Αναστασιάδης. Επίλυση του κυπριακού προβλήματος μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής δι-κοινοτικής ομοσπονδίας

Ο Μητσοτάκης-Αναστασιάδης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό, αναφερόμενο στην πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα. “Η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό, σταθερό κράτος”, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου (Τετάρτη 21 Απριλίου 2021).

“Οι προσπάθειές μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά να βρούμε έναν τρόπο να τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς και για τις δύο κοινότητες”, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Καριάκο Μητσοτάκη στο Maximos Palace.

Κύριος. Ο Αναστασιάδης θεώρησε σημαντική “τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών 3,5 χρόνια αργότερα για τη σύγκληση διάσκεψης για μελέτη, τη διεξαγωγή διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος”. Συμφώνησε ότι “το εύρος των διαπραγματεύσεων καθορίζεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από αρχές και αξίες της ΕΕ, οι οποίες καθορίστηκαν τελευταία στις προσπάθειες επανάληψης του διαλόγου του 2019 στο Βερολίνο.” Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Akinci. “

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης. Κατεχόμενα στρατεύματα εκτός Κύπρου

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καθόρισε το πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού. “Η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό, βιώσιμο κράτος, μακριά από τις εγγυήσεις των κατοχικών δυνάμεων, ειδικά μακριά από την εξάρτηση τρίτων”, τόνισε.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, «τον ευχαρίστησε μια φορά για αυτή τη συνάντηση». “Οι θέσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση – δική μας, δική σας – συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα διαφέρει από τη θέση σας.” “Κατά τη συζήτηση των λεπτομερειών της εσωτερικής δομής του κράτους, θα παίξετε βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας, φυσικά, σεβόμενα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.”

Μιτζωτάκης. Λύση μόνο στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με απόσυρση ελκυστικών στρατών και κατάργηση εγγυήσεων

Κατά τη συζήτηση πριν από τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη Γενεύη είναι αρκετά σαφές, καθώς “βασίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με την απόσυρση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κυριαρχίας, ιθαγένειας, διεθνούς εκπροσώπησης, φυσικά, ελκυστικών στρατών, αλλά παρέχει επίσης εγγυήσεις”, δήλωσε ο Κυριάκος Μίτσο. – Είναι πολύ σαφές ότι σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η αφετηρία και από πού να ξεκινήσουμε. Γι ‘αυτό σήμερα, όπως κάναμε και στην Κύπρο, θα έχουμε την ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας υπό το φως αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες είμαστε πάντα σε καλή διάθεση για να βρούμε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. “Προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων.”

Ο Ελληνοκύπριος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξιμού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠ Ε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Source