Αντίδραση από δικηγόρους της ΤΔΒΚ στο κόμμα AK: Αυξάνεται η δυσαρέσκεια και 1η

ΤΕΙΧΟΣ – Κύπριοι δικηγόροι προέβησαν σε δήλωση Τύπου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκωσίας, αξιολογώντας την κριτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου ως παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαστική αρχή. Η δήλωση ανέφερε, “Εάν οι δικαστικές διαδικασίες δεν διεξάγονται ανεξάρτητα, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν παραμένουν στο μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας και εξυπηρετούν ιδεολογίες, όχι δικαιοσύνη.”

Η κριτική του κόμματος του ΑΚ για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου αντιμετωπίστηκε με αντίδραση στο νησί. Το Συμβούλιο του Τουρκοκυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου, πολλοί δικηγόροι και πολιτικοί που είναι μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων City συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λευκωσίας και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κρατώντας ένα πανό “Στεκόμαστε για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος”.

«ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»

Ο Πρόεδρος του Τούρκου Δικηγορικού Συλλόγου, Χασάν Εσένταλι διάβασε το δελτίο τύπου εξ ονόματος των συμμετεχόντων στη διαδήλωση. Esendağ, η ΤΔΒΚ επισημαίνοντας ότι θεωρεί απαράδεκτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία, “από το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την απόφαση που εκδόθηκε στις 15.04.2021, η Δημοκρατία της Τουρκίας πολλοί αξιωματούχοι, ειδικά ο Πρωθυπουργός του Ταγίπ Ερντογάν Ρετζέπ χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της απόφασης ή να στρεβλώνουν σκόπιμα σχόλια, κρίσεις για τον οργανισμό μας έχει μετατραπεί σε βαριά επίθεση “, είπε.

«ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ»

Η δήλωση των δικηγόρων της ΤΔΒΚ έχει ως εξής:

«Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι προκλητικές δηλώσεις που βασίζονται σε ψεύτικες ειδήσεις στοχεύουν στην πρόκληση δυσαρέσκειας και μίσους στην κοινωνία.

Η απόφαση του δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να επιτεθεί στις πιο θεμελιώδεις αξίες που δημιούργησαν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε αυτό το σημείο, για να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη που βασίζεται στην αλήθεια, είναι πολύ σημαντικό οι νομικοί και όλα τα τμήματα της κοινωνίας να δείξουν την απαραίτητη αντίδραση.

Δικαστική ανεξαρτησία, όχι μόνο των δικαστηρίων · Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πολιτική και η δημοκρατία. Είναι το δικαστικό όργανο που θα βρίσκεται σε ίση απόσταση με τις διαφορές στην κοινωνία και θα προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τμημάτων.

Η κυριαρχία των νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών οργάνων, τα οποία έχουν διαφορετικά καθήκοντα και εξουσίες σύμφωνα με την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και την εφαρμογή της πίεσης, εξαλείφει το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

«ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

Εν ολίγοις, υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος.

Τόσο η διοικητική δικαιοσύνη όσο και η συνταγματική δικαιοσύνη είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία για την πρόληψη των αυθαίρετων, άδικων και άνισων πρακτικών των πολιτικών που κυβερνούν το κράτος.

Εάν οι δικαστικές διαδικασίες δεν διεξάγονται ανεξάρτητα, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν παραμένουν στο μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας και εξυπηρετούν ιδεολογίες, όχι δικαιοσύνη.

Έτσι, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες εκείνων που αντιτίθενται στην κυριαρχία της κυβερνητικής πολιτικής άποψης περιορίζονται παράνομα και αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορική διαδικασία είναι γεμάτη από οδυνηρά και στενά παραδείγματα αυτού.

Ωστόσο, το καθήκον του δικαστικού σώματος είναι να διασφαλίσει τη νομική ισότητα και να εμποδίσει την κυβέρνηση να ασκήσει αυθαίρετη. Σε αυτό το σημείο, τα δικαστήρια θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να υπόκεινται σε επιρροή οποιουδήποτε προσώπου ή τομέα ή πολιτικής αρχής.

Στο άρθρο 136 του Συντάγματός μας, αναφέρεται ότι κατά τη λήψη ανεξάρτητων και νομικών αποφάσεων, δεν μπορούν να δοθούν στους δικαστές οδηγίες, εγκύκλιοι ή προτάσεις ή προτάσεις. Οι αποφάσεις μπορούν να συζητηθούν και να κριθούν, αλλά δεν μπορούν να απειληθούν από εκείνους που κατέχουν κυριαρχία.

«Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ TRNC ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ»

Μετά την ετυμηγορία, η πολιτική ηγεσία άλλης χώρας χρησιμοποίησε μια απειλητική και προσβλητική ορολογία στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΤΔΒΚ. Βλέπουμε τη στόχευση ως σημείο αναφοράς. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι οι αρχές της ΤΔΒΚ, που χρησιμοποιούν την εκτελεστική εξουσία σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν κάνουν καμία δήλωση σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί στις μελλοντικές γενιές.

Εμείς, ως δικηγόροι που διοργανώνονται με το όνομα του Τούρκου Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο θεωρείται ως βάση του κράτους δικαίου, έναντι όλων των επιθέσεων κατά της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, μαζί με όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ισχυρίστηκαν, δήλωσαν την υποστήριξή τους από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση δράσης, το έκαναν σχεδόν ένα κοινωνικό κίνημα και ήρθαν εδώ σήμερα. ” (ΦΟΙΝΙΞ)

Source