρακτικών οικογενειακής εκπαίδευσης που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, το οποίο αποτελεί το πρώτο σκέλος του επιστημονικού προγράμματος που αναπτύχθηκε με το σύνθημα «Προστατεύουμε τα παιδιά μας από τον εικονικό εχθρό» σε συνεργασία με το Κέντρο Δια βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Near East (YABEM) στο πλαίσιο των Μελετών Πρόληψης και Εκπαίδευσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών του πρωθυπουργού. Πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Πανεπιστημιακή Σχολή Επικοινωνίας Orange Hall.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών του Πρωθυπουργού Χασάν Καραόκκου, Αντιπρύτανης του Ανατολικού Πανεπιστημίου Αναπλ. Δρ. Murat Tüzünkan, Διευθυντής της YABEM Assoc. Δρ. Ο ğiğdem Hürsen, ο δήμαρχος Beyarmudu İlker Edip, ο επόπτης του τμήματος κοινωνικών υποθέσεων του δήμου Girne Misli Kadıoğlu και το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Gönyeli Şahin Karasalih ήταν παρών για λογαριασμό των δήμων που υποστηρίζουν το έργο.

Κοντά στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο Αντιπρύτανης Αναπλ. Δρ. Στην ομιλία του, ο Murat Tüzünkan είπε ότι «Προστατεύουμε τα παιδιά μας από το Εικονικό Εχθρικό Έργο» έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία λόγω της πανδημίας και της εισαγωγής τεχνολογίας και εικονικής εκπαίδευσης σε σπίτια όπως ποτέ άλλοτε.

Ο Tüzünkan δήλωσε ότι τα παιδιά και οι νέοι άρχισαν να ασχολούνται όλο και περισσότερο με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτήν τη διαδικασία, και επεσήμανε ότι αυτό έχει αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις.

Επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρείται ότι ένα σημαντικό μέρος των παιδιών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, το οποίο θα θεωρείται ως σημείο εθισμού από ειδικούς. Δρ. Ο Murat Tüzünkan δήλωσε ότι υπάρχει γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

«Περισσότερες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών μας από τον εικονικό εχθρό», δήλωσε ο Tüzünkan.

YABEM Διευθυντής Αναπληρωτής DR. Ο Çiğdem Hürsen έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που αποκτήθηκαν για την οικογενειακή εκπαίδευση, το οποίο είναι το πρώτο βήμα του έργου.

“Με αυτή τη μελέτη, όλες οι μητέρες και οι πατέρες που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα αποκάλυψαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ενεργά και όταν εξετάζεται η συχνότητα των παιδιών τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, οι περισσότεροι περνούν 3 ώρες ή περισσότερο την ημέρα στο Διαδίκτυο.” Εξήγησε ότι παρόλο που ο χρόνος χρήσης του Διαδικτύου είναι περίπου 5 ώρες κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα που προκύπτουν δείχνουν ότι αυτό είναι πολύ περισσότερο στη Βόρεια Κύπρο.

Ο Gürsen είπε, «Η υψηλή συχνότητα χρήσης υπολογιστών / Διαδικτύου παιδιών εκτός των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, όπως η εργασία στο σπίτι και η μελέτη, θεωρείται ως σημαντική απειλή όσον αφορά τον εθισμό στο Διαδίκτυο. “Τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών επηρεάζονται αρνητικά, οι οικογενειακές τους σχέσεις εξασθενούν, η κοινωνική ανάπτυξή τους επηρεάζεται αρνητικά και προκαλούν προβλήματα υγείας όπως πόνους στα μάτια, την πλάτη και τους μυς.”

Ένα σημαντικό μέρος των γονέων δήλωσε ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν χρόνο στο Διαδίκτυο αντί να περνούν χρόνο μαζί τους, παραβλέποντας τις ευθύνες τους να περνούν χρόνο στο Διαδίκτυο, μια σημαντική ομάδα συχνά παίζουν παιχνίδια στο Διαδίκτυο και ορισμένα από τα παιδιά τους έχουν μια φιλονικία στάση όταν οι γονείς τους μπαίνουν στο Διαδίκτυο. εφιστώντας την προσοχή στον Assoc. Ο Çiğdem Hürsen δήλωσε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην αρχή του έργου, το δεύτερο και μεγαλύτερο σκέλος του έργου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Κοινών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού για εκπαιδευτικούς, μαθητές και οικογένειες και ότι ένα επιστημονικό έργο που θα προετοιμαστεί για αυτό το θέμα θα κοινοποιηθεί στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Πρωθυπουργίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Χασάν Καραότσου είπε ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από την οικογενειακή εκπαίδευση, η οποία είναι η προκαταρκτική μελέτη του «Προστατεύουμε τα Παιδιά μας από το Εικονικό Εχθρικό Έργο», ρίχνει φως στους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου.

Ο Karaokçu επεσήμανε ότι εγώ, ως επιτροπή, εκτελώ όλο το έργο τους σε επιστημονική βάση και σε ένα πλαίσιο που θα αποφέρει συγκεκριμένα κοινωνικά οφέλη, και τόνισε ότι είναι προσεκτικοί για την εκτέλεση της εργασίας τους σε αυτόν τον τομέα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, τα οποία είναι επιστημονικά κέντρα, καθώς και σχετικές μονάδες του κράτους και των τοπικών διοικήσεων.

Ο Karaokçu εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πρόληψης προκειμένου να καθορίσουν επιστημονικά τη γενική κατάσταση της χώρας όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου και να προετοιμάσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης που θα καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία με το «Εμείς Προστατεύουμε τα Παιδιά μας από το Εικονικό Εχθρικό Έργο» και ευχαρίστησε όλα τα ιδρύματα που συνέβαλαν στο έργο.

Ο δήμαρχος του Beyarmudu İlker Edip είπε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις είναι τα πλησιέστερα ιδρύματα στα οποία εφαρμόζονται οι πολίτες, επομένως είναι περήφανοι που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο έργο που θα αποφέρει μεγάλο όφελος στα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία γενικότερα.

Επισημαίνοντας ότι γνωρίζουν την αύξηση του εθισμού στο Διαδίκτυο και τους κινδύνους που προκαλούνται από την πανδημία, ο İlker Edip είπε, «Νομίζω ότι το έργο της προστασίας των παιδιών μας από τον εικονικό εχθρό είναι ένα πολύ ευεργετικό έργο για την κοινωνία μας. Ως δήμος Beyarmudu, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε έργα που ωφελούν την κοινωνία από τώρα και στο εξής ».

MİSLİ KADIOĞLU

Ο Διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Girne Misli Kadıoğlu δήλωσε ότι αποδίδει πάντα μεγάλη σημασία στη συνεργασία σε θέματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ελεύθερων, υγιών και συνειδητών ατόμων ως δήμος και είπε ότι είναι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Προστατεύουμε τα παιδιά μας από το Εικονικό Εχθρό».

Επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, ο Kadıoğlu τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε όλα τα τμήματα της κοινωνίας με τέτοια έργα προκειμένου να συμβαδίσουν με αυτό.

ŞAHİN KARASALİH

Ο Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Gönyeli Şahin Karasalih είπε ότι είναι ευτυχείς να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο και ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν οικογένειες που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση μέσω του WEB TV του Δήμου Gönyeli.

Σημειώνοντας ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα όσον αφορά τις κοινωνικές, ψυχολογικές και επικοινωνιακές σχέσεις, ο Karasalih εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το έργο θα συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών από αυτή την άποψη.

Source