ΑΝΑΛΥΣΗ. Μισή μισή ανάσα. Τι αναμένεται (δεν θα συμβεί)

Μια περίοδος προβληματισμού σε λίγες εβδομάδες – μια νέα σύνοδο για το Κυπριακό, την οποία πρόκειται να προτείνει ο ΟΗΕ. Δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι γεφυρωμένες

Το άτυπο πεντάγωνο μετατρέπεται σε ένα καθορισμένο φιάσκο μέρα με τη μέρα. Ο ΟΗΕ παραδίδει ουσιαστικά τα όπλα του, περιορίζεται στον τύπο επικοινωνίας αναζήτησης, που δίνει την εντύπωση ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί ζωντανή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρεί πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η οποία απαιτείται.

Για να γίνει αυτό, μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει να κάνει πίσω. Κάτι που ούτε η ελληνοκυπριακή ούτε η τουρκική πλευρά είναι έτοιμα να κάνουν. Δεν υπάρχει μεσαίο έδαφος, έτσι τα χέρια του ΟΗΕ είναι “δεμένα”.

Η άτυπη συνάντηση θα επιτρέψει στα πέντε μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προσεγγίσεις τους στο τραπέζι διαλόγου. Μόλις γίνει η διευκρίνιση, θα υπάρξει συζήτηση για το τι είναι αποδεκτό, τι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα μέρη: τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «μάχη» των κόκκινων γραμμών φαίνεται να είναι αδύνατο να τελειώσει κάπου, οπότε ο Γενικός Γραμματέας σκοπεύει να κλείσει τη συνάντηση, αφενός για να δώσει χρόνο για επεξεργασία, λεπτομερή εγγραφή και, αφετέρου, για προβληματισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τη Νέα Υόρκη, αυτή η φάση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με το ισχύον σενάριο, μια νέα συνεδρία για τη μελέτη δεδομένων προγραμματίζεται αμέσως μετά.

Ο ΟΗΕ εργάζεται πάνω σε αυτό το ψήφισμα τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή αυτό που άκουσε η Jane Ein Hall Luth (շատ δεν διαφέρει πολύ από αυτό που λέγεται στην κοινωνία) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για πρόοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιστροφή είναι εντελώς απίθανη, αλλά τώρα θεωρείται εξαιρετικά μακρινή.

Όλα θα κριθούν στο δείπνο

Ο Antonio Guterres θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο από το αδιέξοδο στο Κυπριακό, πρώτα απ ‘όλα σε ιδιωτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών την Μεγάλη Τετάρτη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου μέρους, ο Γενικός Γραμματέας σκοπεύει στη συνέχεια να συγκαλέσει πολυμερείς συναντήσεις.

Οι επαναλαμβανόμενες επαφές θα τελειώσουν την ίδια νύχτα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δείπνου στις χριστιανικές εκκλησίες, ο Antonio Guterres θα αποκαλύψει τα συμπεράσματα και τις προθέσεις του στο δείπνο της Γενεύης. Αυτά που θα ανακοινώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εργασίας πέντε όψεων.

Source