Αναστασιάδης – Μέρκελ. Ζήτησε από τον Ερντογάν να παρέμβει στις προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη απόψε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε επίσης το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λαμβάνοντας υπόψη την αυριανή τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Καγκελάριο να ενημερώσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από τις προκλήσεις, όπως γράφει το philenews.com.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η Προεδρία για το Κυπριακό, η Μέρκελ εξέφρασε την ετοιμότητα να διαδραματίσει ρόλο στην αποτροπή τυχόν προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία, λέγοντας ότι υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας οποιαδήποτε βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί νόμιμα ή με άλλο τρόπο. έτσι ώστε η επιθυμητή λύση να είναι η επιθυμητή. ”

Διαβάστε την ανακοίνωση ως έχει.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε. “Είχα μια μακρά αλλά πολύ δημιουργική συνομιλία με την κ. Merkel, η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας πληροφόρησης που θα χρησιμοποιήσουν οι Φίλοι των κρατών μελών μας για να δημιουργήσουν προοπτικές για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση για τη δημιουργία δεδομένων που θα επιτρέψουν στη Γραμματέα- Γενικός για συνέχιση ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, δηλαδή συγκρότηση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την αποφασιστικότητά μου να δημιουργήσω αρκετά παρουσία μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης, υποστηρίζοντας, φυσικά, ότι η λύση δεν θα μπορούσε να υπερβεί τις παραμέτρους των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσε να παραβιάσει την ευρωπαϊκή επικύρωση. χώρα և Ζητούμε υποστήριξη από την ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 25-26 Μαρτίου, όπου τα υπό συζήτηση θέματα είναι η μετανάστευση, κάτι που σίγουρα επηρεάζεται από την εισροή προσφύγων από την Τουρκία, την Κυπριακή Δημοκρατία, και ιδίως την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τον ζήτησα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν αύριο τηλεδιάσκεψη, ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από τις προκλήσεις, ότι πρέπει να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει το status quo στην Αμμόχωστο, ότι ταυτόχρονα, εάν το θέλει θετική ατζέντα. Να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν θα αγνοηθούν από τη ροή προσφύγων που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή οποιουδήποτε κράτους μέλους, να σταματήσει επιτέλους τέτοια μέτρα, αλλά να βελτιώσει σημαντικά και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ετοιμότητα να διαδραματίσει ρόλο στην αποφυγή προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη θετική της βοήθεια στην παρουσία της ΕΕ, παρέχοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε πιθανή βοήθεια. από νομική άποψη ή με άλλο τρόπο, έτσι ώστε να είναι επιθυμητή η επιθυμητή λύση. ”

,Source