Αναμένεται δύσκολη συνάντηση στην Άγκυρα

Αναμένεται δύσκολη συνάντηση στην Άγκυρα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην είσοδο του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη. [AP]

Με τις χαμηλές προσδοκίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς κατευθύνεται στην Άγκυρα την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από μονοήμερη αναβολή λόγω της υπουργικής τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ την Τετάρτη σχετικά με τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν όλα τα διμερή θέματα, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ωστόσο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να την υπονομεύσει, καθώς μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο η τουρκική Προεδρία κυκλοφόρησε ένα βίντεο που ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη στους τρομοκράτες.

Σε απάντηση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να μην πάρει το δόλωμα και περιορίστηκε στο να απορρίψει αυτό που είπε ήταν παραπλανητικές κατηγορίες.

Αυτό που θεωρείται ως το γενικό εμπόδιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία τονίστηκε την Τετάρτη από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλούσε και πάλι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στις περιοχές του μνημονίου θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που παραβιάζουν και προκαλούν ελληνικά κυριαρχία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Dendias και Cavusoglu μπορούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την επιβεβαίωση του υπάρχοντος χάσματος.

Ωστόσο, ένα ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά θα είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες, δεδομένου ότι η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει την κοινή δήλωση του 2016.

Η πιθανότητα συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αντικείμενο πιθανής συζήτησης, αν και είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, το Κυπριακό θα αποτελέσει επίσης το φόντο της συνάντησής τους, καθώς θα αποτελέσει το αντικείμενο της πενταμερούς συνάντησης στο τέλος αυτού του μήνα.

Λέγοντας, ο Κάβουσογλου σχεδιάζει να κατευθυνθεί προς την κατεχόμενη τουρκική βόρεια Κύπρο αργότερα την Πέμπτη, ενώ ο Ντέντιας θα πετάξει επίσης στη Λευκωσία, για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ωστόσο, η Αθήνα θέλει να επισημάνει στην Άγκυρα ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα, καθώς ο Ντέντιας θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη.

.Source