Αναφορά Σχεδίου Διαβατηρίου Κύπρου Αναφέρει το Lax Oversight

Κυπριακό διαβατήριο
Φωτογραφία αρχείου

Ένα κυπριακό καθεστώς διαβατηρίων το οποίο περιελάμβανε αξιωματούχους που πωλούσαν διαβατήρια σε καταδικασμένους κακοποιούς αποκαλύφθηκε αυτό το περασμένο καλοκαίρι σε μια αστυνομική επιχείρηση από δημοσιογράφους. Μια νέα έκθεση σχετικά με το σχέδιο, που γράφτηκε από μια επιτροπή που έχει αναλάβει να ανακαλύψει ποιος είπε σε ποιον, αποκάλυψε ότι η χαλαρή εποπτεία της διαδικασίας οδήγησε σε παράνομες ενέργειες εκ μέρους πολλών αξιωματούχων.

Ένα άρθρο του Associated Press την Τετάρτη ανέφερε ότι η έκθεση ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την ιθαγένεια από δώδεκα αξιωματούχους λόγω της εμπλοκής τους σε πράξεις κλοπής και απάτης ως μέρος του σχεδίου.

Σαράντα δύο ξένοι υπήκοοι θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουν τα διαβατήριά τους, σύμφωνα με την έκθεση. Τα διαβατήρια στο νησιωτικό έθνος, γνωστό από καιρό ως καταφύγιο για ξέπλυμα χρημάτων, εκδόθηκαν σε αντάλλαγμα για επενδύσεις συνολικού ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιάστηκε από βιντεοταινία

Κυπριακοί νομοθέτες είχαν δείξει βιντεοταινία που διαβεβαίωναν έναν μυστικό δημοσιογράφο ότι ένας εγκληματικός συνεργάτης θα λάβει διαβατήριο σε μια σειρά εκθέσεων από την εφημερίδα Αλ Τζαζίρα.

Η έκθεση διάρκειας 53 σελίδων συνοψίζει τις δραστηριότητες του πλέον καταργημένου προγράμματος υπηκοότητας για επενδύσεις, που κυκλοφόρησε την Τρίτη. Γράφτηκε από μια τριμελή επιτροπή, ήταν μέρος αυτού που η κυβέρνηση ονόμασε απόδειξη της δέσμευσής της για διαφάνεια.

Η αντιπολίτευση στην Κύπρο επέκρινε έντονα τη στάση της κυβέρνησης για το σκάνδαλο, λέγοντας ότι προσπαθούσε να σκουπίσει το οικόπεδο πώλησης διαβατηρίων κάτω από το χαλί.

Επιπλέον πέντε άτομα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για φερόμενη ψέματα στις αιτήσεις τους, σύμφωνα με την έκθεση, μαζί με την απώλεια των κυπριακών διαβατηρίων τους.

Η έκθεση, η οποία είχε συνταχθεί, έδειξε πώς η χαλαρή εποπτεία επέτρεψε σε ορισμένους επενδυτές να στείλουν ελλιπείς ή και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ορισμένες οντότητες, τις οποίες ονόμαζε «υποστηρικτές», δηλαδή δικηγορικά γραφεία και λογιστές και άλλες εταιρείες που ετοίμασαν αιτήσεις, προφανώς παραβίασαν τους κανόνες επίσης λόγω της έλλειψης εποπτείας στη διαδικασία.

Ένας επενδυτής χρησιμοποίησε ακόμη και δύο διαφορετικά ονόματα και είχε προσπαθήσει να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και με τα δύο ονόματα. Ο επενδυτής που πλήρωσε πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ για το διαβατήριό του το έπραξε με τη μορφή 25 διαφορετικών δόσεων πιστωτικής κάρτας σε διάστημα μισής ώρας– και δεν ένα άτομο που συμμετείχε στη διαδικασία παρατήρησε ή ανέφερε αυτήν την ενέργεια.

Σφραγίδα για αιτήσεις διαβατηρίου

Η έκθεση χρησιμοποίησε καταδικαστική γλώσσα, κατηγορώντας το Κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι «γραφείο αρχειοθέτησης» για αιτήσεις διαβατηρίων, το καουτσούκ τους σφραγίζει φυσικά χωρίς να κάνει τους κατάλληλους ελέγχους σχετικά με το υπόβαθρο των αιτούντων ή τις πηγές των χρημάτων τους που χρησιμοποιήθηκαν στο επεξεργάζομαι, διαδικασία.

Το υπουργείο δεν κατάφερε ακόμη να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έπρεπε να έχει τελικό λόγο σχετικά με τις αιτήσεις, παρά την ύπαρξη αναφορών μέσων που ισχυρίζονται ότι ένας επενδυτής ήταν ήδη μέρος ενός χρηματοοικονομικού σκανδάλου των ταμείων.

Μετά την σχεδόν πτώχευση της Κύπρου το 2013, το πρόγραμμα υπηκοότητας για επενδύσεις, που είναι ήδη έτοιμο από το 2007, άρχισε να λειτουργεί πλήρως, ζητώντας από όσους υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα να επενδύσουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ (3 εκατομμύρια δολάρια) είτε σε εταιρείες είτε σε κυπριακό ακίνητο για να λάβετε το πολυπόθητο διαβατήριο του μεσογειακού έθνους.

Κατά τη διάρκεια των ετών της ελεύθερης τροχού λειτουργίας του, το πρόγραμμα αναφέρθηκε ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ (8,57 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι να παραδοθεί στο σωρό απορριμμάτων μετά την έκθεση του Al Jazeera.

Τα βίντεο της εφημερίδας έδειξαν ότι ο ομιλητής του κυπριακού κοινοβουλίου και ένας άλλος νομοθέτης υποσχέθηκαν να βοηθήσουν έναν μυστικό δημοσιογράφο να ποζάρει ως φίλος ενός φανταστικού Κινέζου επενδυτή που υποτίθεται ότι είχε κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα.

Οι δύο μακροχρόνιοι νομοθέτες παραιτήθηκαν ως αποτέλεσμα του σκάνδαλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τόσο την Κύπρο όσο και τη Μάλτα, οι οποίες και οι δύο διέθεταν παρόμοια συστήματα αμοιβής για την υπηκοότητα για παραβίαση των συνθηκών της Ένωσης και κατηγορώντας τους ότι υπονόμευαν αυτό που αποκαλούσε «η ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ».

Η πλήρης, χωρίς απάντηση έκθεση, η οποία θα περιέχει πληροφορίες που αφορούν συνολικά 6.000 επενδυτές και τις οικογένειές τους από το 2013, θα κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση των ποινικών ερευνών για το πρόγραμμα, σύμφωνα με την έκθεση AP.

.Source