Αναμένεται δεύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία λόγω του Covid-19

πανό99

Στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα ιών corona έχουν αυξηθεί ξανά, η κυβέρνηση άκουσε εκκλήσεις για δράση. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχάιντ Σούγκα δήλωσε σε δήλωσή του σήμερα ότι σκέφτονται να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) στο Τόκιο και τις 3 γύρω χώρες. Αναφέρθηκε ότι η πρακτική, η οποία αναμένεται να ισχύει στα γειτονικά κράτη της γιγαντιαίας μητρόπολης, Kanagawa, Saitama και Chiba, εκτός από το Τόκιο, θα παρέχει στους περιφερειακούς κυβερνήτες ευρύτερες εξουσίες για την καταπολέμηση της επιδημίας, ωστόσο, πληροφορήθηκε ότι οι ποινικές κυρώσεις δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη για όσους δεν συμμορφώνονται με τις εκκλήσεις και τα μέτρα. Ενώ η Suga ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει νομικό κανονισμό αυτό το μήνα για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ισχυρίστηκε στο ιαπωνικό κοινό ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ για 1 μήνα από το επόμενο Σάββατο.

πανό134

Ενώ οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Suga ότι μια πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να εφαρμοστεί με περιορισμένο και πλαισιωμένο τρόπο, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η απόφαση θα επικεντρωθεί στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ. Αναφέρθηκε ότι τα σχολεία δεν αναμενόταν να κλείσουν.

Οι κυβερνήτες είχαν καλέσει

Οι περιπτώσεις του Covid-19, που κορυφώθηκαν στην Ιαπωνία, κινητοποίησαν τις τοπικές κυβερνήσεις του Τόκιο, το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, και τις γειτονικές πολιτείες Chiba, Kanagawa και Saitama, και οι περιφερειακοί κυβερνήτες κάλεσαν την κεντρική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Ο Yasutoshi Nishimura, υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση του ιού της κορώνας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το αίτημα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πέρυσι

Στην Ιαπωνία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και έξι άλλες έξι πολιτείες στις 7 Απριλίου πέρυσι, μετά την αύξηση των περιπτώσεων Covid-19, το πεδίο της απόφασης επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση πρακτικής έκτακτης ανάγκης στη χώρα έληξε στις 25 Μαΐου. Στην Ιαπωνία, περισσότεροι από 248 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί με ιό κορώνας και 3.000 666 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Source