Ανθρώπινες ιστορίες από το Αζερμπαϊτζάν στο Βερολίνο

Συνεχίζεται το «Διεθνές Φεστιβάλ Διαδικτυακών Μικρών Παραστάσεων», που διοργανώθηκε από κοινού από το Δήμο Maltepe και το Δήμο Sarıyer. Δήμοι και ιδιωτικά θέατρα και θεατρικές ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό συμμετέχουν στο φεστιβάλ, το οποίο μεταφέρθηκε στο ψηφιακό περιβάλλον λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την 20η επέτειο της παράστασης του θεατρικού θεάτρου Naz State State Dance του Καζακστάν “Nur Sultan”. Τα παιχνίδια μεταδίδονται δωρεάν από τα κανάλια του δήμου Maltepe και του Sarıyer Municipality Sarıyer TV από τις 13:00 κάθε Κυριακή. Στις διαδικτυακές προβολές του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 10 θεατρικές ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό πήραν τη σκηνή.

ONLINE ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΜΠΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το Κρατικό Δραματικό Θέατρο του Μπακού Γκάνγκα παρουσίασε επεισόδια από τον διάσημο ποιητή και φιλόσοφο Αζερμπαϊτζάν, τον Νάζαμι Γκένσβι, το έργο «Χάμσε» στο πλαίσιο του έτους «2021 Νίζιμι Γκανγκάβι» που ανακοίνωσε το κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Το θέατρο Georgia Özürgeti πήρε τη σκηνή με το έργο “Missing”. Το έργο, σε σκηνοθεσία Vasil Chigogidze και προσαρμοσμένο στη σκηνή, περιελάμβανε το επεισόδιο του παγκοσμίου φήμης της Γεωργίας συγγραφέα Nodar Dumbadze μυθιστόρημα “I, Ninem, Iliko and Ilarion”. Το Berlin Theatre28 εμφανίστηκε στο κοινό με το έργο του «Μύγες». Διάφορες ηλικίες και περιόδους ανθρώπινης ζωής μοιράζονται την ιστορία με βάση το έργο του Aziz Nesin “Without Flies” Σε σκηνοθεσία Ufuk Tan Altınkaya, οι Ahmet Özer, Aslıhan Börühan Kozdereli, Fatoş Uysal και Mesut Güngör πρωταγωνίστηκαν στο έργο. Το Istanbul Theatre Baykuş εμφανίστηκε στο κοινό με ένα έργο προσαρμοσμένο στη σκηνή από τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και ποιητή Nazım Hikmet με τίτλο «Ο γιος του Simavne Kadısı Şeyh Bedrettin Epic». Ο Erkan Bektaş πήρε τη σκηνή με την απόδοσή του στο έργο που σκηνοθέτησε ο Kubilay Erdelikara. Το Μουσείο Μονολόγων της Κωνσταντινούπολης έδειξε το έργο “Palelogina in Modern Times”, το οποίο ερμήνευσε ο Batur GÖRDİG.

İZMİR, BALIKESİR, DİYARBAKIR…

Το Δημοτικό Θέατρο İzmir Karşıyaka εμφανίστηκε στους λάτρεις της τέχνης με το έργο “Wet Bread” του συγγραφέα Samim Kocagöz. Ο Zekeriya Hocalar σκηνοθέτησε το έργο, στο οποίο διοργανώθηκε ο αγώνας για ύπαρξη και συγκράτηση ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία. Το Θέατρο Balıkesir Heybe παρουσίασε το έργο με τίτλο “Rüya: Şeyh Bedrettin Epic”, το οποίο συντάχθηκε και προσαρμόστηκε από το “Şeyh Bedrettin Epic” του Nazım Hikmet. Ο Deniz Gündoğmuş πήρε τη σκηνή στο παιχνίδι. Το Δημοτικό Θέατρο Μητροπολίτης Ντιγιαρμπακίρ διηγούσε την ιστορία της γυναίκας που ταυτίζεται με το λωτό, το σύμβολο της αιωνιότητας, με το έργο της “Lotus”. Η παράσταση Istanbul Theatre Pi συναντήθηκε με το κοινό την 100ή επέτειο από την αποδοχή του τουρκικού εθνικού ύμνου, με το έργο “Near Tomorrow”. Το δημόσιο θέατρο της Σμύρνης και το θέατρο Levent Üzümcü άνοιξαν τις κουρτίνες τους με το έργο “Aziz Nesin Kabare”. Οι Levent Üzümcü, Ali Hakan Beşen, Mehmet Küçükgünaydın και Cengiz Toraman πρωταγωνίστηκαν στο έργο που προσαρμόστηκε και σκηνοθέτησε ο Cengiz Toraman.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ KILIÇ

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το φεστιβάλ, ο δήμαρχος του Maltepe Ali Kılıç είπε: «Διοργανώσαμε ένα Φεστιβάλ μικρών παραστάσεων με την υποστήριξη του Δήμου Sarıyer, προκειμένου να τους υποστηρίξουμε και να φέρουμε το Maltepe μαζί με τον παγκόσμιο πολιτισμό υπό τις πανδημικές συνθήκες όπου όλοι περάσαμε δύσκολη διαδικασία, ειδικά οι καλλιτέχνες μας. Οι εκπρόσωποί μας στις χώρες του Ευρασιατικού Συλλόγου Θεάτρων, που ιδρύσαμε στο παρελθόν υπό πανδημικές συνθήκες, παρουσιάζουν τα πιο όμορφα έργα των χωρών τους σε αυτό το φεστιβάλ. Έγινε εντελώς εθελοντικά, σε φιλία, μαζί. Καλούμε τους ανθρώπους μας να υποστηρίξουν την τέχνη και τους καλλιτέχνες σε αυτές τις δύσκολες μέρες ».

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από Ιταλία, Γαλλία, Ουκρανία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και Καζακστάν. Το φεστιβάλ Τουρκία σε Άδανα, Αμάσια, Άγκυρα, Αφύον, Αϊντίν, Μπαλίκεσιρ, Προύσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Εσκί Σεχίρ, Γκιρσούν, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, θέατρα στην Κωνσταντινούπολη και Σαμσούν

Source