«Ανοιχτός χώρος» της πόλης Μάρας: Πρόεδρος Τουρκοκυπρίων

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου την Παρασκευή είπε ότι η πόλη Μάρας, που ήταν κάποτε μια μακρά κλειστή περιοχή, μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως ανοιχτή περιοχή.

Ο Έρσιν Τατάρ, μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην 57η επέτειο ιδρύματος της Bayrak Radio Television Corporation, δήλωσε ότι η οργάνωση συνέβαλε στη θέληση των Τουρκοκυπρίων.

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα της πόλης Μάρας είναι ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον της χώρας, το οποίο θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση στις συνομιλίες της Κύπρου.

Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε ιδιωτικά ακίνητα και ότι είναι ανοιχτός ο δημόσιος χώρος και η ακτή, σημειώνοντας ότι ο Μάρας θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ανοιχτή περιοχή.

Η ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό δεν είναι πάντα πολλά υποσχόμενη, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί τώρα η ίση κυριαρχία των κατοίκων του νησιού.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει», είπε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ανατολική Μεσόγειος δεν ήταν όπως ήταν και ότι πρέπει να υπάρχουν δύο πολιτείες στο νησί που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της ισότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τατάρ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στο νησί δεν ενήργησε με βάση την καλή θέληση στις σχέσεις της με τους Τουρκοκύπριους.

* Γράφοντας από τον Ali Murat Alhas στην Άγκυρα

Source