“Ανατρέπουμε στη σελίδα”, δήλωσε ο Επίτροπος Κυριακίδου σε διάσκεψη υπουργών υγείας της ΕΕ.

Υπουργική διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία υγείας – Δηλώσεις του Επιτρόπου για την υγεία – Έκθεση σχετικά με τα εγκεκριμένα εμβόλια

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Σήμερα, για πρώτη φορά, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Marta Temido, προήδρευσε μιας άτυπης τηλεδιάσκεψης με υπουργούς υγείας της ΕΕ για να αξιολογήσει την πρόοδο της επιδημικής στρατηγικής της ΕΕ και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε διάφορα κράτη μέλη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, ο Επίτροπος Kirakidu τόνισε στους υπουργούς ότι η ΕΕ έχει περάσει από τη σελίδα για μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τύποι εμβολίων:

“Εάν μου είχαν πει τον Ιούνιο ότι θα δώσουμε δύο εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια τον Ιανουάριο, θα τα έπαιρνα και με τα δύο χέρια”, είπε.

«Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη, με έμφαση σε ομάδες προτεραιότητας όπως οι ηλικιωμένοι και οι επαγγελματίες υγείας», είπε.

Μίλησε για το τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ΕΕ για τον τερματισμό αυτής της επιδημίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πολλά να βελτιωθούν και πολύ πιο συλλογικά».

«Μαζί έχουμε εξασφαλίσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο μέσω της στρατηγικής για τα εμβόλια. Τουλάχιστον οκτώ υποσχόμενοι υποψήφιοι εμβολίων μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες από 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις».

“Αλλά αυτό που σώζει ζωές δεν είναι εμβόλια, αλλά εμβόλια. Πρέπει, πρώτα απ ‘όλα, να επιταχύνουμε την ταχεία, δίκαιη και αποτελεσματική χορήγηση εμβολίων. Εργαζόμαστε σκληρά μαζί για να διασφαλίσουμε ότι είστε έτοιμοι για κυκλοφορία σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας, և όπως αναμενόταν, η προσφορά θα περιοριστεί κατά τους πρώτους μήνες. Υπήρχαν προβλήματα φυσιολογικού βαθμού. Γι ‘αυτό σας ζητήσαμε τον Οκτώβριο να ορίσετε ομάδες προτεραιότητας. Ξέρω ότι υπήρξαν άλλες προκλήσεις. “Και σήμερα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε αυτές τις προκλήσεις, να μοιραστούμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν σε αυτό το πρώιμο στάδιο”.

Τόνισε ότι “παρακολουθούμε στενά τους εμβολιασμούς στα κράτη μέλη μέσω των εκθέσεων της Επιτροπής Υγείας – εβδομαδιαίες ολοκληρωμένες πληροφορίες για την κατάσταση”. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δημιούργησε μια νέα μονάδα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης, το TESSy, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να αναφέρουν τη χρήση των εμβολίων τους. Επομένως, θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να σας παροτρύνω να αναφέρετε στο ECDC τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ακριβή, έγκαιρα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά αν θέλουμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό το τεράστιο έργο. “

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, καλή εμπειρία, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η επιδημία», υπενθύμισε στους υπουργούς ότι «στο θέμα της βοήθειας θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμούς. Τα κράτη μέλη μπορούν να παραγγείλουν άμεσα ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένων συρίγγων, βελόνων και γαντιών. Σας παροτρύνω να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή “, τόνισε.

Φυσικά, αυτό θα τον βοηθήσει να αποφύγει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, να διασφαλίσει ότι σπαταλούνται πολύτιμες, περιορισμένες δόσεις. ECDC և Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν σημαντική επιστημονική υποστήριξη για μελέτες παρακολούθησης εμβολίων և να παρέχουν μεθοδολογική σύγκλιση. Υλοποιούνται επίσης σχέδια για μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19 στην ΕΕ, που συντονίζονται από το EMA և ECDC. Παρέχουμε 12 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των μελετών. “Η αλληλεγγύη και η ενωμένη φωνή είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ΕΕ από το ξέσπασμα.”

“Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την ουσιαστική αρχή. Οι συλλογικές μας προσπάθειες αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε όλους – ειδικά τη διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών, προσιτών εμβολίων για όλα τα μεγάλα και μικρά κράτη μέλη. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν συνεργαζόμαστε. “Οι κοινές διαπραγματεύσεις μας επέτρεψαν να επιτύχουμε καλύτερες συμφωνίες και όρους από ό, τι διαφορετικά θα ήταν δυνατό για κάθε μεμονωμένη χώρα χωρίς να περάσουμε από την εθνική διαδικασία προμηθειών για την αγορά τους”, είπε. Κυριακή.

“Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την υπογραφή της συμφωνίας, όλοι επιβεβαιώσατε τη συμμετοχή σας στη διαδικασία. Συμφωνήσατε να μην ξεκινήσετε τις δικές σας διαδικασίες για την αγορά αυτού του εμβολίου με τους ίδιους κατασκευαστές. Κατανοώ τις εσωτερικές πιέσεις και τις ανησυχίες των πολιτών σας. Αλλά μαζί είμαστε ισχυρότεροι, μαζί προσφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στους πολίτες μας. “Ξέρω ότι όλοι εργάζεστε όλο το εικοσιτετράωρο για να εξασφαλίσετε γρήγορη και αποτελεσματική χορήγηση εμβολίων, αλλά παράλληλες συμφωνίες θα παραβιάζουν την τρέχουσα ευρωπαϊκή προσέγγιση”, είπε.

“Τώρα σας ζητώ να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ECDC πραγματοποιεί δοκιμές πίεσης όπως έκανε χθες. “Σε αυτό το πνεύμα, ας μοιραστούμε τα μαθήματα που έχουμε μάθει ώστε να προχωρήσουμε μαζί αποτελεσματικά, γρήγορα και δίκαια.”

Πηγή: KYPE

Source