Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα δημιουργήσει μια δομή εμπιστοσύνης μεταξύ T / C և E / K և

Το 2021 θα μπορούσε να είναι έτος εξομάλυνσης των σχέσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Το 2021 θα μπορούσε να είναι έτος εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καγιάκτση, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες πληροφοριών με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην αγγλική γλώσσα Daily Sabah, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι “το 2021 θα μπορούσε να είναι έτος εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Θα μπορούσε να είναι μια καλή χρονιά για μεταρρύθμιση. “

“Από το 2021 αναμένουμε διάλογο και άνευ όρων δέσμευση από την ΕΕ. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εξερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα · ελπίζουμε ότι το προτεινόμενο Συνέδριο Αρχέλων της Μεσογείου θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. “Νομίζω ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια θετική ατζέντα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, ενώνοντας τα παράκτια κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων”, είπε.

Ο Φαρούκ Καγιάκτση είπε ότι «χρειαζόμαστε τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε αυτό το συνέδριο. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου είναι το άλυτο ζήτημα της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά τους φυσικούς πόρους με τους Ελληνοκύπριους. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουμε μια συμμετοχική ενεργειακή εταιρική σχέση που θα παίξει το ρόλο του άνθρακα-χάλυβα που έπαιξε ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα-Χάλυβα το 1952. “Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να οικοδομήσουν ένα είδος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού για ικανοποίηση και των δύο πλευρών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθώς και στην εξομάλυνση Τουρκίας-ΕΕ.”

«Ελλάδα և Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να« εξευρωπαϊστούν »όλα τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία μέσω βέτο της αλληλεγγύης της ΕΕ. Αν και η ένωση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, μπορεί να παίξει το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή – να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είδαμε ότι όσον αφορά τα δύο μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι έντιμος διαμεσολαβητής, καθώς υπήρχε μια προσέγγιση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ, ένα σημείο ομοφωνίας.

Συνέχισε λέγοντας: «Θα ήταν σοφό για την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν απευθείας με τους Τούρκους και με τους Κύπριους ομολόγους τους». Τέλος, είπε, «Είμαστε γείτονες πιο κοντά ο ένας στον άλλο από κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανήκουμε στην ίδια γεωγραφία, στην ίδια κουλτούρα. “

Η ΕΕ “από την αρχή” άρχισε να επιβάλλει άδικες κυρώσεις στη διαδικασία ένταξής μας. “Αυτή η νοοτροπία κυρώσεων έχει φέρει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο χαμηλότερο επίπεδο σήμερα, δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα”, είπε.

Πηγή: KYPE

Source